Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Наши учени създадоха безалкохолна мастика

Ключови думи: безалкохолна мастика, българи, учени

Безалкохолна мастика за шофьори е новият хит на Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия (ССА), наследник на някогашния Институт за космически храни в България.

Напитката бе сервирана по време на празника на земеделската наука „Даровете на природата“, който по традиция се отбелязва в навечерието на Димитровден в двора на академията в столицата, пише "Телеграф".

Тогава всички институти към ССА излагат на богато украсени и цветни трапези последните си разработки и открития в сферата на храните.

Мастиката бе сервирана в чаши с много лед и студена вода. На аромат и външен вид, включително типичното побеляване е досущ като на оригиналната. Шеф на екипа е доктор Солаков, който работи върху продукта няколко години. Безалкохолната мастика, освен че може да се пие от шофьори и хора, които не бива да употребяват спиртни напитки, има и медицинско приложение, защото вложените екстракти имат лечебни свойства, обясни ученият пред „Телеграф“.

В нея има звездовиден анасон, който доставя кислород на хора с дихателни проблеми, таратулово дърво с микотично действие, конски кестен за еластичност на съдовете и мастикс за здрава храносмилателна система. На щанда бе представена и новата напитка със спирулина, която е със свеж син цвят и има антиоксидантно действие.

За първи път учените представиха и чипс от зеленчуци и плодове, продуктите все още са в разработка. Идеята е да се даде алтернатива на деца, които не обичат зеленчуци, и е здравословен заместител на солените фаст фууд. Учените са използвали тиквички, целина, дюли, цвекло и др., които са леки като перце с много нежен и приятен вкус.

Причината е, че не са нито пържени, нито печени, а са подложени на лиофилизация (извличане на водата чрез дълбоко замразяване) така, както се приготвят храните за космонавти. Безалкохолната мастика вече се предлага в столичен ресторант в кв. „Лозенец“, където може да се дегустира. Чипсът вероятно ще се появи до една година на пазара, допуснаха от института.

 

2
Коментара по темата
2.
Безалкохолна мастика ли?!?!
26.10.2024 15:56:17
Значи не са били наши учени.
1.
Бай Иван
26.10.2024 13:52:11
НЯМА ЛИ ГРАДУС ,НЯМА РАДОСТ!!!
  Добави Коментар
3 зодии, които имат слава на скучни в леглото Ето кои са те  Бадеми и кашу намаляват риска от деменция Кашуто подобрява функциите на кръвоносните съдове и понижава холестерола
Ако обичате бързите и лесни закуски - тези солени мекици с шунка са за вас! Стават буквално за 15 минути, опитайте ги още утре сутринта Внимание! Иде Ретрограден Меркурий в Стрелец Какво ви очаква според зодията
Левски се върна в Топ 3, победи Локо София с 2:0 Домакините профукаха дузпа  Три зодии ще имат невероятен успех до края на годината
Лекар каза истината за пържените картофи, всички ще си отдъхнат! Не ги избягвайте!  За месец и половина тази улица в Бургас ще е затворена за движение Текат ремонтни дейности
Никой не разбра, че в този постен гювеч няма месо, изчезна от чиниите за секунди Чудесно предложение за вкусен обяд или вечеря България е първенец в Европа по регистрирани нови автомобили Само у нас бензиновите и дизеловите двигатели са близо 90 на сто от пазара
Задължително трябва да знаете това, когато купувате коледна звезда Първо проверете влажността на почвата на коледната звезда, която искате да закупите Това е рецептата за най-вкусния и лесен пълнен шаран В тази статия ще ви запознаем със стъпките за създаване на най-вкусния пълнен шаран