Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg
Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!
От закуска до вечеря – всяко хапване в Мардин е празник
Турция е рай за ценителите на гастрономията, предлагаща на своите посетители разнообразни вкусове във всеки свой регион. В тази гастрономическа мозайка югоизточната провинция Мардин се откроява с уникални кулинарни преживявания, които отразяват нейното мултикултурно наследство. Като едно от най-красивите места по Пътя на коприната и дом на много народи и вярвания, градът може да се похвали с богата кухня, използваща всички продукти на региона и показваща културното богатство на родното място на земеделието.
Мардин – кухня на цивилизациите
От закуска до вечеря – всяко хранене в Мардин е празник, предлагащ различни рецепти по вкуса на всеки. Мултикултурната структура на Мардин оказва силно влияние върху кулинарното му наследство, в допълнение към впечатляващата архитектура и социалните традиции. Разнообразното културно минало на града го превръща в задължителна дестинация за любителите на храната, които търсят автентичен вкус на богатата кулинарна мозайка на Анадола. Освен това, подобно на останалите югоизточни градове в Турция, кухнята на Мардин е предимно месна. Много от ястията съчетават плодове и месо, създавайки уникален вкусов профил. Mестните продукти и билки, като дива краставица, туя, сладък корен и гунделия, също играят важна роля в кухнята на града. Освен това рецептите на Мардин са известни с богатата употреба на подправки като – канела, кориандър, кардамон, джинджифил и бахар, които се използват често както в солени ястия, така и в десерти.