Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Наши учени създадоха безалкохолна мастика

Ключови думи: безалкохолна мастика, българи, учени

Безалкохолна мастика за шофьори е новият хит на Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия (ССА), наследник на някогашния Институт за космически храни в България.

Напитката бе сервирана по време на празника на земеделската наука „Даровете на природата“, който по традиция се отбелязва в навечерието на Димитровден в двора на академията в столицата, пише "Телеграф".

Тогава всички институти към ССА излагат на богато украсени и цветни трапези последните си разработки и открития в сферата на храните.

Мастиката бе сервирана в чаши с много лед и студена вода. На аромат и външен вид, включително типичното побеляване е досущ като на оригиналната. Шеф на екипа е доктор Солаков, който работи върху продукта няколко години. Безалкохолната мастика, освен че може да се пие от шофьори и хора, които не бива да употребяват спиртни напитки, има и медицинско приложение, защото вложените екстракти имат лечебни свойства, обясни ученият пред „Телеграф“.

В нея има звездовиден анасон, който доставя кислород на хора с дихателни проблеми, таратулово дърво с микотично действие, конски кестен за еластичност на съдовете и мастикс за здрава храносмилателна система. На щанда бе представена и новата напитка със спирулина, която е със свеж син цвят и има антиоксидантно действие.

За първи път учените представиха и чипс от зеленчуци и плодове, продуктите все още са в разработка. Идеята е да се даде алтернатива на деца, които не обичат зеленчуци, и е здравословен заместител на солените фаст фууд. Учените са използвали тиквички, целина, дюли, цвекло и др., които са леки като перце с много нежен и приятен вкус.

Причината е, че не са нито пържени, нито печени, а са подложени на лиофилизация (извличане на водата чрез дълбоко замразяване) така, както се приготвят храните за космонавти. Безалкохолната мастика вече се предлага в столичен ресторант в кв. „Лозенец“, където може да се дегустира. Чипсът вероятно ще се появи до една година на пазара, допуснаха от института.

 

2
Коментара по темата
2.
Безалкохолна мастика ли?!?!
26.10.2024 15:56:17
Значи не са били наши учени.
1.
Бай Иван
26.10.2024 13:52:11
НЯМА ЛИ ГРАДУС ,НЯМА РАДОСТ!!!
  Добави Коментар
Прецакаха концерта на Цеца в София Всеки пети у нас взема заеми Българинът пести от храната
Вучич: Не сме голяма страна, а понякога се държим като такава "Не ми беше лесно да обясня на президента Путин защо няма да отида на срещата на върха на БРИКС в Казан" Пациентка осъди болница за 40 000 лв. заради инфекция Тя я получила при операция на катаракта, има и други заразени 
Бебе оцеля в утробата на бременна жена, паднала от 14-ия етаж Майката обаче е починала Проф. Джон Миършаймър: НАТО губи войната в Украйна Байдън не успя да постави руснаците на колене, коментира известният политолог от  Чикагския университет
Вижте как баща спаси сина си от разярен бик Животното е хвърлил във въздуха своя ездач и се е опитало да го атакува Менопауза - какво трябва да знаем и кога да потърсим помощ Тя може да настъпи през 40-те или през 50-те години на една жена
Учени откриха необичаен феномен на Слънцето Ядрата в слънчевата атмосфера се движат с безпрецедентна скорост Собственикът на балона от 4 години се опитвал да извади лиценз Веселин Христов изрази съболезнования на почернените роднини преди съдът да реши дали да го остави в ареста
Руски удари убиха петима в Украйна Ранени са 19 и са повредени множество сгради  Грипът дойде у нас До голяма степен протичането на грипа наподобява миналогодишните варианти като обем и като заразяване