Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Защо не трябва да ги купуваме от пазара

Ключови думи: Туршия, новини, Флагман, Бургас

На всички ни е ясно, че през зимните месеци на пазара се предлагат всевъзможни туршии, примамващи с вида си. Много домакини прибягват до покупката им, тъй като не разполагат с време, в което сами да си приготвят зимнина. Добре е да знаете, че купуването на пазарски туршии крие рискове и то не малко. Ако държите на здравето си, трябва да подходите акуратно. В противен случай можете да си навлечете редица неприятности.

За какво най-вече трябва да внимаваме, когато купуваме пазарски туршии?

Знаете, че приготвянето на туршия си отнема време. Самата ферментация не може да се случи за няколко дни. Истината е, че търговците се възползват от някои трикове, за да ускорят процеса по ферментация. Те добавят към туршиите субстанции, които не са полезни за нас.

Друга хитрина, с която си служат, е заливането на зеленчуците с топла марината. Това решение отново е продиктувано от желанието им да ускорят процеса по ферментация.

Да не говорим за съдовете, които служат за съхранението на готовите вече туршии. Най-често се ползват пластмасови кофи, за чиито произход няма как да сме сигурни. Това също е фактор, който не бива да омаловажаваме, ако сме решили да си закупим пазарска туршия.

При зимнината има едно правило и то е да се спазват стриктни хигиенни навици, защото в противен случай може да се стигне до чревни неразположения. Туршиите трябва да са покрити с капак, ако липсва такъв, най-добре подминете.

Плесента, образувала се по повърхността на туршиите е следващ маркер, към който да насочим вниманието ви. Ако наблюдавате такава, не купувайте. Плесента се образува, когато зеленчуците не са покрити с течност. Не яжте такива туршии.

При нормални условия ферментацията продължава между 30 и 40 дни. Търговците не чакат този период, затова готовата продукция е по-скоро мариновани зеленчуци, а не туршии, каквито сме свикнали да приготвяме и консумираме.

Ако искате наистина качества зимнина, най-добре да си я приготвяте сами, пише actualno.com. Така ще сте сигурни не само в произхода на използваните продукти, но и в самия процес на ферментация, който разбрахте, че е много важен.

Надяваме се статията да е била полезна за вас и да сме успели да ви дадем добри съвети, свързани с избора на пазарска туршия.

3
Коментара по темата
3.
Ха ха,ха,ха
16.10.2024 18:46:06
И от къде да купуваме,консерванти ,гмо- та,генно модифицирани,палмово масло,сухо мляко ,месо от Бразилия, крави от Аржентина ,оцветители,обогатителни, буболечки,сухи.Домати от Йордания,чушки от луната ,картофи от Марс,зеле от Юпитер, краставици от май,,,..ната си .Набъкан съм със цялата Менделеева таблица ,пластмаса,тежки и леки метали,живак,йод ,олово калай. Рудник могат да отворят при мен.Та Ко беше Трушията на пазара отровна ,,боже мили!!!!
2.
,Дали ,все още я бива ,,жината,,!
14.10.2024 16:32:39
Зимнина е добре да се прави ,но на село ,иначе ,забрави,няма къде да се стерилизират,то туршии и други такива в производствени количества ги подпомагат,,нехигиенични хора,,въпреки ,че повечето ,,операции,,не са ръчни ,особено наготово от село да надуваш бузи ,без да те гонят си е ,,баш,,!
1.
Йокин
14.10.2024 15:03:13
Дрън,дрън.ТОНОВЕ ТРУШИЯ,ЛЮТЕНИЦА ЩЕ ИЗЯДЕШ.ТО ВЪЗДУХА ОТРОВЕН!!!ГЛЕДАШ СИ ЗЕЛЕНЧУЦИ,МА НЕ ГИ ЛИ ПРЪСКАШ,НЕ СТАВАТ.НЕ Е КАКТО ПРЕДИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ,КОГАТО СЕ ПРЪСКАШЕ,САМО СЪС СИН КАМЪК!!!И БАБА ТИ,КАТО СЛОЖИ ДОМАТ,НА ДЖАМА-ГОТОВО.СЕГА И СЕМЕНАТА НЕ СА КАЧЕСТВЕНИ.
  Добави Коментар
30-годишна жена с разтърсваща интимна изповед Изневерила е на всичките си гаджета Направи много дързък ход в "Ергенът" Виктор показа страст към Бранимира
Перничанка разби главата на варненец Двамата живеели заедно, но след запой... Има нова голяма цел Да помогне на Циципас на Уимбълдън
Пенсионери се вдигат на голям митинг в... Гърция Млад мъж с антирекорд зад волана Кара мъртво пиян
Полицията в Бургас и организация в защита на животните планират съвместни действия Владимир Маринов и Маргарита Пеева с важен диалог Шокиращо провинение на пътя в България Мъж кара автобус пиян
Термометърът показа минус 17 градуса в... Най-високият връх на Стара планина е рекордьор по-ниска температура днес Чувстват се сринати В емоционален аспект
Кметът на Созопол Тихомир Янакиев на работна среща във френското посолство Бяха обсъдени теми свързани с културно-историческо наследство На 14 април се ограничава движението в посока Бургас в участък на АМ "Тракия" Във вторник и сряда пък поетапно трафикът ще преминава в една лента при 166-и и 176-и км на магистралата