Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички полудяха по печената тиква на фурна с мед и сушени плодове

Ключови думи: печена тиква, рецепта, рецепта с тиква

Есента ухае на печена тиква! Макар не всички да обичат вкуса ѝ, когато ни я поднесат на парченца, със страхотен загар, в компанията на мед, орехи и някои вкусни плодове, няма как да не си похапнем. Тези от нас, които са ходили при баба и дядо на село по това време на годината, със сигурност са били глезени с тиква.

Сушили ябълки и круши през лятото, много българки ги използват не само за ошав, но и за пълнене на тиква, която да сложат във фурната и превърнат в неустоим десерт за малки и големи. Ако сте си били по родния край и някой роднина ви е изпратил тиква или пък сте си купили от пазара, за да си припомните детството, то днешната ни рецепта е точно за вас.

Приготвя се лесно и е смесица от вкусове и аромати за небцето.

Ето и необходимите продукти:

– 1 средно голяма тиква;

– сушени ябълки;

– сушени сливи;

– сушени круши;

– 150 г златни стафиди;

– половин кутийка локум;

– 2-3 супени лъжици едри овесени ядки;

– 2-3 супени лъжици коняк;

– 1-2 шепи натрошени орехови ядки;

– щипка канела;

– щипка джинджифил на прах;

– щипка индийско орехче;

– 1-2 супени лъжици пчелен мед.

Отрязва се горната част на тиквата, за да се получи капак и се запазва. Издълбава се хубаво вътрешността от семките и влакната с лъжица.

Натъркват се стените на тиквата със захарта. Пълни се като се слагат по малко плодовете от различни видове, леко счукани орехови ядки, плодове и т.н докато се напълни до горе.

Сипва се конякът и се затваря с капака на тиквата. Ако желаете да бъде много сладка, сипете още захар най-отгоре преди да я затворите.

Слага се в тавичка и се сипва малко вода, за да не изгори дъното на тиквата. Пече се в загрята фурна около 2 часа.

1
Коментара по темата
1.
Душко Добродушко
12.12.2024 19:39:45
Бойко защо го наричат тиква?
  Добави Коментар
Вижте как ученици от Люляково едва не разплакаха от радост класната си Подариха й разкошен букет и я развълнуваха с покана за бал, на която нямаше как да отговори освен с „разбира се“ 111-годишна посочи, че е в добра форма, защото... "Не пие алкохол, не пуши, чете книги и похапва шоколад"
Стана леля Страхотна новина за Крисия Уточниха дали е имало жесток бой в съблекалнята От "Левски" категорично отрекоха 
Земетресение от 4,8 по Рихтер близо до България Гръцки остров се люшна Дете със спешна нужда от трансплантация летя до Германия със "Спартан" На борда с малкия пациент са били неговите родители, медицински екип от СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и медицинска реанимационна сестра от ВМА
50-годишен българин счупи дрегера В София Тръмп разкри, че има угроза от ужасно клане На фронта е страшно
При работа на смени: Възнаграждението за положен нощен труд включва ли се при изчисляване на размера на обезщетението при пенсиониране? Често се случва – работодател, дали от незнание или нарочно да се опитва да ощети свой служител България и Полша създават нова мрежа за туристическо сътрудничество в рамките на Инициативата „Три морета“ Българската делегация взе участие в дискусии за икономическото и инфраструктурното развитие на региона
Царево ще има нова скулптура край морето – проектът на Никола Колев ще вдъхновява поколенията С г-н Никола Колев работим по тази идея - кът, на брега на морето в кв. Василико, до който да се спреш и да усетиш времето, да се замислиш за живот, подчерта кметът Марин Киров Почина легендарен певец от 80-те години Five Star издават дебютния си албум Luxury of Life през 1985 г., последван от Silk and Steel през 1986 г.