Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта от 1958 година разкрива тайната на сочните кебапчета и кюфтета от соца

Ключови думи: кебапчета, кюфтета, рецепта

Рецептурник на някогашното „Обществено хранене“, който е бил в сила от 1958 до 1989 година, показва как точно се приготвят прочутите с вкуса и сочността си кебапчета и кюфтета, които се предлагаха поотделно или в т.нар. „мешана скара“ в ресторантите, когато България беше народна република.

Според рецептата, сочни кебапчета стават само от свинска кайма: 500 г мляно свинско от плешката, 500 г от гърдите и 100 г сланина, пише Bgspomen.com.

Подправките са 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на килограм месо.

Каймата се омесва много добре и трябва да поеме около 100-150 г вода, добавяна на порции. Отлежава едно денонощие в хладилника, в тавичка на пласт, не по-дебел от 6 см. След като е почивала, премесва се отново и отлежава още 5-6 часа.

Кебапчетата се оформят, като се „полират“ с пръсти, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1.

Скарата трябва да е много добре загрята и почистена с телена четка. Следва мазането ѝ с половин глава лук, прободена с шиш през мустаците и топвана в чинийка с олио.

При печенето им кебапчетата се търкалят само в една посока три пъти.

Не трябва да се притесняваме от мазната кайма (тя трябва да е такава, докато се пекат). Излишната мазнина изтича в съд под скарата. Сланината, която при омесването на каймата е образувала гел с водата, остава и прави кебапчето сочно!

Кебапчето се пробва, като се хване с щипките за единия край и се разтресе.То не трябва да се прекършва. Ако това се случи, или каймата е била постна, или е недобре омесена, или не е достатъчно дълго отлежавала.

Готовото кебапче може да се дели само с вилица в чинията, не е необходим нож, за да се отреже.

От същата кайма могат да се опекат и кюфтета.

Лукът, по 5 г на кюфте, се реже с много остър нож на ситно, (колкото ви харесва). Всяка гребка кайма се топва в кълцания лук и се меси с ръце, докато лукът „се скрие“. После се прехвърлят с пляскане от ръка в ръка. Когато почнат да плющят, значи са добре хомогенизирани и загладени.

Кюфтетата се обръщат на скарата само веднъж. Като обърнете първото, ще разберете дали останалите са готови за обръщане.

 

13
Коментара по темата
13.
Янко
10.11.2024 16:04:37
Добро кебапче става от 4 части свинска плешка , 2 части свински гърди , 3 части телешко и 1 част овнешко месо,
12.
Miki
10.11.2024 14:29:05
Ясно ,обаче каймата не е кайма вече ,това е проблема.Основата не е ок с една дума.
11.
Дядо
10.11.2024 13:34:58
И да не забравям, че телетата и прасетата бяха други породи които вече ги няма заради ЕС
10.
Дядо
10.11.2024 13:31:59
Кебапчетата и кюфтетата от онова време освен това което е описано по горе се добаваше и свински джолан!
Затова бяха вкусни но тези майстори вече ги няма от време оно...
9.
I kak
10.11.2024 06:27:04
До 3.Умнико,преди да политизираш и кулинарията,пообразовай се ,кои бяха в СДС....С ДС
8.
Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.
09.11.2024 10:22:05
От каймата за кебапчета НЕ СЕ правят кюфтета.
Разликата е, че ВМЕСТО кимион, на кюфтетата се слага лук,
другото е същото...
7.
, Владислав
09.11.2024 07:57:01
Рецептата е истинска, но за да станат кебапчетата и кюфтетата истински трябва и старите български породи прасета, а не днешните селектирани и хранени с всякакви хранителни добавки прасета които дори и нямат вкус на свинско
6.
СТРАЦИМИР
09.11.2024 06:16:02
КАКВА СТАНА ТЯ?МАЙ СОЦА НЕБЕШЕ
ТОЛКОВА ЛОШ А ПЪК СРАВНЕНИЕ С ДЕМОКРАЦИЯТА СИ БЕШЕ КЪДЕ КЪДЕ
ПО-ДОБРЕ
5.
Папуров
08.11.2024 21:15:30
Флагман, не пишете глупости и не ми обяснявайте какво е кебапче. То не се прави от хибридни германски, холандски и испански прасета. Става с месо от бяла българска свиня, каквато отдавна няма. На това, което се предлага днес, само името му е кебапче. Толкова.
4.
Станчев
08.11.2024 20:46:51
От стария кръчмар бай Ради при когото всички му боготворяха кюфтетата знам : на 5кг кайма,3кг лук,2 хляба,5 супени лъжици сол и подправки по желание ... омесва се на етапи с малко газирана вода !
3.
ОцелялОтСДС-Чумата
08.11.2024 19:22:03
Защо давате рецепта от "соца".Нали всичко от "соца" беше некачествено и лошо. Нали за това СДС -шайката унищожи всичко,свързано от това време. Ядяхме ли тогава замразено и ГМО месо,седяло 30г.в хладилници, ядяхме ли сирене смесено с палмово масло, децата ни пиеха сухо и гранясало мляко?Дайте някоя рецепта от западните ни партньори ,например - кебапчета от скакалци,бръмбари,хлебарки и плужаци. "Партньорите" са стигнали до извода, че били много вкусни и полезни за Стадото, което позволи унищожаването на всичко, свързано със "соца"
2.
Лакомник
08.11.2024 19:05:25
Не пишете глупостите...разликата в качеството на месото опишете
1.
Теди
07.11.2024 17:59:42
Много "лекарства" за масови заболявания,които не помагат на заболяването.Спрете тези обяви въпреки печалбите!И публикувай,поради свобода на словото!
  Добави Коментар
За по-качествен секс: Мастурбирайте поне веднъж седмично Редовните физически упражнения също  подобрят качеството на интимния живот 5 техники за флирт, с които да накарате мъжа да ви хареса Ето кои са те 
Могат ли двама души с една и съща зодия да имат успешен брак? Дали астрологичните прилики са рецепта за вечна любов или вещаят катастрофа Леля ми прави този вкусен свинско-славянски гювеч, уникален е Ето я нейната рецепта
Владимир Путин с извънредно обръщение Говори към руския народ, но и не само Как можем да отслабнем и да избегнем увисналата кожа Пластичен хирург съветва да си набавяме много вода, докато отслабваме
Ще се шокирате какво се твърди за него Животът му е като от филм След 14 г. издирване: Намериха убиеца на камериерката Роза Мачокова Бездомникът Генчо ръгал 30 пъти с нож жената и я изнасилвал
Вдигане на акциза за алкохола е сред мерките за "саниране" на бюджета МФ иска да принуди и по-малките фирми да се регистрират по ДДС "Нефтохимик" се бори здраво в Турция, но... Грандът "Анкара" продължава напред в Чалъндж къп
Дъщеря й възражда най-големите й хитове 25 години след смъртта на певицата Румяна, песента „Kолко те обичам“ ще звучи с нов аранжимент Хвърли 7 бона за регистрационен номер с нейните инициали Софи Маринова ще кара нов скъпарски Мерцедес