Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Изпитана рецепта от старите тефтери за най-вкусната памук питка за Коледа

Източник: Az-jenata.bg
Ключови думи: коледна питка, памук питка за коледа

Готови ли сте за нови кулинарни изживявания? Съберете цялото семейство около трапезата с вкусна коледна питка.

Продукти:
300 мл топла вода
1 с. л. захар
7 г суха мая
900 г брашно плюс 1 с.л.
1 с. л. сол
2 с. л. захар
250 мл топло, но не горещо прясно
мляко
250 мл олио
1 жълтък от голямо яйце
1 ч.л. олио за намазване на питата
голяма щипка сусам
голяма щипка маково семе

Приготвяне
В малка купа сложете топлата вода, захарта, маята и лъжицата брашно. Разбъркайте.
Оставете сместа да шупне и маята да се разтвори напълно.
Пресейте брашното в дълбока купа.
Добавете солта и захарта и разбъркайте, за да се смесят добре.
Направете кладенче, изсипете вътре шупналата мая, топлото мляко и олиото.
Започнете да разбърквате, докато се оформи тесто.
Прехвърлете на леко набрашнен плот.
Не добавяйте още брашно (освен ако не лепне), защото именно мекото тесто е гаранция за пухкавата текстура на питата.
Месете тестото за 3-4 минути.
Същата купа, в която започнахте да правите тестото намажете леко с олио и сложете омесеното тесто.
Покрийте купата с парче фолио, а отгоре с кърпа.
Оставете за 30 минути на топло да втаса.
След това от него откъснете малки парченца тесто, като се стремите да бъдат приблизително еднакви.
Подредете ги на плота.
Пригответе си голяма тава за печене, покрийте с хартия за печене, намаслете леко.
Сложете готовите топчета в тавата, като между тях оставите съвсем малко място.
Покрийте отново с фолио за свежо съхранение и кърпа и оставете близо до печката за около 15-20 минути или докато топчетата започнат видимо да увеличават обема си.
Втасалите топчета намажете с жълтъка смесен с олиото, като използвате силиконова четка.
Поръсете със сусам и мак и сложете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 35-40 минути.
Оставете готовата погача да се охлади в тавата за 10 минути, след което заедно с хартията я преместете върху метална решетка, за да изстине напълно.

1
Коментара по темата
1.
Карамишева
25.12.2024 11:26:01
тая питка с тия 250 мл олио на мазен тутманик ще прилича:
  Добави Коментар
Без ток остана целият курорт Боровец Ски зоната ще бъде затворена до обяд Тръмп: Китайски военни управляват Панамския канал
Джей Ло се чувствала пренебрегната като дете Изповед от звездата Най-необичайните коледни традиции по света Някои нации имат особено оригинални и впечатляващи начини да отбележат празника
Такси се вряза в пешеходци в Ню Йорк Един човек е в критично състояние Обилен снеговалеж по пътищата у нас, има ли затруднения в движението Тази сутрин над цяла Софийска област вали сняг
Народът масово купува имоти, отчитат ръст с близо 30 % на отпуснатите кредити При потребителските увеличението е 14,8 % 5 фини признака, че връзката ви се базира на химия, а не на любов Ето кои са те
5 признака на идеалния жена през очите на мъжа Според мъжете всяка жена трябва да отговаря на точно пет изисквания, за да е страхотна не само между чаршафите, а като цяло Коя е най-силната жена в зодиака Да видим класацията на астролозите
За тези, които нямат време: лесен и вкусен десерт за броени минути Ето я рецептата Щe дaдeтe ли $100 000 зa eднa нoщyвĸa? Toвa ca нaй-лyĸcoзнитe и cĸъпи xoтeлcĸи cтaи в cвeтa Вижте ги