Изпитана рецепта от старите тефтери за най-вкусната памук питка за Коледа
Готови ли сте за нови кулинарни изживявания? Съберете цялото семейство около трапезата с вкусна коледна питка.
Продукти:
300 мл топла вода
1 с. л. захар
7 г суха мая
900 г брашно плюс 1 с.л.
1 с. л. сол
2 с. л. захар
250 мл топло, но не горещо прясно
мляко
250 мл олио
1 жълтък от голямо яйце
1 ч.л. олио за намазване на питата
голяма щипка сусам
голяма щипка маково семе
Приготвяне
В малка купа сложете топлата вода, захарта, маята и лъжицата брашно. Разбъркайте.
Оставете сместа да шупне и маята да се разтвори напълно.
Пресейте брашното в дълбока купа.
Добавете солта и захарта и разбъркайте, за да се смесят добре.
Направете кладенче, изсипете вътре шупналата мая, топлото мляко и олиото.
Започнете да разбърквате, докато се оформи тесто.
Прехвърлете на леко набрашнен плот.
Не добавяйте още брашно (освен ако не лепне), защото именно мекото тесто е гаранция за пухкавата текстура на питата.
Месете тестото за 3-4 минути.
Същата купа, в която започнахте да правите тестото намажете леко с олио и сложете омесеното тесто.
Покрийте купата с парче фолио, а отгоре с кърпа.
Оставете за 30 минути на топло да втаса.
След това от него откъснете малки парченца тесто, като се стремите да бъдат приблизително еднакви.
Подредете ги на плота.
Пригответе си голяма тава за печене, покрийте с хартия за печене, намаслете леко.
Сложете готовите топчета в тавата, като между тях оставите съвсем малко място.
Покрийте отново с фолио за свежо съхранение и кърпа и оставете близо до печката за около 15-20 минути или докато топчетата започнат видимо да увеличават обема си.
Втасалите топчета намажете с жълтъка смесен с олиото, като използвате силиконова четка.
Поръсете със сусам и мак и сложете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 35-40 минути.
Оставете готовата погача да се охлади в тавата за 10 минути, след което заедно с хартията я преместете върху метална решетка, за да изстине напълно.