На село казват, че тиквеникът трябва да се топи в устата, ето какво слагат, за да е сочен и сладък като баклава:
Тиквеникът е едно от традиционните ястия, които поднасяме на трапезата си не само на Коледа, но и на всички зимни празници. Баницата с тиква се приготвя по малко по-различен начин в различните краища на България, но основните съставки са еднакви – кори за баница (домашни или готови, тиква, захар, орехи, олио).
Днес ще ви представим една рецепта за удивително сочен и сладък тиквеник, а тайната му е в специалната заливка, която именно го кара да се топи в устата, щом отхапеш. Ето необходимите продукти за Селски тиквеник с прясно мляко:
Селски тиквеник с прясно мляко
Продукти:
кори за баница – 500 грама
прясно мляко – 300 мл
тиква – 500 грама
захар – 1.5 ч.ч.
орехи – 150 грама
масло – 200 грама
яйца – 1 брой
ванилия – 3 броя (по 0.2 г)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса (без вентилатор).
Измийте и настържете тиквата. Маслото разтопете, а 100 мл от него запазете за намазване на корите.
Задушете настърганата тиква в останалото масло. Добавете към нея ванилията, натрошените орехи и чаша захар. Свалете от огъня и оставете настрана да се охлади.
Междувременно пригответе заливката. Разбийте яйцето с прясното мляко и останалата захар.
Разстелете една кора за баница и я поръсете с част от разтопеното масло. Сложете от плънката и завийте кора. Процедирайте по същия начин до изчерпване на корите.
Наредете ги в кръг в намазнена тава за печене. Отгоре залейте тиквеника с млечната заливка.
Печете до готовност.
Готовия тиквеник оставете леко да се охлади, след което по желание поръсете с пудра захар.
Нарежете на парчета и поднесете.
Добави Коментар