Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта от 1958 година разкрива тайната на сочните кебапчета и кюфтета от соца

Ключови думи: кебапчета, кюфтета, рецепта

Рецептурник на някогашното „Обществено хранене“, който е бил в сила от 1958 до 1989 година, показва как точно се приготвят прочутите с вкуса и сочността си кебапчета и кюфтета, които се предлагаха поотделно или в т.нар. „мешана скара“ в ресторантите, когато България беше народна република.

Според рецептата, сочни кебапчета стават само от свинска кайма: 500 г мляно свинско от плешката, 500 г от гърдите и 100 г сланина, пише Bgspomen.com.

Подправките са 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на килограм месо.

Каймата се омесва много добре и трябва да поеме около 100-150 г вода, добавяна на порции. Отлежава едно денонощие в хладилника, в тавичка на пласт, не по-дебел от 6 см. След като е почивала, премесва се отново и отлежава още 5-6 часа.

Кебапчетата се оформят, като се „полират“ с пръсти, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1.

Скарата трябва да е много добре загрята и почистена с телена четка. Следва мазането ѝ с половин глава лук, прободена с шиш през мустаците и топвана в чинийка с олио.

При печенето им кебапчетата се търкалят само в една посока три пъти.

Не трябва да се притесняваме от мазната кайма (тя трябва да е такава, докато се пекат). Излишната мазнина изтича в съд под скарата. Сланината, която при омесването на каймата е образувала гел с водата, остава и прави кебапчето сочно!

Кебапчето се пробва, като се хване с щипките за единия край и се разтресе.То не трябва да се прекършва. Ако това се случи, или каймата е била постна, или е недобре омесена, или не е достатъчно дълго отлежавала.

Готовото кебапче може да се дели само с вилица в чинията, не е необходим нож, за да се отреже.

От същата кайма могат да се опекат и кюфтета.

Лукът, по 5 г на кюфте, се реже с много остър нож на ситно, (колкото ви харесва). Всяка гребка кайма се топва в кълцания лук и се меси с ръце, докато лукът „се скрие“. После се прехвърлят с пляскане от ръка в ръка. Когато почнат да плющят, значи са добре хомогенизирани и загладени.

Кюфтетата се обръщат на скарата само веднъж. Като обърнете първото, ще разберете дали останалите са готови за обръщане.

 

13
Коментара по темата
13.
Янко
10.11.2024 16:04:37
Добро кебапче става от 4 части свинска плешка , 2 части свински гърди , 3 части телешко и 1 част овнешко месо,
12.
Miki
10.11.2024 14:29:05
Ясно ,обаче каймата не е кайма вече ,това е проблема.Основата не е ок с една дума.
11.
Дядо
10.11.2024 13:34:58
И да не забравям, че телетата и прасетата бяха други породи които вече ги няма заради ЕС
10.
Дядо
10.11.2024 13:31:59
Кебапчетата и кюфтетата от онова време освен това което е описано по горе се добаваше и свински джолан!
Затова бяха вкусни но тези майстори вече ги няма от време оно...
9.
I kak
10.11.2024 06:27:04
До 3.Умнико,преди да политизираш и кулинарията,пообразовай се ,кои бяха в СДС....С ДС
8.
Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.
09.11.2024 10:22:05
От каймата за кебапчета НЕ СЕ правят кюфтета.
Разликата е, че ВМЕСТО кимион, на кюфтетата се слага лук,
другото е същото...
7.
, Владислав
09.11.2024 07:57:01
Рецептата е истинска, но за да станат кебапчетата и кюфтетата истински трябва и старите български породи прасета, а не днешните селектирани и хранени с всякакви хранителни добавки прасета които дори и нямат вкус на свинско
6.
СТРАЦИМИР
09.11.2024 06:16:02
КАКВА СТАНА ТЯ?МАЙ СОЦА НЕБЕШЕ
ТОЛКОВА ЛОШ А ПЪК СРАВНЕНИЕ С ДЕМОКРАЦИЯТА СИ БЕШЕ КЪДЕ КЪДЕ
ПО-ДОБРЕ
5.
Папуров
08.11.2024 21:15:30
Флагман, не пишете глупости и не ми обяснявайте какво е кебапче. То не се прави от хибридни германски, холандски и испански прасета. Става с месо от бяла българска свиня, каквато отдавна няма. На това, което се предлага днес, само името му е кебапче. Толкова.
4.
Станчев
08.11.2024 20:46:51
От стария кръчмар бай Ради при когото всички му боготворяха кюфтетата знам : на 5кг кайма,3кг лук,2 хляба,5 супени лъжици сол и подправки по желание ... омесва се на етапи с малко газирана вода !
3.
ОцелялОтСДС-Чумата
08.11.2024 19:22:03
Защо давате рецепта от "соца".Нали всичко от "соца" беше некачествено и лошо. Нали за това СДС -шайката унищожи всичко,свързано от това време. Ядяхме ли тогава замразено и ГМО месо,седяло 30г.в хладилници, ядяхме ли сирене смесено с палмово масло, децата ни пиеха сухо и гранясало мляко?Дайте някоя рецепта от западните ни партньори ,например - кебапчета от скакалци,бръмбари,хлебарки и плужаци. "Партньорите" са стигнали до извода, че били много вкусни и полезни за Стадото, което позволи унищожаването на всичко, свързано със "соца"
2.
Лакомник
08.11.2024 19:05:25
Не пишете глупостите...разликата в качеството на месото опишете
1.
Теди
07.11.2024 17:59:42
Много "лекарства" за масови заболявания,които не помагат на заболяването.Спрете тези обяви въпреки печалбите!И публикувай,поради свобода на словото!
  Добави Коментар
Стара народна рецепта за постна погача за Бъдни вечер Вижте всеки един детайл по приготвянето й - от тестото до украсата Мартин Кура е новият й мъж Певецът бил изключително надарен, Алекс Богданска удари джакпота с него
Стана ясна причината за внезапната смърт на цесекаря Марто След като получил лекарска помощ, Мартин се върнал на терена, но след нова криза издъхнал напът за болницата 18 пъти по-богат от крал Чарлз Това е най-големият милиардер в Африка
Свали 30 кг Риалити звездата от последния сезон на „Биг брадър“ Веси Маринова свалила 30 килограма след излизането си от къщата Вашата пералня може да суши дрехи! Всяка има тази практична функция, но трябва да знаете този трик Ако използвате традиционния метод за сушене на дрехи, има няколко правила, които могат да ускорят процеса
9-годишно момче и 4 жени са жертвите на атаката на коледен базар в Германия В Магдебург днес е ден на траур Секссимвол си отряза косата Яман, известен с ролите си в популярни сериали, вече не се страхува да експериментира с образа си
Kоледният концерт-спектакъл на Стефан Диомов ще бъде излъчен на празничния 26 декември по БНТ1 Защо днес задължително трябва отидем на пл. Тройката Вкусна храна, коледен базар, музикална програма и ледена пързалка - всичко това е на едно място в Бургас
2025 г. ще започне перфектно за тези 4 зодии Планетарните влияния са на страната на Лъвовете Чудовищна смърт застигна млад мъж на магистрала Колата му аварирала, той спрял, за да провери какво се случва, но в този момент камион го помел и убил на място