Върхът на домашните банички: Колкото и да направите, ще се излапат още от тавата!
Споделям с вас моята любима рецепта за домашни банички. Нямам претенциите, че умея да точа, но си имам трик, с който корите стават като купешките – тънки и се разделят на слоеве, когато ги изпечеш.
Бъдете сигурни, че опитате ли моите банички, няма да искате да ги приготвяте по друга рецепта! Ето какво ви трябва за моите Домашни точени банички (измерени с чаша от 200 мл):
За тестото:
1 чаша топла вода
1 чаша топло мляко
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка суха мая
1 супена лъжица олио
4,5 чаши брашно или колкото е необходимо, с постепенно добавяне
За намазване:
50 г масло
1/2 чаена чаша олио (50 мл)
Плънка по избор:
извара и наситнен пресен магданоз
За намазване отгоре:
1 жълтък
1 ч.л. олио или мляко
Начин на Приготвяне:
Замесете меко, леко лепкаво тесто от посочените съставки. Накрая се налива олиото и тестото се намачква, за да спре да лепне и да стане гладко. Без да втасва се разделя веднага на 6 топки.
Сплескайте топките с длани като палачинки и ги потопете в мазнината и ги оставете покрити да починат около 20 минути.
След това поставете всяко върху равна повърхност и постепенно с дланите си го издърпайте на тънка кора.
Поръсете плънката по цялата повърхност, поставете от едната страна дълга точилка и с нейна помощ навийте на руло. Извадете точилката и сгънете рулото като подкова.
Повторете процедурата с останалото тесто.
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, покрийте ги с кърпа да починат 15 минути, след това ги намажете с жълтък, по желание ги поръсете със сусам и ги изпечете в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Добави Коментар