Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето така трябва да омесим содената питка, за да е хем постна, хем да бухне двойно в тавичката

Ключови думи: содена питка, бъдни вечер, рецепта за содена питка, лесна рецепта за содена питка

Всички знаем, че по традиция на Бъдни вечер се меси постен хляб – най-често това е содена питка . Често пъти, обаче, резултатът не може да се сравнява с погачата, омесена с мая.

Соденият хляб не се надига толкова при печенето, а и обикновено коричката му е дебела, а вътрешността – не твърде пухкава. Днес сме ви приготвили чудесна рецепта за питка, която хем е постна, хем е пухкава и мека – тайната е в газираната вода, която ще добавим към останалите съставки.

Ето и рецептата за содена питка с газирана вода :

Содена питка с газирана вода

Продукти:

2,5 ч.ч. брашно (може малко повече или малко по-малко, в зависимост от размера на мерителната чаша)

1 ч.л.сода за хляб

1 с.л.мед

1 1/3 ч.ч.газирана вода

1 ч.л.сол

по желание – 30 гр.микс от семена за поръсване

Приготвяне:

Започнете със сухите съставки: в подходяща купа смесете брашното със содата и солта. Не изсипвайте цялото количество брашно наведнъж, оставете малко за доомесване. Добавете и микса от семена (може да използвате сусам, мак, ленено семе, сурови слънчогледови семки и пр.). Разбъркайте сухите съставки и прибавете меда. В същата купа налейте газирана вода и започнете да омесвате, като постепенно добавяте от заделеното брашно при необходимост. Тестото не трябва да лепне по ръцете, но не трябва и да е твърдо. Оформете тестото на топка и го прехвърлете във форма или подходяща тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсете питката с брашно и след това с остър нож направете дълбоки разрези във формата на кръст в средата й.

Поставете хляба в предварително загрята на 220°C фурна за около 10 минути, след което намалете температурата на 180 градуса. Печете около 30 минути или за по-сигурно проверете готовността със суха клечка.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Фон дер Лайен в шок след вандализма срещу сградата на ЕК и ЕП в София Европейската комисия остро осъжда актовете на насилие и вандализъм срещу Дома на Европа в София Любовта я съсипа Отне ми спокойствието и съня, признава Лидия
Баба ми ме научи как да направя перфектната мусака 7 важни съвета за вкусна и сочна мусака Скъпи портокали и евтини ябълки - ето какво показват числата от изминалата седмица По борсите цената на пилешкото месо се вдига с 0,8 на сто до 6,57 лева за килограм, а тази на яйцата (размер М) отстъпва с 1,3 на сто до 0,31 лева за брой на едро
Скот Бесънт: Зеленски сам предложи на САЩ да предостави дял от украинските полезни изкопаеми Според Ню Йорк таймс и украинското радио New Voice новият вариант на споразумението е с по-тежки клаузи от първоначалния В Германия разрешиха да се гласува и с карнавални костюми Успоредно с изборите за Бундестаг се провеждат и традиционните улични шествия с маскарадни дрехи
Студ и мраз ни чакат и днес въпреки слънцето Максималните температури ще са между минус 2° и 3°, в югозападните райони до 6°-7°, в София - около 2° Орбан моли любезно хранителните вериги да спрат поскъпването , ако не - ето какво следва Унгарският премиер обяви и доживотни  данъчни облекчения за майките, които имат най-малко две деца
Италианският вицепремиер агитира за крайнодесните в Германия Матео Салвини обяви, че подкрепя думите на Мъск 17-годишната Мира Андреева шокира всички в Дубай Рускинята победи на финала датчанката Клара Таусон
Частични местни избори на няколко места в страната Гласуват в Благоевград, Пазарджик, Плевен и Шумен Великобритания налага нови сериозни санкции на Русия Лондон вече е санкционирал над 1900 физически лица и компании