Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Маслото поскъпва, а всеки може да си направи сам домашно

Илиана Давидова от берковското село Слатина дава практични съвети как сами да си приготвим масло
Ключови думи: масло, мляко, избиване на масло

Сиренето не е това, което беше, а на този фон маслото поскъпва. За да си направим масло у дома, ни трябва каймака от млякото. Най- добре става с биволско, краве и овче мляко.

От години Илиана Давидова от берковското село Слатина си приготвя домашно масло. Пред Нова телевизия тя сподели, че го прави го с помощта на миксер или кухненски робот. 

„Следва да го сложим в един такъв кухненски робот, който е с приставка нож. Само вода, каймак и лед, защото той помага по-лесно маслото да излезе на повърхността“, разказва тя.

Докато чакаме машината да направи маслото, Илиана ни разказва и как нашите баби и прабаби са го правили. Те са имали специален съд наречен бучка и изцяло ръчно са го приготвяли. „Това е било един от най-трудоемките процеси, даже са се редели, за да могат да избият маслото”, казва Илиана.

А с помощта на съвременната техника, домашното масло вече е готово. От 800 грама каймак се получи 400 грама масло. Измива се и вече може да се яде.  „Така оставено в хладилника стои в хладилника не повече от пет дни”, обяснява Илиана.

А така домашно приготвено няма цена. Според Илиана маслото ще става лукс на трапезата ни. „Тук в нашето село почти не остана голямо животно, говоря за крава или биволици. Овцете се броят на пръсти, козите са много малко, броят се на пръсти в цялото село. Така че представете си, колко малко мляко има в цялото село“, разказва тя.

Вкусът според нея на домашно направеното масло не може да се сравни с никое от магазина. „С него може да направите всичко, което правите с купеното, но с много по- добро качество. Направила съм една тава с прочутите милинки, които са залети обилно с масло, сладкиш, който е залят обилно с масло и какао“, добавя Илиана. А може и само на филия хляб с шарена сол.


 

2
Коментара по темата
2.
EC
19.10.2024 17:13:41
Da az praq zaqvka na flagman za 1kg maslo
Na meggle e 7,16€ za 1kg
Na4i 7,20 € stigat za flagman
Bez opakovka po malko ama ae bak6i6
Mahmud li go barka ili kasabia s 4erpaka
1.
Тончо тайландеца
19.10.2024 15:10:06
Домашно казвате ,крава отде,масло съм виждала как става,ако е маслено млякото,по лесно се бие в специален дървен съд ,какво ли не са виждали,моите любопитни,,детски,,очи!
  Добави Коментар
С този трик почиствам мръсни и омазнени шкафове само с едно движение Имате нужда само от 3 общодостъпни съставки, които вероятно имате у дома Всичко за еврозоната: БНБ отговаря на нови въпроси Какво ще се промени по отношение на паричната политика в България след членството ни в еврозоната...
Малко сирене, кашкавал и чаша кисело мляко: Тази сутрин пак приготвих кифлички-любимки и вече няма и следа от тях! Каквото и количество да направя, никога не остават за следващия ден Тези 3 зодии прощават за секунди всяка обида Те не обичат конфликтите и гледат да избягват конфронтациите
Стана дядо Голяма радост за американеца Ето прогнозата за времето Облачно в България
500-килограмов козунак приготвиха в... Румъния Стряскащо престъпление в България За 14 лева: Момче заплаши с убийство мъж
Решиха за бедственото положение във Варна Ето подробности Дете намери голяма сума пари в метрото Полицията издирва собственика
Закъса сериозно Ръсел Бранд е обвинен в изнасилване Тръмп представи любопитна "златна карта" Визираната представлява билет за безсрочен престой в САЩ