Ако искате я наричайте модерна мусака, ако искате руло от картофи - всичко му отива на това изкушение
Ако разполагате с картофи и кайма, не пропускайте и направете това много вкусно ястие. Тъкмо го бях приготвила и изведнъж минаха съседите и ги поканих да опитат. Оттогава го правя редовно и много често не само за нас, но и за тях. Рецептата е много лесна и проста, не искам да я пазя в тайна. Приготвя се с евтини продукти, подобно на класическата мусака с картофи, но по малко по-различен начин, под формата на руло. Ето какво ви трябва за нашата Модерна мусака:
3 големи картофа (900 г)
300 г настъргано сирене чедър (или моцарела или по избор)
2 супени лъжици олио
малко сол на вкус
За плънката:
500 г кайма
2 с. л. олио
1 глава лук
3 бр. зелени чушки
3 скилидки чесън
2 с. л. доматен сос (25 г)
1 ч. л. доматено пюре (20 г)
Подправки: черен и червен пипер, кимион, мащерка, сол или на вкус
1 шепа ситно нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Застелете тавата с хартия за печене и поръсете една трета или половина от настърганото сирене, което да покрие цялата повърхност.
Изберете възможно най-големи картофи, обелете ги, измийте ги добре от нишестето, след което ги нарежете на тънки филийки. Върху настъргания кашкавал се нареждат резенчетата картофи, една до друга, но леко да се застъпват и застъпват.
Когато покриете цялото дъно с картофи, сложете в загрята на 200 градуса фурна за около половин час.
През това време пригответе плънката от каймата. Измийте всички зеленчуци и подправки и ги нарежете възможно най-дребно.
Загрейте олио в тигана, след което добавете каймата и я запържете, докато смени цвета си и се изпари излишният сок.
Когато месото се запържи, трябва да е ситно като трохи. Добавете ситно нарязания лук и ситно нарязаните чушки.
Добави Коментар