Намерих рецептата в тефтера на баба от 1960 г. за най-вкусния сладкиш
Тази рецепта датира от миналия век и по-точно от 1960 г. (поне тогава е записана в кулинарния тефтер на баба) – именно там я намерих и понеже имах всички необходими съставки, реших да я приготвя. Получи се наистина разкошен десерт, който си заслужава времето и усилията! Споделям рецептата за най-вкусната домашна торта с вас:
Най-вкусната домашна торта
Продукти:
5 белтъка
100 г маргарин или масло (стайна температура)
100 г захар
100 г смлени орехи
100 г брашно (тип 500)
1 чаена лъжичка бакпулвер
За крем 1:
5 жълтъка
100 г захар
За крем 2:
100 г смлени орехи
100 г захар
4-5 кубчета шоколад (80 г)
50 мл прясно мляко
Приготвяне:
Белтъците се разбиват на твърд сняг.
В дълбока купа се изсипват захарта, мекото масло, орехите, брашното и бакпулверът, добавят се белтъците и се разбиват с миксер.
Изсипете сместа в тава с размери 20х30 см, застлана с хартия за печене. Печете в добре загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.
Разбийте жълтъците със захарта, след което като станат на крем, ги изсипете върху блата и върнете сладкиша да изсъхне във фурната, която сте намалили на 100 градуса, за още 35 минути.
На ниска температура разтопете всички съставки за крем №2 и изпечения блат намажете със сместа.
Отгоре се поръсват смлени орехи.