От малка наблюдавам баба как прави най-вкусната содена питка, сега я приготвям на моите деца
Всеки изминал ден ми е все по-празнично в душата и се вълнувам от предстоящите празнични дни и най-вече какво да сложа на трапезата. За мен празниците са цялото семейство заедно, аромат на мандарини, на вкусни и традиционни ястия, домашен уют, спомени и споделени мигове.
Винаги приготвям содената питка, така както баба ме е учила, спомням си като бях малка и как винаги бях около нея като готви, толкова много ми липсва.
Какво ни трябва?
3 чаени чаши брашно,
1 чаена чаша вода,
1 чаена лъжица сода,
1 супена лъжица оцет,
1 чаена лъжица сол,
5 чаени лъжици олио.
Какво следва?
Набавям си продуктите и пресявам брашното, правя го на кладенче. В него прибавям погасената сода в оцета, солта, олиото и много внимателно и бавно наливам гладката вода. Почвам да замесвам тестото. Оставям го да почине за 10-тина минути.
Взимам през това време тавата и хубаво намазвам с олио, с ръце оформям питката от тестото, намазвам я и нея с олио и слагам във фурната за период от 30 – 35 минути на 180 градуса.