Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Баба ми от с. Маджаре правеше този уникален зелник с кисело зеле и месо

Ключови думи: зелник, село маджаре

В студените зимни дни около Коледните празници баба ми правеше такъв  зелник с кисело зеле и свинско месо.

Необходимите продукти за тази рецепта са: брашно, кисело зеле около 1/2 килограм, шарено свинско месо нарязано на дребни късчета около 300 грама /може и повече/, олио, малко черен пипер и червен пипер.

За зелника ще трябва да приготвите банични кори по следния начин:
Пресейте брашното и направете кладенче. Налейте в него 250 мл хладка вода с 1 чаена лъжичка сол. Замесете средно твърдо тесто като за точене.

Омесеното тесто разделете на 6 или 7 равни къса, които оформете на топчици и разточете до големината на тавичката, в която ще печете зелника.

По принцип тези кори се пекат върху домашната печка на дърва /така ги печеше баба ми/, но при липса на такава, може леко да запечете всяка кора поотделно във фурната. Кората е готова когато тук там промени цвета си към розово.

Когато изпечете всички кори, оставете ги да се охладят и пригответе плънката. Вече се продават и в магазините такива печени кори.  Късчетата месо изпържете от всички страни с малко сол до златисто. Нарежете на ситно зелето и го добавете към месото. След това

прибавете и 1 чаена лъжичка червен пипер и малко черен пипер за вкус. Долейте около 200 мл. вода, намалете котлона и задушете месото със зелето до готовност. В случай, че водата се изпари, а зелето не е готово, долейте отново малко вода.

Щом зелето е готово вземете тавата в която ще печете вкусния  зелник и съвсем леко я подмажете с мазнина. Сложете първата кора и наръсете тук там от зелето с месото. След нея вземете втората притиснете. Това, че кората се е начупила, не бива да ви притеснява. Няма да се отрази на вкуса на   зелника.

Поръсете отново със сместа, после поставете отново кора и така докато свършат корите и зелето с месо. Най- горната кора поръсете с мазнина и малко червен пипер.

Запечете за около 15 минути в предварително загряна фурна на 180 градуса. Зелника щом го извадите от фурната го покрийте с кърпа, за да се задуши за десетина минути.

Такива предварително изпечени кори се продават в някои магазини. Може да потърсите и във вашия град. Добър апетит с невероятно вкусният  зелник с кисело зеле и свинско месо!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тръмп се похвали, че е принудил Макрон да увеличи цените на лекарствата Тръмп неведнъж е искал цените на медикаментите да се увеличат в Европа, за да могат, според него, те да намалеят за американците В любимия на българите Одрин спряха да приемат левове Заради въвеждането у нас на еврото
Москва: България е плацдарм на НАТО за война с Русия Това води до съответни рискове за онези, които предоставят територията си за военни приготовления, заяви Юрий Пилипсон, директор на Втори европейски департамент на Министерството на външните работи на Русия Пазарът на имоти е в капан, а бабите не си дават жилищата Очаква се да се появят нови имоти на пазара, които да балансират и да спрат опитите за надуване и спекулиране с цените, прогнозира брокер
Важно! Дежурен детски кабинет ще работи в медицинския център на УМБАЛ-Бургас по празниците Кабинетът ще бъде отворен от 8:00 до 19:00 ч., само през празничните дни, без нощни дежурства Обрат! ВиК операторите нямало да вдигат цената на водата, заради еврото Целта е осигуряване на необходимия преходен период за по-плавно адаптиране след приемането на еврото за официална валута
Днес е ден за смирение, подготвяме се за Светата вечер, не правете това, за да не си навлечете беди В народните традиции денят е свързан с грижа за дома и семейството Леля Стефка ми даде тази рецепта за пълнена пита "Хайдушки калпак", страхотна е Ястие, което комбинира пухкаво тесто с богата и ароматна плънка
Рекордна сума: НСО дариха 26 000 лв. на "Българската Коледа" Сумата е с 9000 лв. повече спрямо предходното издание на инициативата Мъка за феновете на бърбъна, Jim Beam спира производството Гигантът в производството на бърбън предприема пауза за подобрения, следвайки спад в консумацията и износа на алкохол в САЩ
311 000 винетки изтичат след дни, вижте цените в евро На www.bgtoll.bg и на мобилното приложение шофьорите могат да проверят валидността на е-винетката Колекционери проявяват голям интерес към българския лев Националната ни валута ще стане колекционерско бижу