Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето така трябва да омесим содената питка, за да е хем постна, хем да бухне двойно в тавичката

Ключови думи: содена питка, бъдни вечер, рецепта за содена питка, лесна рецепта за содена питка

Всички знаем, че по традиция на Бъдни вечер се меси постен хляб – най-често това е содена питка . Често пъти, обаче, резултатът не може да се сравнява с погачата, омесена с мая.

Соденият хляб не се надига толкова при печенето, а и обикновено коричката му е дебела, а вътрешността – не твърде пухкава. Днес сме ви приготвили чудесна рецепта за питка, която хем е постна, хем е пухкава и мека – тайната е в газираната вода, която ще добавим към останалите съставки.

Ето и рецептата за содена питка с газирана вода :

Содена питка с газирана вода

Продукти:

2,5 ч.ч. брашно (може малко повече или малко по-малко, в зависимост от размера на мерителната чаша)

1 ч.л.сода за хляб

1 с.л.мед

1 1/3 ч.ч.газирана вода

1 ч.л.сол

по желание – 30 гр.микс от семена за поръсване

Приготвяне:

Започнете със сухите съставки: в подходяща купа смесете брашното със содата и солта. Не изсипвайте цялото количество брашно наведнъж, оставете малко за доомесване. Добавете и микса от семена (може да използвате сусам, мак, ленено семе, сурови слънчогледови семки и пр.). Разбъркайте сухите съставки и прибавете меда. В същата купа налейте газирана вода и започнете да омесвате, като постепенно добавяте от заделеното брашно при необходимост. Тестото не трябва да лепне по ръцете, но не трябва и да е твърдо. Оформете тестото на топка и го прехвърлете във форма или подходяща тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсете питката с брашно и след това с остър нож направете дълбоки разрези във формата на кръст в средата й.

Поставете хляба в предварително загрята на 220°C фурна за около 10 минути, след което намалете температурата на 180 градуса. Печете около 30 минути или за по-сигурно проверете готовността със суха клечка.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Какво се случва с тялото по време на празниците И как да поддържате благополучието си Нинова омеси питка, Божков снима кучето, а Кирил Петков показа семейната трапеза (СНИМКИ) Показаха как празнуват Бъдни вечер
Стана блондинка Харесва ли ви? Родените през тези години ще претърпят драматични промени през 2025 г. Астрологът Сай Авани разкрива хората от кои възрасти скоро ще навлязат в нов етап от живота си заради могъщото влияние на планетите над тях
И днес няма резултат от издирването на 13-годишния Ники от Конаре Служителите на МВР и доброволците са на предела на силите си, обяви вътрешният министър До дни настъпва грандиозна промяна с личните документи Издадените лични карти по новата технология, заявени като обикновена и бърза поръчка, се получават в регионалните паспортни служби
Полицай е пострадал при катастрофа в Пловдив Инцидентът е станал на бул. "Васил Априлов" в посока изхода на града Бургаски ученици показват в изложба връзката между Българи и Италия Изложбата ще бъде открита на 8 януари 2025 година от 18:00 часа в зала „Георги Баев", Културен център „Морско казино".
Не си и помисляйте да правите това на втория ден от Коледа Има няколко неща, които е добре да сложите на масата и обичаи, които е добре да спазите и на 26 декември Пострада при нелеп инцидент Фолкпевицата изправи на нокти феновете си, показа какви са последиците
Бившата пиарка на Кирил Петков скочи на Лена: Да си обуздае троловете, че ще се ядосам! "Весела Коледа на всички приятели и на всички ленински ангели", допълни тя публикацията си Какви подаръци не трябва да подарявате за Годината на зелената змия Те определено няма да донесат радост и да помогнат за привличането на късмет