Време за зимнина: 4 уникални рецепти за салата с краставици
Безспорно времето за приготвянето на зимнина настъпи… а според някой дори вече е късно. И все пак – в българската национална кухня има какви ли не рецепти за туршии и благинки, които може да направим сега, да затворим в буркан и да им се насладим през зимата. В последните години се появиха и доста различни интерпретации на иначе традиционни зимнини.
Знаете ли, че салата от краставици за зимата може да се приготви във всякакви интерпретации? Някои хора го харесват пикантно, с чесън или подправки, други го харесват с домати, а други търсят неприлично проста рецепта, за да не се налага да се бъркат дълго време.
Ето ги и тях:
Салата от краставици за зимата без стерилизация и варене. Оказва се, че тази салата от краставици за зимата е като прясна, приготвя се много лесно и се яде с гръм и трясък.
Необходими съставки:
-
2 кг краставици;
- 3 глави лук;
- куп копър (среден);
- 130 г (3 глави) чесън;
- 125 гр. (5 препълнени супени лъжици) захар;
- 50 г (2 супени лъжици) сол;
- 70 мл оцет 9%.
От това количество стават 3 буркана с обем 700гр.
Начин на приготвяне:
Нарежете краставиците на кръгчета, лука на четвърт кръгчета. Добавете ситно нарязаните чесън и копър, солта, захарта, оцета и всичко се разбърква. Покрийте с капак и оставете в хладилник за 12 часа – през това време краставиците ще пуснат сока си. Извадете краставиците от хладилника, разбъркайте отново и наредете в стерилизирани буркани. Опаковайте плътно и изсипете сок отгоре.
Затворете със стерилизирани въртящи се капачки (за запечатване на буркани с резба) или навийте с обикновени уплътнители. Тази консервация трябва да се съхранява в хладилник или изба или на балкона при хладно време.
Корейска салата от краставици за зимата
Любителите на пикантното ще харесат тази вкусна корейска салата за зимата. Рецептата за тази зимна салата също е много проста - изисква само краставици, моркови и лук.
Необходими съставки:
-
3 кг краставици;
- 500 гр (4 бр.) моркови;
- 500 гр (5 големи броя) лук;
- 40 гр (1,8 супени лъжици) сол;
- 70 гр (3 супени лъжици) захар
- 160 мл оцет 9%;
- 50 гр подправка за корейски моркови (без сол);
- 230 мл рафинирано растително масло (без мирис).
Начин на приготвяне:
Нарежете краставиците с помощта на вълнообразна къдрава дюза, нарежете лука на тънки полукръгчета, настържете морковите като за корейски моркови. Смесете всички зеленчуци, добавете сол, захар, подправки, оцет и растително масло. Оставете за 2-4 часа, като разбърквате от време на време - зеленчуците трябва да пуснат сока си.
Поставете в стерилизирани буркани, затворете с въртящи се капачки (за затваряне на буркани с резба) или покрийте с капаци със зашиване (не навивайте). Поставете бурканите в тенджера, напълнете с вода до гърлото и я оставете да заври. Вари се 10 минути. Извадете и навийте на руло, ако използвате капаци със зашиване.
Можете да го съхранявате в килер, мазе или изба.
Салата от краставици и домати за зимата
В тази рецепта за смесена салата зеленчуците се нареждат на слоеве в буркан и след това се добавят подправки и билки.
Необходими съставки:
- краставици;
- домати;
- лук.
За марината на буркан от 0,5 литра:
-
1 ч.ч. захар;
- 1 ч.ч. сол;
- 1 с.л. л. оцет 9%;
- 2 с.л. л. растително масло (без мирис).
Начин на приготвяне:
Нарежете краставиците на кръгчета, доматите на филийки, лука на половин пръстени. Поставете в стерилизирани буркани на слоеве, като ги редувате.
Във всеки буркан се слагат сол, захар, оцет и олио и се заливат с вряща вода. Покрийте отгоре с капаци, поставете в тенджера, налейте вода и оставете да заври. Стерилизирайте 5-7 минути. Извадете консервите и ги навийте.
Салата от краставици за зимата с чесън
Любителите на пикантното ще харесат тази рецепта за салата от краставици.
Необходими съставки:
- 4 кг млади краставици;
- 200 гр растително масло;
- 200 гр захар;
- 200 мл оцет 9%;
- 100 гр (4 супени лъжици) сол;
- 1 с.л. л. горчица;
- 2 ч.ч. смлян черен пипер;
- 1 чаша счукан чесън.
Разход: 5 литра готови буркани за салата.
Начин на приготвяне:
Краставиците трябва да бъдат нарязани наполовина, а след това по дължина на четири части. Добавете сол, захар, олио, оцет, горчица, черен пипер, чесън и всичко се разбърква. Оставя се да се маринова за 4 часа, след което се слага в стерилизирани буркани. Поставете в тиган за стерилизация, стерилизирайте 15 минути. Извадете и навийте на руло.
Добави Коментар