10% по-скъпи козунаци за Великден в Бургас
С 10% е увеличена цената на козунаците в Бургас в навечерието на Великден, съобщи Радио „Фокус” Бургас. Според Димитър Людиев, член на УС съюза на хлебопроизводителите, всички останали производители и търговци, които не са коригирали цените си, всъщност не използват яйца, а яйчен меланж. Търсенето на козунаци тепърва започва, но според Людиев е важно всеки бургазлия да намери производител, на който да се довери, че наистина използва яйца за направата на козунак. Що се отнася до изказването на земеделския министър хората сами да си правят козунак, Людиев каза, че когато се произвеждат големи количества вкуса и ферментацията на продукта са по-различни, а и самото производство на козунак в къщи излиза минимум 2 пъти по скъпо.
Тъй като в последните години в търговската мрежа се продават видове козунаци, които не са много характерни за българската традиция, Людиев обясни, че от тях все пак се продават единични бройки и за направата им се използват предимно готови миксове и подобрители.
Добави Коментар