Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Маслото поскъпва, а всеки може да си направи сам домашно

Илиана Давидова от берковското село Слатина дава практични съвети как сами да си приготвим масло
Ключови думи: масло, мляко, избиване на масло

Сиренето не е това, което беше, а на този фон маслото поскъпва. За да си направим масло у дома, ни трябва каймака от млякото. Най- добре става с биволско, краве и овче мляко.

От години Илиана Давидова от берковското село Слатина си приготвя домашно масло. Пред Нова телевизия тя сподели, че го прави го с помощта на миксер или кухненски робот. 

„Следва да го сложим в един такъв кухненски робот, който е с приставка нож. Само вода, каймак и лед, защото той помага по-лесно маслото да излезе на повърхността“, разказва тя.

Докато чакаме машината да направи маслото, Илиана ни разказва и как нашите баби и прабаби са го правили. Те са имали специален съд наречен бучка и изцяло ръчно са го приготвяли. „Това е било един от най-трудоемките процеси, даже са се редели, за да могат да избият маслото”, казва Илиана.

А с помощта на съвременната техника, домашното масло вече е готово. От 800 грама каймак се получи 400 грама масло. Измива се и вече може да се яде.  „Така оставено в хладилника стои в хладилника не повече от пет дни”, обяснява Илиана.

А така домашно приготвено няма цена. Според Илиана маслото ще става лукс на трапезата ни. „Тук в нашето село почти не остана голямо животно, говоря за крава или биволици. Овцете се броят на пръсти, козите са много малко, броят се на пръсти в цялото село. Така че представете си, колко малко мляко има в цялото село“, разказва тя.

Вкусът според нея на домашно направеното масло не може да се сравни с никое от магазина. „С него може да направите всичко, което правите с купеното, но с много по- добро качество. Направила съм една тава с прочутите милинки, които са залети обилно с масло, сладкиш, който е залят обилно с масло и какао“, добавя Илиана. А може и само на филия хляб с шарена сол.


 

1
Коментара по темата
1.
Тончо тайландеца
19.10.2024 15:10:06
Домашно казвате ,крава отде,масло съм виждала как става,ако е маслено млякото,по лесно се бие в специален дървен съд ,какво ли не са виждали,моите любопитни,,детски,,очи!
  Добави Коментар
Това е начинът за бързо излизане от махмурлък Лудото парти от снощи ни коства тежко днес, спокойно - има решение Защо някои хора не могат да се заразят с COVID-19 Оказа се, че хората успяват да се противопоставят на болестта, която се причинява от вируса SARS-CoV-2, защото имат уникална имунна реакция
Руската лимузина на Путин, която не е много руска Много от компонентите, от които се състои "Аурус", са внос от страни, които Кремъл нарича "неприятелски" Нещо грандиозно ще се случи в небето този уикенд Метеоритен дъжд връхлита Земята
Сложих това в пералнята и тя стана като нова С този трик, използван още преди десетилетия от опитните домакини, ще премахнете мухъла завинаги Удар с дрон по дома на Нетаняху в Израел Премиерът не е бил в района по време на нападението
Яде ви се нещо сладко, но ви мързи или нямате време да се развихрите в кухнята? Тогава тази рецепта за бърз кекс е за вас Висок, пухкав и много ароматен - всичко благодарение на лимона Извънредно! Жестоко убийство край Балчик Откриха труп на мъж на сметище 
САЩ оказват натиск върху Зеленски да снижи възрастта за мобилизация Украинският президент не се продаде и продължава да убеждава политиците от двете партии да дадат оръжие Съпрузи с три деца се оказват роднини Когато разбрах, малко ми се гадеше, споделя Селина
Маслото поскъпва, а всеки може да си направи сам домашно Излиза много по-евтино Микробус се самозапали при движение и изгоря напълно Огънят лумнал между Велинград и Варвара