Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички полудяха по печената тиква на фурна с мед и сушени плодове

Ключови думи: печена тиква, рецепта, рецепта с тиква

Есента ухае на печена тиква! Макар не всички да обичат вкуса ѝ, когато ни я поднесат на парченца, със страхотен загар, в компанията на мед, орехи и някои вкусни плодове, няма как да не си похапнем. Тези от нас, които са ходили при баба и дядо на село по това време на годината, със сигурност са били глезени с тиква.

Сушили ябълки и круши през лятото, много българки ги използват не само за ошав, но и за пълнене на тиква, която да сложат във фурната и превърнат в неустоим десерт за малки и големи. Ако сте си били по родния край и някой роднина ви е изпратил тиква или пък сте си купили от пазара, за да си припомните детството, то днешната ни рецепта е точно за вас.

Приготвя се лесно и е смесица от вкусове и аромати за небцето.

Ето и необходимите продукти:

– 1 средно голяма тиква;

– сушени ябълки;

– сушени сливи;

– сушени круши;

– 150 г златни стафиди;

– половин кутийка локум;

– 2-3 супени лъжици едри овесени ядки;

– 2-3 супени лъжици коняк;

– 1-2 шепи натрошени орехови ядки;

– щипка канела;

– щипка джинджифил на прах;

– щипка индийско орехче;

– 1-2 супени лъжици пчелен мед.

Отрязва се горната част на тиквата, за да се получи капак и се запазва. Издълбава се хубаво вътрешността от семките и влакната с лъжица.

Натъркват се стените на тиквата със захарта. Пълни се като се слагат по малко плодовете от различни видове, леко счукани орехови ядки, плодове и т.н докато се напълни до горе.

Сипва се конякът и се затваря с капака на тиквата. Ако желаете да бъде много сладка, сипете още захар най-отгоре преди да я затворите.

Слага се в тавичка и се сипва малко вода, за да не изгори дъното на тиквата. Пече се в загрята фурна около 2 часа.

1
Коментара по темата
1.
Душко Добродушко
12.12.2024 19:39:45
Бойко защо го наричат тиква?
  Добави Коментар
Украинският парламент разреши закупуването на двата реактора от АЕЦ "Белене" Разрешението е само за закупуване на оборудването, а не за започване на строителство Тенденцията за ръст на сватбите в Несебър се запазва и през 2024 г 3 интeрeсни брака са сключени на 13-ти септември миналата година
Спрете да купувате препарати! От баба знам този прост трик, отпушва канала за секунди Съставките за него ги има във всяко домакинство Тези двете влязоха в класация на Форбс Галена е заела 13-та позиция, а Преслава 34-та позиция
Тя е бивша на Слави, а днес е любовен съветник в Ергенът Опитен психолог и специалист в областта на човешките взаимоотношения, Маги Ангелова обещава да бъде неутрален, но мъдър глас в най-романтичното риалити шоу Ако имате портокали вкъщи, задължително пробвайте тези уникални палачинки Портокаловият крем се приготвя лесно, а придава неустоим аромат и вкус на любимите палачинки
Шевица, роза, азбуката и химнът: Личната ни карта – скритите послания и супер защита (СНИМКИ) Преди два дни именно нашата лична карта спечели първо място за най-добра в Европа за 2024 г. на тазгодишното изложение конференция High Security Printing EMEA-2025 Над 600 бургаски ученици ще почетат паметта на Апостола с факелно шествие на 18 февруари Събитието е посветено на 152 години от гибелта на Васил Левски
Посред зима пекох козунак по тази рецепта - пълен с орехи, тестото е пух, а докато се пече, прелива от формата На Великден ще стане голям хит Изхвърли тези неща, ако са с изтекъл срок на годност Става дума за почистващи препарати за домакинството и декоративна козметика
Тези зодии ще получат знаци от Вселената Вижте хороскопа си Обявиха 2000 лв. награда за този, който върне изчезналата Бела Кученцето е йоркширски териер, избягал от груминг салон в бургаския жк „Зорница”, от 12 дни е в неизвестност