Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Това е рецептата за най-въздушния турски млечник, трябват ви само три съставки

Ключови думи: турски млечник, каймачина, рецепта

Това е традиционна турска рецепта, която в много краища на Балканите и до днес е любим десерт. Приготвя се от три основни съставки, яйца, мляко и захар, но в зависимост от региона съотношението им може да варира. Обикновено на 1 литър мляко се слагат 8-9 яйца в зависимост от големината им. Известен е още под имената: млечник , каймачина.

Ето какво ви трябва за вкусния и въздушен Турски млечник:

13 яйца
14 супени лъжици захар
1,5 литра хладко прясно мляко

Начин на приготвяне:
В по-дълбока купа разбиваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме с миксера 5-6 минути или колкото е необходимо, за да се сгъсти сместа, да увеличи обема си и да се разтопи захарта.

След това при непрекъснато бъркане на тънка струйка добавете хладкото мляко. Разбърква се и сместа е готова.

Изсипва се в средно голяма форма и се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса и веднага се намалява на 200 градуса, след което се пече около половин час.

ВАЖНО: Млякото не трябва да завира, така че ако нямате опит и не искате да загори на повърхността, най-добре нагласете печенето според вашата фурна или по следния начин:

Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете до готовност.

Проверявайте от време на време с пръст, като докосвате повърхността, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да изстине до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка.

Преди печене може да прецедите сместа през цедка за по-гладка консистенция. Можете също така да го изсипете в по-малки огнеупорни форми и да ги изпечете наведнъж във фурната, както при традиционния крем карамел.

Оставете да се охлади добре, след което се насладете на вкусния десерт.

2
Коментара по темата
2.
Логоля
08.02.2025 20:05:11
Глупости.Не е млечник,не е турски.ако карамелизираш захар ,си е чист крем карамел
1.
Kotka
08.02.2025 11:44:32
Това си е чисто крем карамел с много яйца и захар!
  Добави Коментар
Откриха мъртва жена в дома ѝ в Балчик, задържан е мъжът, с когото живеела Трупът е откаран за аутопсия в МБАЛ-Добрич Известен лечител-радиестезист разкри защо трябва да сложим сурово яйце под леглото Пази от черни магии! 
В стария тефтер открих рецептата за сладкиш Бабино одеалце, нежният шоколадов вкус ме върна в детството Всяка хапка е истинска наслада Мотоциклетист от Шумен се разби в мантинела край Люляково – с тежки травми в болница Пътният участък, където е станал инцидентът, е известен със завоите и високия риск при несъобразено шофиране, особено за мотористи
Платформата "X" на Илон Мъск се срина Тя не може да бъде отворена по целия свят Тийнейджър отвлече, би и заключи в колиба 15-годишно момиче в Разлог Предполагаемият извършител и жертвата са се познавали
Община Бургас представи нови дигитални услуги на Ваканция&СПА 2025 Морският град впечатли всички посетители на събитието с атрактивния си щанд в зала 3 в Интер Експо Център Звездата от "Приятели" с шокиращи признания Артистът сподели, че на снимачната площадка на „Приятели“ е имало токсична атмосфера
Министърът на туризма Мирослав Боршош с отчет за първите 50 дни на поста "Това е само началото“, подчерта Боршош Родителите му потънаха в земята от срам Неговото поведение предизвика бурни реакции сред зрителите и постави под въпрос репутацията му
Каква заплата получава Минимум 12 хил. лева на месец Геро, Фънки и Рачков почти се сбиха в ефир Проблемът между тях се зароди след имитацията на Димитър Атанасов и Христо Младенов, които влязоха в образа на Ricchi e Poveri