Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Баба ми от с. Маджаре правеше този уникален зелник с кисело зеле и месо

Ключови думи: зелник, село маджаре

В студените зимни дни около Коледните празници баба ми правеше такъв  зелник с кисело зеле и свинско месо.

Необходимите продукти за тази рецепта са: брашно, кисело зеле около 1/2 килограм, шарено свинско месо нарязано на дребни късчета около 300 грама /може и повече/, олио, малко черен пипер и червен пипер.

За зелника ще трябва да приготвите банични кори по следния начин:
Пресейте брашното и направете кладенче. Налейте в него 250 мл хладка вода с 1 чаена лъжичка сол. Замесете средно твърдо тесто като за точене.

Омесеното тесто разделете на 6 или 7 равни къса, които оформете на топчици и разточете до големината на тавичката, в която ще печете зелника.

По принцип тези кори се пекат върху домашната печка на дърва /така ги печеше баба ми/, но при липса на такава, може леко да запечете всяка кора поотделно във фурната. Кората е готова когато тук там промени цвета си към розово.

Когато изпечете всички кори, оставете ги да се охладят и пригответе плънката. Вече се продават и в магазините такива печени кори.  Късчетата месо изпържете от всички страни с малко сол до златисто. Нарежете на ситно зелето и го добавете към месото. След това

прибавете и 1 чаена лъжичка червен пипер и малко черен пипер за вкус. Долейте около 200 мл. вода, намалете котлона и задушете месото със зелето до готовност. В случай, че водата се изпари, а зелето не е готово, долейте отново малко вода.

Щом зелето е готово вземете тавата в която ще печете вкусния  зелник и съвсем леко я подмажете с мазнина. Сложете първата кора и наръсете тук там от зелето с месото. След нея вземете втората притиснете. Това, че кората се е начупила, не бива да ви притеснява. Няма да се отрази на вкуса на   зелника.

Поръсете отново със сместа, после поставете отново кора и така докато свършат корите и зелето с месо. Най- горната кора поръсете с мазнина и малко червен пипер.

Запечете за около 15 минути в предварително загряна фурна на 180 градуса. Зелника щом го извадите от фурната го покрийте с кърпа, за да се задуши за десетина минути.

Такива предварително изпечени кори се продават в някои магазини. Може да потърсите и във вашия град. Добър апетит с невероятно вкусният  зелник с кисело зеле и свинско месо!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тази храна е... Много полезна почти за всички хора Направи страхотен жест Калейн е много класна дама
Ергенът Мартин: Разбрах, че съм влюбен и ще й предложа брак, но сърцето ми е свободно Когато искам да бъда с някоя, или да я целуна, ще е по мое желание, каза той Остави бакшиш, който не се нуждае от коментар Някои хора имат много пари и не ги щадят
Жена му работеше в офис, после преспа с над 1000 мъже, а сега... Оливър Дейвидсън и Бони са в процес на развод, но още се разбират повече от добре  Получиха неочакван "подарък" Пингвините на Антарктида могат да си "играят" с пластмаса
Няма да повярвате на колко години е "Барбито" Марсела държи много на външността Държат се много необичайно Защо речните делфини в Амазонка правят така? Учените са в шах
Шокира всички в "Ергенът"? Маймуна остави Шри Ланка без ток Избухна огромен интимен скандал Бивша звезда от НБА изневери многократно на годеницата си...
Регулацията на цените мираж? Депутат заговори за изкривяване на пазара Когато с външен фактор грубо го ограничаваш, той намира същите обратни мерки на отговор, предупреди Васил Пандов Когато нямаше време, майка ми правеше тези експресни бъркани мекици Тестото се слага да втаса само един час