Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

На село няма къща, в която да не се правят тези уникални Гюрвалаци, аз ги наричам мераклийски банички

Ключови думи: гюрвалаци, мераклийски банички, флагман

Тази баница има много имена, но най-известното е може би Баница Девет плика. На село пък казват на баничките Гюрвалаци (така им викаше баба ми, която е от македонския край). Някои приготвят въпросната вкусотия като едно цяло печиво, а други го приготвят по същата процедура, но не на девет „парчета“ (оттам и името Девет плика).

Аз пък казвам на сладките малки банички Мераклийски банички, защото всеки път ги приготвям с голям мерак и се омитат почти веднага! Както и да я приготвите, ще хапвате изключително вкусна баница и определено няма да е за последен път. Обикновено се пълни със сирене, но може и с кайма или нещо зелено. Ето какво ви трябва за вкусната рецепта, както и да изберете да я наричате:

Необходими продукти:
850 г – 1 кг брашно или колкото е необходимо
500 мл газирана вода със стайна температура
1 кубче прясна мая (40 г)
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол
2-3 супени лъжици олио
около 300 мл олио за намазване на корите
За плънката:

250 г ситно сирене/извара
300 г твърдо сирене
3 яйца
Начин на Приготвяне:
В по-дълбок съд се налива газираната вода, която не трябва да се загрява, достатъчно е да е престояла на стайна температура (да не е взета директно от хладилника). След това във водата се слага кубче прясна мая и се добавя лъжица захар.

Бъркайте, докато съставките се разтворят добре, след това добавете три лъжици олио и започнете постепенно да добавяте брашното, към което сте добавили една лъжица сол. Отначало се разбърква с лъжица, докато брашното поеме течността, след което продължава да се меси на ръка.

Добавя се брашно и се меси докато се смесят всички съставки и се получи гладко средно меко тесто. Покрийте го с кърпа или домакинско фолио и оставете да почине само за няколко минути (10-15), след което го разделете на няколко топки, в зависимост от това колко „плика“ ще правите. Всеки „плик“ изисква 3 топки тесто.

За 4 плика разделете тестото на 12 части, оформете топка от всяка част и я оставете настрана. Докато тестените топки почиват покрити (около 10 минути), пригответе пълнежа със сирене или по желание.

ЗА ПЛЪНКАТА: В купа се смесва ситното сирене (извара), твърдото сирене се натрошава с ръка и се добавят три яйца, след което всичко се разбърква с вилица. Който иска може да добави настърган кашкавал или нещо по вкус.

От всяка топка с точилка се разточва малка кръгла кора с размерите на чиния, след което върху кората се слага около една супена лъжица олио и се намазва цялата повърхност. На четири места се слагат по три кори една върху друга, а на третата не се слага олио. Вместо олио може да се използва разтопено масло/маргарин/мазнина.

Върху набрашнена работна повърхност се слага купчина от три кори, след което първо се притиска с ръка малко отгоре, за да се разстели и изтъни и след това се разточва кора, първо с точилка, а след това може да се притисне малко и с пръсти, защото тестото е еластично и лесно се работи с него.

Намажете кората с олио и разпределете една четвърт от плънката.

Първо от лявата страна прегънете 1/3 от кората към средата, след това прегънете по същия начин от дясната страна, след това прегънете горната страна към средата и накрая долната част към горе, така че да се получи квадрат.

От получената квадратна форма се оформя „плика“, като срещуположните краища се съединяват към средата. Същата процедура се повтаря още три пъти, т.е. накрая получавате „4 плика“, а ако сте я направили с 27 топки – „9 плика“.

Подредете „пликовете“ в намаслена тава. Включете фурната да загрява на 200 градуса и оставете баницата да втаса малко (около 10 минути). Намажете я с олио отгоре, след което я изпечете на 200 градуса за около 30-40 минути или до приятен загар. Изпечената баница покрийте с кърпа докато изстине малко и след това я сервирайте.

1
Коментара по темата
1.
Село из русенския балкан ли?
14.12.2024 10:48:33
Кое ти е селото? Сега селата са по 10 къщи, останалите са пустеещи
  Добави Коментар
Какво се случва на "Тракия"? От Нова Загора до София е... Много опасен участък Тотална изненада с времето във Варна За пръв път от 2017 година вали сняг на парцали в града
Огромна трагедия в чужбина Ужасен пожар в Чехия, има жертви 43 машини почистват пътищата в... Смолянско
Фатален пожар в София Самоличността на починалия още не е установена Снежен ад: На Ихтиман е трагично Тежка пътна обстановка
Катастрофа на пътя Самоков - София, има линейка Шофирайте много внимателно, пътната обстановка е тежка Русия заговори за сериозен обрат В спорта
Мисис България ще стяга куфари за... Голям конкурс в Южна Корея Празник е! Имен ден имат... Много българки
Опасно време в страната Ще има много сняг Загиналата с внучето си в пожара в Стара Загора - кореспондент на „Телеграф“ Елена Дюлгерова опитала да спаси детето, но се задушила в пламъците