Забравете за тутманика и баницата, тази македонска сеченица ще ви вземе акъла!
Брилянтна рецепта за вкусна погача, която много напомня любимия на всички тутманик. Тази македонска сеченица със сирене е истински шедьовър от пухкаво тесто, пълна с вкусно краве сирене (но може и да добавите нещо по ваш вкус, например шунка или кашкавал).
Процедурата може да изглежда сложна, но всъщност всичко става много лесно и доста бързо – ако следвате рецептата стъпка по стъпка, която ви предлагаме по-долу:
Македонска сеченица със сирене
Необходими съставки:
550 гр. меко брашно,
200 мл вода,
1/2 кубче прясна мая,
5 с. л. олио,
2 цели яйца,
2 ч. л. сол,
1 ч. л. захар.
За намазване:
100 г масло или маргарин,
300 г сирене по избор,
3-4 с. л. кисело мляко
сусам за поръсване отгоре или семена по избор.
Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топла вода с 2 супени лъжици брашно в дълбок съд и се оставят за 10 минути, докато шупне.
Когато маята се активира, добавете двете яйца, предварително престояли на стайна температура (не студено), олиото, солта и постепенно започнете да добавяте брашното.
Когато стане стегнато, омесете тестото на ръка, така че да е достатъчно меко и еластично и да не лепне по ръката.
Когато месите меко тесто, винаги добавяйте брашното малко по малко и бъркайте постепенно, защото винаги зависи от самото брашно колко влага ще поеме, така че може да се случи да ви трябват малко по-малко или малко повече от 550 гр. както е посочено в рецептата.
Покрийте тестото и го оставете да почине за около 15 минути. след това го оформете на руло или каквото ви харесва, за да го разделите на 12 равни части. Всяко парче тесто омесете фино и го оформете на топка.
Разточете с точилка всяка топка тесто на кора колкото голяма чиния и намажете цялата повърхност на всяка кора с разтопено масло.
Поръсете натрошено сирене по желание (може да използвате извара, младо сирене или друго по ваш вкус).
Редете корите една върху друга, като последната кора само разтегнете с точилката и прехвърлете върху останалите. Така подредената сеченица се прехвърля в добре намазнена кръгла тава или форма или просто застлана с хартия за печене.
Нарежете на кубчета или триъгълници, отгоре залейте с 3-4 супени лъжици кисело мляко или неутрална течна сметана, предварително загрята на стайна температура и обилно поръсете със сусам или семена по избор.
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около половин час. Когато се изпече, се залива с малко разтопено масло или олио.