Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всички полудяха по печената тиква на фурна с мед и сушени плодове

Ключови думи: печена тиква, рецепта, рецепта с тиква

Есента ухае на печена тиква! Макар не всички да обичат вкуса ѝ, когато ни я поднесат на парченца, със страхотен загар, в компанията на мед, орехи и някои вкусни плодове, няма как да не си похапнем. Тези от нас, които са ходили при баба и дядо на село по това време на годината, със сигурност са били глезени с тиква.

Сушили ябълки и круши през лятото, много българки ги използват не само за ошав, но и за пълнене на тиква, която да сложат във фурната и превърнат в неустоим десерт за малки и големи. Ако сте си били по родния край и някой роднина ви е изпратил тиква или пък сте си купили от пазара, за да си припомните детството, то днешната ни рецепта е точно за вас.

Приготвя се лесно и е смесица от вкусове и аромати за небцето.

Ето и необходимите продукти:

– 1 средно голяма тиква;

– сушени ябълки;

– сушени сливи;

– сушени круши;

– 150 г златни стафиди;

– половин кутийка локум;

– 2-3 супени лъжици едри овесени ядки;

– 2-3 супени лъжици коняк;

– 1-2 шепи натрошени орехови ядки;

– щипка канела;

– щипка джинджифил на прах;

– щипка индийско орехче;

– 1-2 супени лъжици пчелен мед.

Отрязва се горната част на тиквата, за да се получи капак и се запазва. Издълбава се хубаво вътрешността от семките и влакната с лъжица.

Натъркват се стените на тиквата със захарта. Пълни се като се слагат по малко плодовете от различни видове, леко счукани орехови ядки, плодове и т.н докато се напълни до горе.

Сипва се конякът и се затваря с капака на тиквата. Ако желаете да бъде много сладка, сипете още захар най-отгоре преди да я затворите.

Слага се в тавичка и се сипва малко вода, за да не изгори дъното на тиквата. Пече се в загрята фурна около 2 часа.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тайната на този сочен кекс е... горещата вода! Непременно трябва да го опитате Остават само 3 дни до приключване на кампанията „Подари от сърце-сбъдни мечта“. Вижте кой още очаква подарък! Вижте как да се включите
Коледно настроение създава „Лешникотрошачката“ в Операта в петък Балетната феерия е сътворена по популярната приказна история на Е.Т. Хофман Какво трябва да знаете за съвременните климатици?
На село няма къща, в която да не се правят тези уникални Гюрвалаци, аз ги наричам мераклийски банички Някои приготвят въпросната вкусотия като едно цяло печиво, а други го приготвят по същата процедура, но не на девет „парчета“, а оттам идва името Девет плика Русия подкрепя идеята на Орбан за коледно примирие с Украйна Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Благотворителният концерт под наслов „Край елхата“ предстои в Несебър Благотворителната проява започва в 16.30 часа в Артиум център Ал-Голани разпуска силите за сигурност на Асад Групировката вече обяви, че при никакви обстоятелства няма да използва химически оръжия
Браво! Петър Мицин на финал! Нашето момче ще плува на 400 метра свободен стил след нов национален рекорд Кремъл: Путин не е поканен на инагурацията на Тръмп Официална покана има само към Си Дзинпин. Засега
OOШИ-Несебър с награди от национален музикален фестивал Ето кои бяха достойно възнаградени за своя труд и талант Нападнаха и пребиха мъж два пъти в дома му След разследване е задържан извършителят