Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Феновете на банани трябва да знаят, че...

Ключови думи: банани, здраве, трик

Бананите са един от най-обичаните и удобни за консумация плодове, но бързото им покафеняване често се оказва разочарование, пише "Факти.БГ", позовавайки се на чуждестранното издание "Мирър". Според последни изследвания причината може да е в начина, по който ги съхраняваме.

Организацията за намаляване на хранителните отпадъци Wrap разкрива, че домакинствата във Великобритания изхвърлят 1.4 милиона банана дневно, което представлява загуба от впечатляващите 80 милиона паунда годишно. Данните, публикувани от търговската верига Sainsbury's, показват, че 30% от британците изхвърлят бананите, щом забележат дори малка натъртена или черна точка по жълтата кора.

Но защо бананите се развалят толкова бързо? Специалисти разкриват, че мястото, където ги съхраняваме, играе ключова роля. Една от най-честите грешки е поставянето им в купа с други плодове.

Подобно на много плодове, бананите отделят хормон за растеж, наречен етиленов газ. Когато плодове, които произвеждат етилен, се съхраняват заедно, процесът на зреене и разваляне се ускорява.

Експертът по хранене Ема Мейсън обяснява: „Дори след като са откъснати, бананите продължават да произвеждат етиленов газ от стъблата си, който ускорява зреенето на останалата част от плода.“

На своя сайт Kitchen Mason тя съветва да съхраняваме бананите на хладно място, но не в хладилника. „Не слагайте бананите в хладилника! Те не са свикнали с ниските температури, тъй като растат в горещи страни. Охлаждането спира производството на етиленов газ и влошава вкуса – кората почернява, а плодът става неапетитен,“ предупреждава Мейсън.

Прост трик за по-дълга свежест

Ако искате да удължите живота на бананите си с до 10 дни, решението е по-просто, отколкото предполагате. Ключът е да обвиете стъблата им с домакинско фолио. Тази техника предотвратява разпространението на етиленовия газ към останалата част от плода, което забавя зреенето.

„За да запазите бананите свежи по-дълго, увийте стъблата им с домакинско фолио, така че етиленовият газ да не достига до останалата част от плода,“ препоръчва Мейсън.

За още по-добър ефект тя съветва да разделите връзката на отделни банани и да увиете всяко стъбло индивидуално. В свое домашно експериментално проучване Мейсън показва как банани с увити стъбла остават жълти и свежи дори след 10 дни, докато тези без защита започват да покафеняват и губят своя привлекателен вид.

1
Коментара по темата
1.
e
04.02.2025 21:18:13
Покафевелите банани са по-сладки и ароматни за разлика от повечето бледожълти такива с "фуражен" вкус.Щом не е нарушена кората ,ги предпочитам-не са за изложба,я!
  Добави Коментар
Ботоксът на д-р Гудз внесен нелегално от Турция, съхранявала го в дома си Властелинът на отровата няма медицинско образование, а само сертификати Китай отвърна на удара и Тръмп е в деликатна ситуация Експерти предупреждават, че от търговската война ще пострадат потребителите в САЩ, тъй като митата ще предизвикат повишаване на инфлацията
Трагедия в образователен център, 10 шведи убити Има и ранени, стрелецът е ликвидиран Коцето и Кобилкина с пикантен разговор (18+) Те размениха фрази
Много е чаровна Джорджи обра точките във Фейсбук Феновете на банани трябва да знаят, че... Една от най-честите грешки при съхранение на банани е поставянето им в купа с други плодове 
Путин подписа любопитен указ Руската федерация ще организира... Земетресение до България Природното бедствие стана в Република Северна Македония
Млади мъже занесоха ковчег на... Спортната организация Далас Маверикс Много е ексцентричен Енцо Фернандес с интересно хрумване
Тази котка гази наред в... Сибирският тигър започна да напада често дори... мечки Чудовищен проблем за България Славната родна борба, захранвана мощно от селата, сякаш е туширана