Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Край на мистерията: Ето как киселото зеле влияе на здравето ни!

Ключови думи: зеле, кисело зеле, ферментация, здраве, бактерии

Сигурно от дете обичате да ядете кисело зеле, но замисляли ли сте се колко здравословно е това ястие? Диетологът д-р Юлия Шарапова разказа всичко, което трябва да знаете за процеса на ферментация и ползите от него.

„Нашето тяло съдържа огромен брой бактериални клетки. Повечето от тях се намират в червата. 

Те помагат за усвояването на хранителни вещества, служат като бариера за потенциално опасни бактерии, контролират възпалението, управляват стреса и поддържат метаболизма и теглото“, казва д-р Шарапова.

През целия живот микробиомът непрекъснато се променя. И за да бъде човешкият микробиом пълноценен и здрав, той трябва да бъде заселен и нахранен.

Най-добрият естествен начин за попълване и хранене на вашия микробиом е с ферментирали храни. Те могат да бъдат наречени „Супербиотици“. 

Диетологът казва, че те съдържат огромен набор от полезни бактерии, витамини, минерали и органични киселини, които влияят на нашето благосъстояние, настроение, енергия и дори външен вид.

Най-лесният начин да получите „супербиотик“ е да ядете кисело зеле. 

„Препоръчително е да правите това у дома, в противен случай има риск да консумирате заедно със здравословен продукт захар, емулгатори, овкусители и оцет“, обяснява специалистът.

Освен това тя даде и много проста и ефективна рецепта за приготвянето на киселото зеле у дома.

Необходии продукти:

Начин на приготвяне:

Смесете всичко, поставете в дълбока купа (с капак) или малко бидонче и оставете за 3-4 дни. След това съхранявайте в хладилник.

„Трябва да ядете 100-200 грама от него на ден. Не бива да прекалявате с киселото зеле. 

Поради съдържанието на сол съществува риск от отоци, високо кръвно налягане и бъбречни заболявания. Така че яжте го умерено! 

Също така е важно да запомните, че по време на обостряне на стомашно-чревни заболявания консумацията на кисело зеле е противопоказана“, поясни д-р Шарапова. / jenata.blitz.bg

1
Коментара по темата
1.
Ханко Брат
21.12.2024 19:40:03
Всичко което е натъпкано със сол... не е полезно! И в нещо препарирано със сол няма никакви витамини както Ви убеждават!)
  Добави Коментар
„Хлебарка“ налази ефира на БНТ и дори изпълзя на трето място в „Ново 10+2“ Песента на Диди и Мони от бургаския дует „Парадокс“ дебютира в класацията и едва не я оглави Не му върви срещу Джокович, защото... Изпълнява бекхенд с една ръка
Това са истинските причини жените да привличат емоционално недостъпни мъже Те се влюбват в партньори, които изглеждат чаровни, загадъчни и привлекателни, но с времето се оказва, че тези мъже не могат да предложат дълбока емоционална свързаност Вече не купувам хляб, от 2 кг брашно правя 45 броя от тези памук питки Лесни са, практични и толкова вкусни, че ще се чудите защо изобщо сте купили хляб
Макрон с призив към Нетаняху Френският президент иска спиране на огъня в Газа Ужасна вест от Мианмар Бременна жена издъхна след земетресението
Шокиращ финал Сбогуваме се с хитовия сериал "Златно момче" Кола се запали в движение в голям роден град За щастие няма пострадали
Най-злобните зодии Те могат за нула време да превърнат живота ви в истински ад Малък самолет падна върху къща Пожарна и полиция евакуираха района 
Подробности за важната дискусия с министър Боршош в Бургас Ето какво се случи на разговор за туризма Отиде си голямо име в киното Почина Денис Арнт