Мама ме научи: Вече не купувам масло. Свинската мас винаги е в хладилника ми
Вместо с растително масло, опитайте да готвите със свинска мас! Изобщо не е скъпо, а и много вкусно. Прави всяко ястие още по-добро! Приготвянето на мас не е трудно, но отнема известно време.
Свинска мас вместо растително масло
Нарежете 2,5 кг от най-евтината сланина на парчета. Слагат се в тенджера с дебело дъно. Настройте огъня на минимум.
Топете мазнина от сланината. Разбърквайте от време на време с шпатула. Това ще отнеме няколко часа. Постепенно, като се разтопи сланината на слаб огън, готовата прозрачна мас се налива в чисти и сухи буркани. По-добре е да вземете с обем от 0,5 литра.
Затворете бурканите. Те могат да се съхраняват в мазето или просто в хладилника. Продуктът се съхранява идеално до 6 месеца на студено. Но обикновено маста изчезва през първите 2 месеца!
Какво да правим с пръжките?
След сваряването на маста остават пръжки – вкусни, запържени парченца сланина. Разбира се, изхвърлянето им е истинско престъпление! Можете да посолите и да ги добавите към картофената плънка за нещо или пюре.
Можете да направите вкусна разядка за хляб! Към пръжките се слагат чесън, сол и черен пипер на вкус. С помощта на блендер пасирайте до гладкост. Това също ще отнеме известно време, тъй като пръжките са твърди. Готовата чеснова паста е много вкусна за ядене с черен хляб!
Така ще получите 2 л свинска мас и приблизително 0,4 – 0,5 кг пръжки. Изобщо не е скъпо, но е невероятно вкусно.