Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Винаги съм гасила содата за хляб, но ето как точно се прави за леки и по-пухкави печива

Ключови думи: сода, печива

Гасенето на сода бикарбонат с оцет преди добавянето й към тестото не е нищо повече от кухненски мит, който трябва да остане в миналото. Вероятно сте чували популярния съвет повече от веднъж:

Преди да добавите към тестото, не забравяйте да угасите содата с оцет или друга киселина в лъжица! Този метод се предава от уста на уста в продължение на много десетилетия и се счита за класически. Но наистина ли е необходимо това за постигане на пухкави печива?

Дори ако има десетки (или стотици) неща, които трябва да правите със сода за хляб, има и няколко неща, които не трябва да правите

Днес ще разберем, използвайки малко химия, защо е неефективно да гасим содата извън тестото, например в лъжица, и едва след това да я добавим към тестото.

И както винаги, обяснявайки с прости думи!

За да работи содата за хляб правилно, трябва:
Киселинна среда – може да бъде в самото тесто (например поради лимонов сок, заквасена сметана, кисело мляко или какао на прах) или добавена отделно заедно с течни, некиселинни компоненти;
Влажност – Содата за хляб не се активира при сухи условия;
Правилното съотношение е, че ако има твърде много сода за хляб или киселина, реакцията или няма да завърши, или ще остави неприятен, сапунен вкус.
Защо е грешка предварително да се гаси сода бикарбонат?
Когато смесите сода за хляб и оцет или друга киселина извън тестото, реакцията е почти мигновена. Мехурчетата въглероден диоксид се освобождават директно в лъжицата, мехурчетата въглероден диоксид се издигат във въздуха, вместо да остават вътре в тестото. Докато сместа е в тестото, по-голямата част от реакцията вече е приключила и содата се е превърнала във вода с малко количество сол (остатъчни продукти от реакцията).

Как да използваме правилно содата за хляб?
За да направите содата за хляб ефективна, следвайте няколко прости правила:

Следвайте препоръките на рецептата и правилните пропорции.  Винаги е важно да спазвате рецептата и препоръчителното количество, тъй като пропорциите зависят от това каква киселина използвате за гасене и колко тесто използвате.

Добавете го заедно със сухите съставки. Смесете содата за хляб с брашното и след това добавете тази смес към течните съставки, които вече съдържат “ киселина “

ИЛИ

Добавете го веднага към тестото. Ако добавите сода за хляб директно към тесто, което вече съдържа киселина (като кисело мляко, заквасена сметана, лимонов сок), реакцията ще настъпи постепенно. Част от въглеродния диоксид ще бъде освободен веднага по време на смесването, а останалият ще бъде освободен по време на процеса на нагряване във фурната.

Пригответе тестото бързо. Веднага щом содата за хляб срещне киселината в тестото, реакцията ще започне. Например, ако използвате кисело мляко, содата ще започне да работи веднага щом се смеси с тези съставки. Така че не отлагайте печенето – сложете тестото във фурната възможно най-бързо.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Драматичен инцидент на сметище в Руен! Възрастен мъж катастрофира с „Т-16“ и се озова в болница Според първоначалните данни, водачът движил машината по остър наклон, но в един момент загубил управление, което довело до тежката катастрофа Криминален ужас в Каблешково! Мъж заплаши с нож свой съгражданин и го ограби
"Бригада нов дом" преобрази живота на три деца, останали без майка „Оттук насетне, ще съм и майка, и баща“, казва Петър Николов Възможна промяна в състава на 51-вия парламент: Ще получи ли "Величие" още 21 гласа? „Ако има промяна в общия брой действителни гласове и промяна в 4-процентната бариера, може и да има разместване“, коментира Камелия Нейкова
Закопчаха наркодилър от Сливен в Несебър 21-годишният млад мъж е арестуван с 11 свивки марихуана  Пребиха жестоко метеоролози на връх Мургаш Задържан е 32-годишен мъж
Банкер е новият премиер на Канада 59-годишният Карни победи бившия министър на финансите Кристия Фрийланд Докато мести мебели, майстор задигна 4 100 лв от частен дом в Средец Потърпевшият – 43-годишен жител на града, останал шокиран, след като установил, че парите му са изчезнали по време на ремонтни дейности и преместване на мебели
Община Царево със запомнящо се представяне в първия ден на Международна туристическа борса Кметът Марин Киров посрещна министъра на туризма Мирослав Боршош на щанда на общината Честит имен ден на... Всички казващи се Галина, Гала, Галя, Галка, Галуна, Галин и производните на тях
Пребиха родни метеоролози Престъпното деяние стана на връх Мургаш Земетресение в България Трусът не е от най-слабите