Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

С пълнена патица ще оберете точките на новогодишната трапеза

Може да приготвите новогодишната си патица с круши, картофи, ананас, ябълки... Ние обаче ви съветваме да я направите с портокали
Ключови думи: патица, новогодишна рецепта, рецепта, новата година, печена патица

Нито един голям празник не може да мине без горещо и ароматно ястие! И тъй като за основния зимен празник си струва да подготвите нещо специално, ви предлагаме да посрещнете новата година с една печена патица, пише БЛИЦ.

Патешкото месо има уникален вкус и ярък аромат и всяко ястие, приготвено с това месо, със сигурност ще бъде запомнено от всички гости на тържеството.

Може да приготвите новогодишната си патица с круши, картофи, ананас, ябълки... Ние обаче ви съветваме да я направите с портокали.

Това е може би една от най-популярните комбинации за пълнени птици. А ястието става повече от уникално! 

Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тази празнична вкусотия:

Списък с продукти за 6 порции:
4 глави лук
1 портокал
2 стръка целина 
1 патица с тегло около 2 кг.
1 стрък мащерка
1 стрък розмарин
2 малки моркова
2-3 с.л. зехтин 
100 гр. корен от целина
100 мл. сухо червено вино
пилешки бульон (обемът зависи от формата, бульонът трябва да е достатъчен за цялото време на готвене на птицата, но патицата не трябва да плува в него, не повече от 1 литър)
3 с. л. желе от касис
прясно смлян черен пипер
сол

Начин на приготвяне: 
Обелете лука и нарежете всяка глава на осем части. Измийте портокала и го разрежете наполовина. От едната му част изцедете сока, а другата нарежете на ситно.

Нарежете на едро целината и другите пресни подправки. 

Измийте патицата, подсушете я и натрийте вътрешността й със сол и черен пипер. Напълнете я плътно с нарязания лук, резенчетата портокал, мащерката, розмарина и целината. Завържете краката на патицата с канап.

Останалите лук, моркови и корен целина се нарязват на кубчета и се запържват до златисто в зехтин в съда, в който ще се пече патицата. 

Свалете съда от котлона, налейте виното и бульона, сложете патицата и сложете във фурната, предварително загрята на 210°C. Печете 20 минути, след това намалете температурата на 180°C и оставете за още един час. 

След като времето изтече, извадете птицата от фурната и я поставете в подходяща чиния да изстине.

Зеленчуците се прехвърлят в тенджера, заливат се с отделилия се при печенето сок и портокаловия сок, добавя се желето от касис и се разбърква.

Сложете тенджерата на среден огън и оставете да къкри за 10 минути, след което я отстранете от огъня, подправете със сол и черен пипер и пасирайте с блендер.

При сервиране по желание може да добавите и печени ябълки. 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Сподели, че е унижавана В младежките години  Папата получи два пристъпа на остра дихателна недостатъчност Ето какво съобщават от Ватикана
Администрацията на Тръмп с показателен ход Ето какво съобщи ББС Те са най-добрите в "Ергенът"... Относно готвенето
Сигнал до Флагман.бг: Голяма опасност ни дебне на пътя Бургас-Малко Търново Изсъхнали дървета може да паднат върху коли Свлече се като прострелян Виктор Русинов се превива от смях в "Ергенът", падна дори на земята
Зловеща катастрофа в страната Един човек загина, има и ранени Тя даде страхотен пример Млада българка със заявка да се превърне в световна хегемонка
Зеленски с тревожен коментар за войната Президентът на Украйна: Краят й е много далеч Шампион от Бургас се качи на Шипка и каза ярка фраза "Шипченската епопея е най-славната страница от нашата история", смята Цанко Цанков
Българин с разтърсващи думи за кървавата атака в Германия "Хората вече започват да се притесняват като излизат на разходка", сподели Яво Божилов Ад на "Тракия" Верижна катастрофа и 10-километрово задръстване