Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как се приготвят турските сарми с булгур

Ключови думи: рецепта, сарми, булгур, лозови листа

Турските сарми с булгур са популярно ястие, което впечатлява с баланса между фини подправки, леко кисел нюанс и приятната плътност на булгура. Но как да постигнем автентичен резултат у дома? В следващите редове ще научите стъпките, подправките и техниките за перфектни резултати.

Какво е типично за турските сарми и за какво да внимаваме?
Турските сарми често използват лозови листа или зелеви листа, но най-разпространени са тези с тънки и фини лозови листа. Булгурът добавя приятна текстура, подобна на тази на ориза, но с леко ядков нюанс. Именно булгурът отличава тези сарми от българските вариации, където се използва основно ориз.

При избора на булгур е добре да се спрете на фино смлян сорт, който се сварява по-бързо и не остава твърд. От ключово значение е и правилният подбор на подправки. Кимионът, сумакът, ментата (джодженът), лимоновият сок и зехтинът са комбинация, която ще ви отведе директно в сърцето на турската кухня.

Много важен е начинът на завиване на сармите. Лозовите листа трябва да са крехки и еластични, за да не се скъсат, но и достатъчно стегнати, за да задържат пълнежа. Когато са свити правилно, сармите запазват всички сокове и аромати вътре, а при разрязване се разкрива нежна, ароматна плънка.

Приготвяне стъпка по стъпка за перфектни резултати
За да постигнете автентичния вкус, отделете време за подготовка. Плънката не е сложна, но изисква внимание към детайла. Сваряването и задушаването на компонентите поетапно осигурява пълно насищане на ароматите. Крайният резултат е ястие, което можете да сервирате както топло, така и охладено – турските сарми са чудесни и за лека лятна вечеря, и за допълнение към празнична трапеза.

Необходими продукти:

Около 40-50 бр. лозови листа (може и консервирани, измити и накиснати)

1 ч.ч. фино смлян булгур
1 глава ситно накълцан лук
2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 ч.л. кимион (смлян)
1 ч.л. суха мента (или джоджен)
1 ч.л. сумак (по желание, придава лека кисела нотка)
Сол и черен пипер на вкус
Сокът от 1/2 лимон
Около 50-60 мл зехтин (екстра върджин)
2-3 с.л. ситно нарязан магданоз
Гореща вода или зеленчуков бульон за задушаване

Начин на приготвяне:

Подготовка на лозовите листа:

Ако използвате пресни лозови листа, ги бланширайте за кратко във вряща подсолена вода, докато омекнат.
Ако са консервирани, изплакнете ги обилно, за да отстраните излишната сол.
Оставете ги да се отцедят върху кухненска хартия.

Приготвяне на плънката:

Загрейте половината от зехтина в дълбок тиган и задушете лука и чесъна, докато омекнат и пуснат аромати.
Добавете булгура и разбъркайте няколко минути, за да се запържи леко.
Добавете кимиона, ментата, сумака (ако използвате), щипка сол и черен пипер. Разбъркайте, докато подправките се разнесат равномерно.
Долейте чаша гореща вода или бульон и гответе на слаб огън, докато булгурът набъбне, но все още не е напълно сварен. Течността трябва почти да се абсорбира.
Свалете от огъня и добавете магданоза, лимоновия сок и останалия зехтин. Опитайте на вкус и коригирайте подправките при нужда.

Свиване на сармите:

Поставете лозово листо върху дъска или чиния с гладката страна надолу. Дебелите жилки трябва да са от горната страна.
Сложете 1 ч.л. (или повече, според големината на листото) от плънката в средата.
Завийте първо двата странични края, след това долния и продължете да навивате плътно нагоре, докато получите стегнато малко рулце.

Подреждане и готвене:

На дъното на широка и ниска тенджера наредете няколко лозови листа, за да предотвратите залепване.
Подредете сармите плътно една до друга, може на няколко слоя.
Залейте с гореща вода или бульон, колкото леко да ги покрие, и сложете малка чиния или капак, по-малък от диаметъра на тенджерата, отгоре, за да не се развият.
Варете на слаб огън около 30-40 минути, докато булгурът се свари напълно, а листата станат крехки.
Турските сарми с булгур са ястие, което изисква малко повече време и внимание, но крайният резултат винаги си заслужава. Богатите подправки, финият аромат на лозовите листа и приятната плътност на булгура създават хармоничен вкус, който впечатлява и най-взискателните гости.

Добър апетит!
 

2
Коментара по темата
2.
Fakman
22.12.2024 12:00:14
4e te qdat li sarmi tea balaci
1.
Турски тираджия
22.12.2024 07:28:13
Приготвят се като останалите сарми като преди да се.сложат във фурната домакинята прави турска чекия на мъжъ си ако нема цици се вика комшийката
  Добави Коментар
Иска да се върне във футбола, а е на 71 г. Феликс Магат е бивш треньор на Красимир Балъков Най-мрънкащите зодии Те постоянно се оплакват
Бивш депутат от ГЕРБ се сгоди за новата си изгора Актьорът Евгени Будинов отново слага брачния хомот Въпрос от "Стани богат" за 200 лв. препъна мениджърка два пъти Милена Петрова се подхлъзна жестоко, но Ники Кънчев й подсказа
Затварят за ремонт ул. „Георги Шагунов“ в Бургас, ето кога Причната е ремонти дейности на ВиК мрежата Зодиите, с които е най-трудно да се поддържа връзка Ето кои са те
От днес: Един ден във Венеция - 10 евро такса Сумата е двойно по-висока от миналогодишната Патриарх Даниил: Кръстът не е краят, кръстът е сила Да си спомним какво Бог е претърпял и да си дадем сметка къде сме, призова духовникът
Засилват контрола по пътищата за почивните дни: Цивилни полицейски коли ще следят за нарушители Очаква се днес да е много по-спокойно с оглед на това, че в четвъртък беше натоварено движението по пътищата С този вит козунак с течен шоколад ще оберете точките на Великден Ето я рецептата
Хотелите по Северното Черноморие били пълни с румънци по Великден Немалко са и българските туристи за празника Жълт код за интензивни валежи е обявен за шест области Прогноза за времето - петък, 18 април 2025 г.