Свекървата си мислеше, че не мога да готвя, но с тази 100-годишна рецепта за сукана баница с домашни кори й взех акъла!
Рецептата за тази Сукана баница с домашни кори е на повече от 100 години. За да я приготвите не е нужно да имате специални умения за точене на тестото или теглене на тънки кори.
Всъщност процедурата по приготвяне е толкова лесна, че можете да я направите заедно с децата си.
Баницата е фантастична, прави се лесно само с ръце, без инструменти, без точилка… най-меката баница, която съм правила. Все пак направете я и вижте сами за каква вкусотия става дума! Може да сервирате със заквасена сметана, кисело мляко, лютеница или добавка по ваш вкус.
Сукана баница с домашни кори
Необходими продукти:
около 1 кг брашно
400 мл топла вода
1 кубче прясна мая
3 ч. л. сол
2 ч. л. захар
80 мл олио
2 белтъка
1 цяло яйце
150 мл олио за намазване тавата
300 гр. сирене
2 жълтъка + 1 с. л. прясно мляко за намазване
сусам за поръсване
80-100 гр. масло на парчета, което се слага върху баницата преди печене
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 200 мл топла вода, към която сте добавили 2 чаени лъжички захар. В купа за бъркане се добавя разтворената мая, добавя се солта, олиото, 2 белтъка със стайна температура, 1 цяло яйце и още 200 мл топла вода.
Разбъркайте добре, за да се изравнят всички течни съставки и да се разтвори маята, след това постепенно започнете да добавяте брашното и бъркайте, докато може да се бърка с лъжица. След това добавете останалото брашно и омесете тестото с ръце.
Тестото трябва да е средно меко и еластично. Покрийте и оставете да втаса за около половин час, докато удвои обема си. Изтръскайте втасалото тесто върху работна повърхност. Не трябва да се меси, а леко да се оформи с ръце, за да се получи продълговат дебел фитил.
Разделете го на 8 равни (приблизително) части (вижте снимката по-горе). Оставете парчетата тесто настрани (не ги месете). Вземете първата част и започнете да я разтягате с ръце върху плота, така че да получите дълъг фитил тесто с дебелина около пръст.
Налейте 150 мл олио в тавата за печене. С единия край на „фитила“ тесто направете „копче“ в средата на тавата, както е на снимката. Около оформеното „охлювче“ (виж снимката) поставете натрошено фино сирене.
Започнете да навивате „фитила“ от тесто в кръг, като охлюв. Около кръга отново се поръсва фино сирене. От втората част на тестото оформете втори „фитил“, след което го завийте около натрошеното сирене, събирайки баницата така, в кръг.
Около кръга отново увийте третия „фитил“ тесто, както е на снимката. Повтаряйте тази процедура, докато изчерпите цялото тесто и суканата баница е готова. За това количество тесто е необходима по-голяма тава с размер 40-42 см.
Когато баницата е готова, се покрива с кухненска кърпа и се оставя да втаса на топло или на стайна температура докато нарастне малко. След това разбийте жълтъците с малко прясно мляко и намажете цялата баница със силиконова четка. По желание поръсете отгоре със сусам или семена.
Върху така приготвената баница се поставят парченца нарязано масло или маргарин. Разпределете го равномерно, след което сложете баницата да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути или до приятен загар.
На разреза на баницата се вижда, че е мека като душа.
Ако направите тази баница, ще се изненадате колко е прекрасна, мека и вкусна. Поднесете със заквасена сметана, кисело мляко, лютеница… или както предпочитате.
Добави Коментар