Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Леля ми прави този вкусен свинско-славянски гювеч, уникален е

Ключови думи: свинско, врат, месо, тенджера, рецепта, гювеч

Необходими продукти

свинско месо - 750 г, плешка или врат
дафинов лист - 3 бр.
бахар - 6 зърна
черен пипер - 10 зърна
олио - 6 с.л.
ориз - 1 ч.ч.
кромид лук - 2 глави
морков - 1 бр.
целина - 1 стрък
праз - бялата част на 1 стрък
червени чушки - 2 бр., печени
домати - 400 г, от консерва, скълцани
чесън - 2 скилидки
магданоз - 2 с.л. ситно нарязан
краве масло - 40 г
сол
черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне

Свинският врат или плешка се нарязва на порциони парчета и се прехвърля в тенджерка с малко олио, да се запържи за 2-3 минути. След това се налива около 800 мл гореща вода, добавя се малко сол, зърната бахар и черен пипер, дафиновия лист и се оставя на слаб огън да се задуши за 30 минути, докато месото омекне напълно.

През това време оризът се измива и накисва с вода и чаена лъжичка сол.

Лукът (кромид и праз лук), морковът, целината и скилидките чесън се накълцват на ситно. Задушават се със щипка сол в останалото олио за 5-6 минути, след което се добавя отцеденият от водата ориз и след още няколко минутки - и скълцаните домати и червени чушки.

Наливат се постепенно 2, 5 ч.ч. от бульона, в който е вряло месото, добавя се сол и черен пипер на вкус и се прехвърля в намаслена с масло тавичка. Отгоре се нарежа свинското месо и върху всяко парче се слага по малко масло.

Ястието с ориз и свинско се пече в средата на предварително загрята фурна на 170-180°C до готовност (около 20 минути).

След изваждане тавата със славянски гювеч се завива с алуминиево фолио или кърпа и се оставя за около 10 минути, за да се запази оризът сочен.

Свинско-славянският гювеч се сервира поръсен със ситно нарязан магданоз.

Добър апетит!
 

1
Коментара по темата
1.
Хехе
21.11.2024 21:27:53
Свинско-славянски гювеч няма. Иначе се смях от сърце след като разбрах, че леля ти туркиня правела свинско-славянски гювеч
  Добави Коментар
Лунен календар за март 2025 г: Внимавайте какво правите на тези дати Има точно определено време, в което трябва и не трябва да посетите фризьора Никога не правете това с нови дрехи, за да не привлечете неприятности и беди в живота си Ако имате нови дрехи, които никога не сте носили, тогава не се препоръчва да ги продавате или давате на други хора
Ако имате един картоф, добавете само още 2 съставки и ще сготвите нещо божествено Непременно опитайте тези картофени мекици Папа Франциск назначи монахиня за царица на Ватикана Досега длъжността „губернатор“ е била поверявана само на кардинали
Безпрецедентен успех за три зодии през март Със смяната на сезоните, всички области на живота ще претърпят обновление, от професионални дейности до личен живот и здраве Цената на кафето по света достигна исторически връх, на какво се дължи Както и при какаото, причината за повишението на цените на кафето е климатичната криза
Как да избелим белите дрехи Тези грешки в поддържането ги съсипват Потребители следят за фалшиви касови бележки Проверката се прави с мобилно приложение
Останах в шок, когато видях, че свекърва ми глади сол, а се оказа толкова полезен трик Следвайте тази проста процедура редовно, за да поддържате ютията си в отлично състояние Фолкпевица "лети" бясно, откачено с 307 км/ч по АМ "Тракия" Вая Александрова по-късно изтри клиповете
На 4 март имен ден има почитано българско име Православната църква чества Преподобни Герасим Потъна в скръб Почина съпругът на Доли Партън