Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-голямата грешка, която допуска всяка домакиня

Ключови думи: безопасност на храните, съхранение на храни, хладилник, размразяване на месо, дъска за рязане, хранителни бактерии, термична обработка, хранително отравяне, кулинарни съвети, хигиена в кухнята

Неправилното съхранение на продукти в хладилника се оказва една от най-сериозните грешки, които домакините допускат ежедневно. Това показва ново проучване на водещи кулинарни експерти и специалисти по безопасност на храните, според което редица често срещани навици в кухнята могат да доведат до сериозни рискове за здравето.

Един от най-опасните проблеми е неправилното разпределение на храните в хладилника. Според д-р Мария Иванова, специалист по хранителна безопасност, суровото месо не трябва да се поставя на горните рафтове. „Сокът от месото може да прокапе върху готовите храни, причинявайки замърсяване с опасни бактерии“, предупреждава тя. Експертите препоръчват суровите продукти да се съхраняват на най-долния рафт, далеч от готовите храни, а плодовете и зеленчуците да бъдат в отделни чекмеджета.

Друг често срещан проблем е използването на една и съща дъска за рязане на различни продукти, което значително повишава риска от кръстосано замърсяване. Проучване на Американската асоциация за безопасност на храните показва, че 68% от домакините не сменят или не почистват дъските си правилно, което може да доведе до разпространение на бактерии като Салмонела и Ешерихия коли.

Неправилното размразяване на месо също е сериозен проблем. „Размразяването при стайна температура създава перфектна среда за размножаване на бактерии“, обяснява шеф Георги Петров, преподавател по кулинарни изкуства. Според него най-безопасният метод е поставянето на месото в хладилника за бавно размразяване или използването на микровълнова фурна с функция за размразяване.

Според Европейската агенция по безопасност на храните, само 15% от домакините използват термометър за проверка на температурата на месото при готвене. Това е важен фактор за безопасното приготвяне на храна, тъй като недостатъчната термична обработка може да остави в месото опасни микроорганизми.

Експертите препоръчват няколко ключови мерки, за да се избегнат тези грешки в кухнята. Сред тях са разделното съхранение на сурови и готови храни, използването на отделни дъски за месо, зеленчуци и хляб, редовното почистване на хладилника и кухненските повърхности и спазването на правилните температури при съхранение и готвене.

„Правилната обработка и съхранение на храните е от критично значение за здравето на цялото семейство“, подчертава проф. Димитър Стоянов от Университета по хранителни технологии. Според него, дори малки промени в ежедневните навици могат значително да намалят риска от хранителни отравяния и да гарантират безопасността в кухнята.

Експертите са единодушни – подобряването на кухненските навици не изисква големи усилия, но може да има решаващо значение за здравето. Малките промени като редовна дезинфекция на повърхностите, проверка на срока на годност на продуктите и правилното разпределение на храните в хладилника могат да предотвратят сериозни здравословни проблеми. Спазването на тези прости правила гарантира по-безопасна и здравословна среда в кухнята.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Повдигнаха обвинение срещу Лена Бориславова заради скандала с „Да запазим Корал“ Нямам какво да крия, сподели тя Прибра 90 милиона евро от... Сделка за тенис академия
Чуден десерт за Свети Валентин Торта Сърце Купи си "играчка" за 72,5 милиона долара Роналдо навърши 40 години на 5-ти февруари и си подари самолет
Мощен трус в Европа Бедствието притесни Италия Феновете му изтръпнаха В интернет се появи неверен слух, че музикантът Влади Ампов е починал 
Почистването на фугите никога не е било толкова лесно, мухълът и мръсотията ще изчезнат пред очите ви Ако замърсяването е силно, тогава можете да оставите продукта за 5 минути, така че да подейства Завърна се с гръм и трясък, само тя може да пее така Ивана представи новия си сингъл, озаглавен „Един живот“, феновете й полудяха
„БСП – Обединена левица“ подкрепя обявения бойкот на супермаркетите на 13 февруари От партията отбелязаха, че 800 хиляди български пенсионери живеят около линията на бедност, а други 700 хиляди българи са работещи бедни Ако направите това, баницата ще бухне догоре Прост трик, с който баницата ви ще има впечатляващ вид
Великанът, който остави незаличима следа по най-високите върхове в света Да си спомним за Боян Петров, който стигна върха и продължи напред Шокиращо! Това ли е краят й? Замесена е в преврата срещу Ердоган Най-онбичаната турска актриса Джансу Дере излезе с обяснение за обвиненията