Какво да хапвате, когато сте болни
Есента е преходен сезон, в който времето е колебливо, температурите са ту ниски, ту не чак толкова. Адаптацията на организма в такива условия се затруднява и тялото ни става податливо на вируси и настинки. Ако се разболявате често през есента, вероятно имунната ви система и тялото ви се нуждаят от облекчаващи храни, които да помогнат да оздравеете по-бързо. Тези храни имат противовъзпалително действие, помагат при настинки, висока температура, успокояват оплакванията, свързани с болно гърло и хрема. Някои от тях имат много добри хидратиращи свойства, което е от голямо значение за по-бързото справяне с вирусите и настинките, пише dnes.bg.
Кои са тези облекчаващи храни, които да ядете, когато сте болни?
Супи и бульони
Когато сте болни в повечето случаи нямате апетит, особено за тежки и трудносмилаеми храни. Затова супите и бульоните са най-добрият избор, който можете да направите. Пилешката или зеленчуковата супа с естествен костен бульон е не само хидратираща и сгряваща, но тя притежава фантастични оздравителни качества.
Бульонът е богат на електролити, минерали, витамини, колаген, които са от огромно значение за имунната система и формирането на качествени имуноглобулини. Супите и бульоните подсилват имунитета и подобряват състоянието при вируси и настинки.
Прости въглехидрати от естествен произход
Избягвайте тестените храни и сладкото, когато сте болни. Те само допълнително влошават възпаленията в и без това изтощеното ви тяло. Вместо тях наблегнете на простите въглехидрати, идващи от естествени и натурални източници. Те са лесносмилаеми, не натоварват организма, а в същото време дават енергия, витамини и минерали.
Такива храни са оризът, картофите, плодовете, зеленчуците. Ако имате раздразнен стомах, препечената филийка от бял хляб остава едно от най-добрите средства за успокояване на коремния дискомфорт.