Тази година прилепски грип?
След птичия грип и свинския вирус тази година на дневен ред е прилепският грип.
В България, обаче, няма регистрирани случаи на този вирус. Това каза пред агенция "Фокус" доц. Павел Теохаров, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.
Този вирус се характеризира с
леки до средно тежки симптоми,
далеч по-леки от тези, които са при така наречения "свински вирус", тъй като тогава имаше и смъртни случаи, каза Теохаров.
Запитан какво представлява този грип, доц. Павел Теохаров обясни, че това са животински грипни вируси и е важно да не попада в човешката популация.
"Някои животински видове са "смесителен съд" за рекомбинация на генома на грипните вируси, защото например свинете се заразяват както с типично човешки, така и със собствени свински и птичи грипни вируси и там се образува една рекомбинация на гените, така че се появяват нововъзникнали щамове с характеристиките на тези, от които са ги придобили първоначално", каза Теохаров.
Това е един от начините за формиране на
непрекъснато мутиращи грипни вируси,
които като преминат в човешката популация вече стават човешки и не е правилно да ги наричаме "свински", защото сам по себе си той носи генетичен материал от човешки, свински и птичи грипни вируси. Тази пролет се очакват обичайните за сезона вируси, повишена заболеваемост с вируси от ентеровирусната група, инфекции, които се предават по воден път с вирусен произход, някои кърлежопреносими инфекции.
Хората по-трудно да се предпазят от тези инфекции, които се предават чрез инфектирана храна и вода - норовирусните, ротавирусните и бактериалните, каза Теохаров. Децата са по-уязвими, което се дължи на това, че те се събират на по-големи групи с оглед на масови почивки в детски лагери, например. "Там има възможност за възникване на епидемии, каквито е имало и миналата година по Черноморието".
Доц. Теохаров съветва да се спазва висока лична хигиена и да се яде разнообразна, витаминозна и калорична храна, за да се поддържа имунната система в добро състояние.