Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Откакто научих този трик, не гася содата за хляб, а печивата ми стават леки и пухкави

Ключови думи: сода за хляб, печиво

Гасенето на сода бикарбонат с оцет преди добавянето й към тестото не е нищо повече от кухненски мит, който трябва да остане в миналото. Вероятно сте чували популярния съвет повече от веднъж:

Преди да добавите към тестото, не забравяйте да угасите содата с оцет или друга киселина в лъжица! Този метод се предава от уста на уста в продължение на много десетилетия и се счита за класически. Но наистина ли е необходимо това за постигане на пухкави печива?

Дори ако има десетки (или стотици) неща, които трябва да правите със сода за хляб, има и няколко неща, които не трябва да правите

Днес ще разберем, използвайки малко химия, защо е неефективно да гасим содата извън тестото, например в лъжица, и едва след това да я добавим към тестото.

И както винаги, обяснявайки с прости думи!

За да работи содата за хляб правилно, трябва:
Киселинна среда – може да бъде в самото тесто (например поради лимонов сок, заквасена сметана, кисело мляко или какао на прах) или добавена отделно заедно с течни, некиселинни компоненти;
Влажност – Содата за хляб не се активира при сухи условия;
Правилното съотношение е, че ако има твърде много сода за хляб или киселина, реакцията или няма да завърши, или ще остави неприятен, сапунен вкус.
Защо е грешка предварително да се гаси сода бикарбонат?
Когато смесите сода за хляб и оцет или друга киселина извън тестото, реакцията е почти мигновена. Мехурчетата въглероден диоксид се освобождават директно в лъжицата, мехурчетата въглероден диоксид се издигат във въздуха, вместо да остават вътре в тестото. Докато сместа е в тестото, по-голямата част от реакцията вече е приключила и содата се е превърнала във вода с малко количество сол (остатъчни продукти от реакцията).

Как да използваме правилно содата за хляб?
За да направите содата за хляб ефективна, следвайте няколко прости правила:

Следвайте препоръките на рецептата и правилните пропорции.  Винаги е важно да спазвате рецептата и препоръчителното количество, тъй като пропорциите зависят от това каква киселина използвате за гасене и колко тесто използвате.

Добавете го заедно със сухите съставки. Смесете содата за хляб с брашното и след това добавете тази смес към течните съставки, които вече съдържат “ киселина “

ИЛИ

Добавете го веднага към тестото. Ако добавите сода за хляб директно към тесто, което вече съдържа киселина (като кисело мляко, заквасена сметана, лимонов сок), реакцията ще настъпи постепенно. Част от въглеродния диоксид ще бъде освободен веднага по време на смесването, а останалият ще бъде освободен по време на процеса на нагряване във фурната.

Пригответе тестото бързо. Веднага щом содата за хляб срещне киселината в тестото, реакцията ще започне. Например, ако използвате кисело мляко, содата ще започне да работи веднага щом се смеси с тези съставки. Така че не отлагайте печенето – сложете тестото във фурната възможно най-бързо.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
111-годишна посочи, че е в добра форма, защото... "Не пие алкохол, не пуши, чете книги и похапва шоколад" Стана леля Страхотна новина за Крисия
Уточниха дали е имало жесток бой в съблекалнята От "Левски" категорично отрекоха  Земетресение от 4,8 по Рихтер близо до България Гръцки остров се люшна
Дете със спешна нужда от трансплантация летя до Германия със "Спартан" На борда с малкия пациент са били неговите родители, медицински екип от СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и медицинска реанимационна сестра от ВМА 50-годишен българин счупи дрегера В София
Тръмп разкри, че има угроза от ужасно клане На фронта е страшно При работа на смени: Възнаграждението за положен нощен труд включва ли се при изчисляване на размера на обезщетението при пенсиониране? Често се случва – работодател, дали от незнание или нарочно да се опитва да ощети свой служител
България и Полша създават нова мрежа за туристическо сътрудничество в рамките на Инициативата „Три морета“ Българската делегация взе участие в дискусии за икономическото и инфраструктурното развитие на региона Царево ще има нова скулптура край морето – проектът на Никола Колев ще вдъхновява поколенията С г-н Никола Колев работим по тази идея - кът, на брега на морето в кв. Василико, до който да се спреш и да усетиш времето, да се замислиш за живот, подчерта кметът Марин Киров
Почина легендарен певец от 80-те години Five Star издават дебютния си албум Luxury of Life през 1985 г., последван от Silk and Steel през 1986 г. Николай Димитров: Основно обновяваме инфраструктурата в населените места на община Несебър Ето по какво се работи