Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Микровълновата: Комфорт или компромис със здравето?

Ключови думи: микровълнова печка, домакинства, здраве

Микровълновите печки са символ на модерното домакинство и почти няма такова без тях. Те са ни дарили с удобство и спестено време, но и с вечни дискусии около тяхната безопасност, предава "Фокус". Какво всъщност знаем за този електронен магьосник? Бабите ни казват: Не всичко ново е за добро. Едно е сигурно – микровълновата е пример за това как удобството може да трансформира живота ни. Само от нас зависи дали тази трансформация ще е положителна.

Нека си го кажем направо, микровълновата е спасител в забързаното ежедневие. Кой има време да затопля млякото за кафе на котлона или да чака фурната да загрее за порция макарони?

– Скоростта е всичко – От минус 20°C до топла вечеря за минути. Никой друг уред не е толкова бърз и ефективен.

– Икономичност – Микровълновите печки използват значително по-малко енергия от традиционните методи за готвене​

Три бутона – време, мощност, старт. Дори децата могат да се справят!

Какво казва науката?

Микровълните работят, като въздействат на молекулите в храната, главно водата, карайки ги да вибрират. Това загрява храната, но също така променя нейната структура. Според изследвания, използването на микровълнова може да намали антиоксидантните свойства на храната, както и да промени белтъчната ѝ структура​. Това не я прави токсична, но е възможно някои ползи да се загубят.

Ако не използвате подходящи съдове, рискувате да консумирате химикали като бисфенол А, който се отделя при нагряване​.

Не се препоръчва да стоите близо до уреда по време на работа. Особено за очите – ретината е чувствителна към електромагнитни вълни.

Никоя микровълнова не може да създаде хрупкавата коричка на запечено ястие или да запази онзи автентичен аромат на домашно готвене. Освен това, някои храни (например, броколи) губят значителна част от витамините си в микровълнова​

Как да използваме микровълновата безопасно?

– Търсете маркировка "подходящ за микровълнова“.

– Избягвайте размразяването на месо. Оставете това на хладилника или го направете в студена вода. Неравномерното загряване може да доведе до размножаване на бактерии.

– Загрявайте умерено. Прекаленото затопляне може да доведе до прегаряне или загуба на хранителни вещества.

Микровълновата е тук, за да остане. Тя е чудесен помощник, но като всяка технология, изисква отговорна употреба. Ако я използваме разумно и в комбинация с други методи за готвене, тя ще остане наш верен съюзник, а не враг.

1
Коментара по темата
1.
Тинчо
15.12.2024 18:23:02
И двети! Дажи сига ши отида да стопля един гювеч по славиански ммммммм
  Добави Коментар
Осъден на смърт с изненадващо желание Иска да го умъртвят по-бързо Скарани ли са Мария и Нойзи? Има категоричен отговор... Двамата се прегръщат влюбено
Тъжна вест във футбола Нападател се самоуби  Шеф Силвена Роу: Яжте повече... Тя даде съвети за здраве и тонус
Катето Евро към сина си: Саше, хубаво ли е... Актрисата рине сняг и предизвиква усмивки, докато сина й се забавлява в чужбина Гърция скърби Страната е в четиридневен траур
Новият треньор на "Левски" с емблематично постижение В Испания Перфектна вечеря за 20 минути: Свински пържоли с... Интересна рецепта
Българин арестуван за клане в Хановер Пострадалата Анка е парализирана и не може да говори Той е тотален неграмотник, но ще издава книга Георги от "Биг Брадър" вместо "хармония" казваше "хормония" 
Проби в бТВ, защото е евтина Предаването й е в пъти по-евтино от това на Керан Огромно повишение на цената на хляба в... София