Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Гордън Рамзи показва във видео рецепта за най-вкусната коледна пуйка

Ключови думи: коледна пуйка, гордън рамзи, рецепта

Печената пуйка е традиционно празнично ястие. В Америка то се сервира на Деня на благодарността, а в Европа - на Коледа.

Коледната пуйка е отличен избор за празнично угощение в първия ден след дългите пости. Печената птица с румена коричка изглежда тържествено и е напълно достатъчна, за да нахрани всички около масата.

Между другото, може да приготвяте ястието на всеки празник. То винаги ще бъде гвоздеят на трапезата. 

Ако обичате пуешко и сте избрали точно това месо за семейния коледен обяд, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си я приготвите по оригиналната рецепта на Гордън Рамзи.  

 

Ето от какво се нуждаете за това вкусно угощение: 

1 пуйка (около 4,5 кг)
сол и прясно смлян черен пипер
2 глави лук, обелени и нарязани на половина
1 лимон, нарязан наполовина
1 глава чесън
2-3 бр. дафинов лист
2-3 ч.л. зехтин
6-8 ленти бекон
80 грама сушени домати (по желание) за соса, в оригиналната рецепта са пресни 
2-3 стръка розмарин
75 мл. бяло вино 
50 гр. бренди (по желание)
50 гр. смлени орехи (по желание)
За маслото с билки:

250-350 грама масло със стайна температура (ако пуйката тежи повече, увеличете количеството)
сол и прясно смлян черен пипер
1 ч. л. зехтин
2 малки лимона
3 скилидки чесън, пресовани
100 гр. (една малка връзка) пресен или замразен магданоз
Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 220°C.

Пригответе маслото с билки. В голяма купа намачкайте маслото, овкусете със сол и черен пипер (ако слагате сушени домати, намалете солта).

Добавете зехтина, наситнените билки, нарязаните сушени домати, чесъна, настърганата кора и сока на 2 лимона и разбъркайте добре (на ръка или с миксер) до получаване на хомогенна маса.

Изплакнете пуйката с вода, подсушете с кухненска хартия и отстранете вътрешностите. Овкусете вътрешността на пуйката със сол и черен пипер и поставете вътре две глави лук, нарязани наполовина, половинките лимон, чесъна и дафиновия лист. 

Внимателно отделете с ръце кожата от гърдите, без да наранявате повърхността й. Разстелете по-голямата част от маслото равномерно под кожата на пуйката. Остатъка от маслото разпределете върху цялата птица.

Завържете бутчетата с връв, намажете със зехтин, овкусете със сол и черен пипер и поставете пуйката в дълбока тава за печене.

Ако приготвяте пуйката предварително, може да я увиете във фолио и да я държите в хладилника. 

Сложете пуйката във фурната за 10-15 минути. След като времето изтече, я извадете, полейте я със соса, който е пуснала и наредете резенчетата бекон върху горната й част.

Намалете температурата на фурната до 180°C и печете по 30 минути за всеки килограм (приблизително 2,5 часа), като периодично я изваждате и поливате със сос.

Ако беконът започне да загаря, най-добре е да го махнете по-рано, въпреки че той помага за запазването на соковете в пуешките гърди.

Проверете готовността на пуйката, като поставите термометър в най-месестата част на бутчето. Птицата е готова, когато температурата достигне 80°C. Също така, ако пробиете същата част от пуйката, сокът, който отделя, трябва да е бистър, а не розов.

Извадете готовата пуйка от фурната и пригответе соса. 

И така, махнете лимона, чесъна, лука и дафиновия лист от пуйката. 

В съда, в който се е готвила пуйката, на този етап първо се налива отделеният сок, добавя се нарязаният на кубчета запържен бекон, който е бил върху пуйката, лимонът, чесънът и лукът, които са се пекли вътре в пуйката.

Запържете с малко зехтин, розмарин и сушени домати. За аромат добавете задната част (опашката) и върховете на крилцата на пуйката, налейте малко вино, бренди и сока от пуйката. Варете 10 минути, докато течността намалее наполовина.

Нарежете всичко и го претриваме през сито. По желание може да добавите и орехи.

Сервирайте ястието горещо със сос и гарнитура от салата или печени картофи.

Да ви е сладко!  /jenata.blitz.bg 

1
Коментара по темата
1.
292
25.12.2024 12:32:44
Най-вкусната пуйка, дето ще я готвя като рамзи, замразена от някоя търговска верига ли да си я купя? Щото ако е така, правя му рекламация на рецептата.
  Добави Коментар
На Витоша: Непочистени пътища, не може да се стигне до ски пистите Колоната от автомобили към хижа "Алеко" започва от Драгалевци и е километрична Почина Георги Христов
Три населени места в Община Троян са без ток Снежната покривка достигна 95 см Байдън иска от Пентагона да продължи активните доставки на оръжия за Украйна Светът вече тръпне в очакване пред датата 20 януари, когато сенилният старец ще бъде заменен в Белия дом от Доналд Тръмп
От 10 месеца няма и следа от 17-годишната Ивана от Дупница Дори награда от 50 000 лв. не доведе до щастлива развръзка Марая Кери смятала, че е твърде млада за коледен албум Звукозаписната компания обаче смятала, че това е добра идея
Най-малко 10 души са убитите при нови израелски удари в Газа Досега са загинали над 45 000 палестинци Без ток остана целият курорт Боровец Ски зоната ще бъде затворена до обяд
Тръмп: Китайски военни управляват Панамския канал Джей Ло се чувствала пренебрегната като дете Изповед от звездата
Най-необичайните коледни традиции по света Някои нации имат особено оригинални и впечатляващи начини да отбележат празника Такси се вряза в пешеходци в Ню Йорк Един човек е в критично състояние