Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта от 1958 година разкрива тайната на сочните кебапчета и кюфтета от соца

Ключови думи: кебапчета, кюфтета, рецепта

Рецептурник на някогашното „Обществено хранене“, който е бил в сила от 1958 до 1989 година, показва как точно се приготвят прочутите с вкуса и сочността си кебапчета и кюфтета, които се предлагаха поотделно или в т.нар. „мешана скара“ в ресторантите, когато България беше народна република.

Според рецептата, сочни кебапчета стават само от свинска кайма: 500 г мляно свинско от плешката, 500 г от гърдите и 100 г сланина, пише Bgspomen.com.

Подправките са 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на килограм месо.

Каймата се омесва много добре и трябва да поеме около 100-150 г вода, добавяна на порции. Отлежава едно денонощие в хладилника, в тавичка на пласт, не по-дебел от 6 см. След като е почивала, премесва се отново и отлежава още 5-6 часа.

Кебапчетата се оформят, като се „полират“ с пръсти, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1.

Скарата трябва да е много добре загрята и почистена с телена четка. Следва мазането ѝ с половин глава лук, прободена с шиш през мустаците и топвана в чинийка с олио.

При печенето им кебапчетата се търкалят само в една посока три пъти.

Не трябва да се притесняваме от мазната кайма (тя трябва да е такава, докато се пекат). Излишната мазнина изтича в съд под скарата. Сланината, която при омесването на каймата е образувала гел с водата, остава и прави кебапчето сочно!

Кебапчето се пробва, като се хване с щипките за единия край и се разтресе.То не трябва да се прекършва. Ако това се случи, или каймата е била постна, или е недобре омесена, или не е достатъчно дълго отлежавала.

Готовото кебапче може да се дели само с вилица в чинията, не е необходим нож, за да се отреже.

От същата кайма могат да се опекат и кюфтета.

Лукът, по 5 г на кюфте, се реже с много остър нож на ситно, (колкото ви харесва). Всяка гребка кайма се топва в кълцания лук и се меси с ръце, докато лукът „се скрие“. После се прехвърлят с пляскане от ръка в ръка. Когато почнат да плющят, значи са добре хомогенизирани и загладени.

Кюфтетата се обръщат на скарата само веднъж. Като обърнете първото, ще разберете дали останалите са готови за обръщане.

 

1
Коментара по темата
1.
Теди
07.11.2024 17:59:42
Много "лекарства" за масови заболявания,които не помагат на заболяването.Спрете тези обяви въпреки печалбите!И публикувай,поради свобода на словото!
  Добави Коментар
3 зодии, които прекалено бързо заживяват с половинкатa Те прибързват с тази важна крачка Сложете тази подправка в картофената салата и ще я прави наистина вълшебна Ако търсите начин да придадете уникалност на вашата картофена салата, не пропускайте да добавите риган – подправката, която превръща обикновените картофи в истински кулинарен шедьовър
Поставете тези неща в гардероба си и дрехите ви ще миришат хубаво Контролирайте влажността на шкафа Лекари обясниха защо жените напълняват с възрастта Спадът в нивата на естроген е една от основните причини
Ердоган дописва турската азбука с 5 нови букви Целта е всички тюркски страни да имат обща азбука В никакъв случай не хвърляйте стария хляб, а го превърнете във вкусна лазаня Ето как да го превърнеш в уникална вкусотия за нула време
Вижда ли му се краят? Ето го мирния план на Тръмп за Украйна! Новият американски президент възнамерява да изсипе всички проблеми на главата на европейците Изял порция с ориз и няколко бургера наведнъж Димитър от "Игри на волята" разказа за престоя си на Блатото
Радва се на къдравия Джанго Актрисата има нов четириног приятел Показа любимото си коте Деян Донков има симпатичен домашен любимец
Мен ме иска половин България Каза Беба в ефира на НОВА Зеленски с тежки думи в Будапеща, намеси Путин Прегръщате се 20 години с Путин, но нещата се влошават, каза Володимир