Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ценни хитрини за перфектно кисело зеле

Ключови думи: кисело зеле, рецепта, вкусно

Традиционното кисело зеле е неразделна част от зимната трапеза в България. То е основна съставка за редица зимни ястия и туршии, а вкусът му се свързва с домашния уют и студените месеци. За да получим идеалното кисело зеле, което е хрупкаво, сочно и добре запазено през цялата зима, трябва да обърнем внимание на няколко важни тънкости. Следвайки няколко изпитани съвета, ще улесним приготвянето и ще си осигурим перфектен резултат.

Избор на качествени зелки
Първата стъпка към успешното кисело зеле е изборът на здрави и свежи зелки. Те трябва да са плътни, неразпукнати и с добра структура. Зелки, които са загнили, омекнали или измръзнали, не са подходящи за ферментация, тъй като ще направят сока мътен и неприятен на вкус. За да бъде туршията качествена, изберете само свежи, здрави глави зеле, които нямат повредени листа.

Оптималното време за приготвяне
Времето, когато се слага киселото зеле, също е от значение за неговата трайност и вкус. Най-подходящият момент за приготвяне на зелевата туршия е през късната есен – когато времето се захлади, но преди да започнат големите студове. Така ферментацията ще протече плавно и зелето ще остане свежо по-дълго време. Ако се приготви при твърде високи температури, ферментацията ще бъде бърза, но зелето ще омекне и няма да е толкова трайно.

Подготовка на зелките
След като сте избрали подходящите зелки, почистете ги внимателно от външните зелени и пожълтели листа. Изрежете кочана на кръст, като направите разрези на дълбочина 4-5 см. Това ще позволи на саламурата да проникне по-добре и да осигури равномерна ферментация.

Подреждане и подправяне на зелето
Подредете зелките плътно в съда, като обърнете кочаните нагоре. По желание може да добавите подправки, като например хрян за допълнителен вкус и свежест на зелето, а няколко зърна царевица ще подсилят цвета и аромата на зелевия сок. Ако искате сока да бъде леко оцветен, добавете няколко сини зелки – това ще придаде приятно розов оттенък на саламурата.

Подходяща саламура за кисело зеле
Саламурата е ключът към успешно приготвеното кисело зеле. Смесете 400-500 г сол с 10 литра вода, кипнете, прецедете и оставете да изстине, преди да залеете зелето. Уверете се, че саламурата покрива зелето поне с 10 см, за да го запазите от въздействието на въздуха и да предотвратите появата на неприятна ципа.

Претакайте редовно за по-добра ферментация
В първата седмица е важно да претакайте зелето 3-4 пъти, като по този начин размествате солта и подпомагате ферментацията. Така зелето ще ферментира равномерно и ще се получи вкусен, ароматен зелев сок, който също е ценна съставка за зимната кухня.

Правилно съхранение и поддържане
Готовото кисело зеле е най-добре да се съхранява в хладно и сухо помещение, за да запази качествата си. Светложълтият цвят на зелето и хрупкавата му текстура са сигурен знак за добър резултат. Ако забележите бяла ципа на повърхността, я отстранете внимателно, без да разбърквате саламурата.

Приготвянето на кисело зеле изисква малко усилия, но ако следвате тези тънкости, ще си спестите време и ще се насладите на истински вкусен резултат, пише actualno.com.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Откриха безследно изчезналата актриса Семейството й събираше пари, за да наеме частни детективи 3351 лв. е общият доход средно на човек от домакинство Тримесечният общ разход средно на човек е 3 153 лв. и се увеличава с 16.2% спрямо същия период на предходната година
Мощно явление утре носи неочаквани промени за 3 зодии, краят на седмицата е решаващ! Уран носи неочаквани събития и с ретроградния Сатурн, който се обръща директно на 15 ноември Роди от богат турчин Финалистката от втория сезон на "Ергенът" Ирина Карабаджак избра болница "Шейново"
С донос срещу шефа ставаш недосегаем Сега извън обсега на закона са лицата, упражняващи юридическа професия Ученици от училището в Св.Влас с отличия от Кралска олимпиада по английски език 9 деца с най-висок резултат получиха и предметни награди
Ужас в самолет на Rynair, пътниците изпаднаха в паника Един от пътуващите разказа, че спътникът му изведнъж започнал да получава гърчове, след което го свалили на пътеката на самолета и започнали да му правят изкуствено дишане Показа си малкото коте, гледката е изумителна (СНИМКА) На снимка, споделена в Инстаграм, Валериева се излежава в леглото и решително разкрива какво се крие под завивките
Топ синоптик със смразяваща прогноза Зимата настъпва, предупреди Петър Янков Натиск от Унгария ни вкарва в Шенген? Австрийският вътрешен министър ще разговаря с колегите си от България и Румъния в Будапеща
Вече не използвам готови кори, а правя банички с лаваш - бързи, лесни и много вкусни! Непременно опитайте тази рецепта Българската икономика е нараснала с над 2% през третото тримесечие Крайното потребление също отчита ръст от 4.6%. Износът на стоки и услуги нараства с 0.1%, а вносът на стоки и услуги с 2.9%