Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

На почивка на Карпатите хапнахме най-вкусния гъбен сос, а любезната леля Люся ми даде рецептата

Ключови думи: гъбен сос, рецепта, карпати, флагман

Едно пътуване до Карпатите тази зима даде на семейството ни много положителни емоции и приятни спомени. Разбира се, сред всички акценти на празника, невероятната местна кухня може да бъде отделена като специален елемент. Опитахме се да се храним в различни заведения, за да опитаме колкото се може повече нови ястия. Но най-вече си спомняме гъбения сос, който беше внимателно приготвен от собственика на кафенето близо до нашия хотел.

Леля Люся готвеше гъбен сос всеки ден, тъй като беше едно от най-любимите ястия на всички летовници. Мнозина специално се настанили в хотел по-близо, само за да не пропуснат възможността да се насладят на ароматно ястие с гъби. В последния ден на почивка събрах смелост и помолих леля Люся да ми разкаже как приготвя своя специален сос от печурки. Изненадващо, тя сподели рецептата с мен и дори ми даде няколко съвета за готвене.

Гъбен сос 
Има мнение, че най-добрият сос се прави от манатарки, печурки или сърнели. Да, наистина, горските гъби имат по-силен аромат , което се отразява на вкуса на готовото ястие. Но се оказва, че сосът от гъби с печурки се получава също толкова добре. Готвачката каза, че когато в кафенето имало много посетители и трябвало да отидеш на пазара да си купиш диви гъби, тя ги заменя с печурки. Никой не забеляза промяната.

За да бъде сосът от гъби наистина ароматен и вкусен, той трябва да съдържа млечен продукт. Може да бъде сметана, заквасена сметана или мляко. В оригиналната рецепта се използва последното.

Рецепта за гъбен сос
Необходими Продукти
300 г печурки
100 г масло
2 глави лук
200 мл мляко
3 чл. л. брашно
300 мл вода
сол на вкус
сладък пипер на вкус
дафинов лист
Начин на Приготвяне
Започваме готвенето, като приготвяме лука. Обелете лука и го нарежете на малки кубчета.

Вземете тенджера с дебели стени или висок тиган. Изпратете там маслото и след това нарязания лук. Задушете лука на среден огън за 5 минути, като бъркате непрекъснато.

Докато лукът се пържи, нека се погрижим за гъбите. Измийте гъбите и ги нарежете на филийки. Сложете ги в тиган с лук, добавете бахар. Задушете гъбите за 10 минути. Постепенно гъбите ще отделят течност, поради което в тигана ще има повече от нея.

Добавете вода и дафинов лист в тигана. Оставете соса да ври в това състояние за 10-15 минути.

По това време пригответе дресинга за соса. Изсипете брашното в купа с мляко и разбъркайте с бъркалка или вилица. Уверете се, че брашното е напълно смесено с млякото и бучките се разпръснат.

Изсипете млечната смес в тигана. Сол и черен пипер добавете по ваш вкус. Ако обичате по-пикантни вкусове, опитайте да добавите люти чушки. Можете също да добавите любимите си подправки. Покрийте тигана с капак, изчакайте да заври и оставете да къкри около 10 минути на слаб огън.

Можете да добавите любимите си подправки към готовия сос. Това ще го направи още по-вкусен. Гъбеният сос върви добре с картофи, макаронени изделия и зърнени храни. Добър апетит!

Благодарение на соса от печурки гарнитурите няма да станат скучни, което означава, че всяко ваше ядене ще ви носи удоволствие. Една от любимите комбинации на моето семейство е сос от гъби с грахова каша . Опитайте по всякакъв начин!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Вижте как ученици от Люляково едва не разплакаха от радост класната си Подариха й разкошен букет и я развълнуваха с покана за бал, на която нямаше как да отговори освен с „разбира се“ 111-годишна посочи, че е в добра форма, защото... "Не пие алкохол, не пуши, чете книги и похапва шоколад"
Стана леля Страхотна новина за Крисия Уточниха дали е имало жесток бой в съблекалнята От "Левски" категорично отрекоха 
Земетресение от 4,8 по Рихтер близо до България Гръцки остров се люшна Дете със спешна нужда от трансплантация летя до Германия със "Спартан" На борда с малкия пациент са били неговите родители, медицински екип от СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и медицинска реанимационна сестра от ВМА
50-годишен българин счупи дрегера В София Тръмп разкри, че има угроза от ужасно клане На фронта е страшно
При работа на смени: Възнаграждението за положен нощен труд включва ли се при изчисляване на размера на обезщетението при пенсиониране? Често се случва – работодател, дали от незнание или нарочно да се опитва да ощети свой служител България и Полша създават нова мрежа за туристическо сътрудничество в рамките на Инициативата „Три морета“ Българската делегация взе участие в дискусии за икономическото и инфраструктурното развитие на региона
Царево ще има нова скулптура край морето – проектът на Никола Колев ще вдъхновява поколенията С г-н Никола Колев работим по тази идея - кът, на брега на морето в кв. Василико, до който да се спреш и да усетиш времето, да се замислиш за живот, подчерта кметът Марин Киров Почина легендарен певец от 80-те години Five Star издават дебютния си албум Luxury of Life през 1985 г., последван от Silk and Steel през 1986 г.