Грехота ще е, ако не опитате тези парени мекици
Предлагаме ви днес да си приготвите интересен вариант на традиционните мекици – с парено тесто, за което ви трябват два основни продукта – брашно и вряла вода. Тестото е много вкусно и след пържене не е мазно.
Даваме и вариант за плънка с кайма, но вие може да изберете плънка по ваш вкус или да оставите парените мекици без плънка – пак ще са вкусни! Ето какво ви трябва:
За тестото:
300 гр. + 60 гр. брашно
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
550 мл вода
1 ч. л. бакпулвер
30 мл олио
За плънката:
2 глави лук
300 г кайма
подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Оставете водата да заври, след което изсипете брашното, смесено със солта и захарта. Варете на умерен огън при непрекъснато бъркане до образуването на компактно тесто. Оставете да изстине напълно, след което го смесете с 60 г брашно, смесено с бакпулвер.
Добавете олио и омесете, за да стане компактно. Тестото е меко и нелепнещо. Оставете го покрито за 10 минути.
Запържете ситно нарязания лук, след което добавете каймата и я запържете около 10 минути. Подправете на вкус и оставете настрана да изстине.
Разделете тестото на 13 топки, след което сплескайте всяка с ръка. Напълнете с каймата, след което ги затворете.
Пържете ги в умерено загрято олио до зачервяване от двете страни.
Добави Коментар