Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Имах малко излишна кайма, направих кюфтенца, поръсих с кашкавал и ги метнах във фурната

Ключови думи: кайма, ястие, кюфтенца с ориз, рецепта, кюфтета

Това вкусно и лесно ястие с кюфтета е с неустоим вкус, много го харесваме, особено аз и децата, затова редовно го правя в различни разновидности. Когато имам излишна кайма, веднага отивам в кухнята и след час кюфтенцата са готови.

Може да се приготви с различни сосове, от тиквички до сирена, доматен сос, къри… Списъкът с които можете да комбинирате каймата е дълъг, а сега ще ви покажа как я приготвям аз. Ето и съставките, от които се нуждаете за тази супер вкусна Запеканка с кюфтета и кашкавал:

Необходими продукти:
приблизително 500 грама кайма
подправки – сол, зеленчукова подправка (вегета), черен пипер, чесън на гранули, а може и добавете други подправки, които харесвате
1 супена лъжица галета (може и с брашно, ако нямате галета)
половин или цяла глава ситно нарязан лук
по желание – 1 жълтък и малко олио
1 кг картофи

За соса:

1 с.л.брашно
бучка масло
прясно мляко
доматен сос
Настърган кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:
Към каймата добавете подправките, ситно нарязания лук, галетата.

Разбъркайте добре с ръце, докато съставките се разпределят в цялото месо. Може да добавите съвсем малко олио, а за по-кремовит вкус на месото може да добавите и 1 жълтък.
С помощта на малка мерителна лъжица оформете малки или средни кюфтета с ръце. Можете да намажете ръцете си с масло или да ги намокрите със студена вода. Сварете 1 кг картофи, след което направете следния сос:

Добавете 1 супена лъжица брашно към малко запържено масло и разбъркайте, докато се получи каша от тези съставки. Добавете малко топло мляко, след което залейте с 200-300 мл доматен сос. Подправете на вкус и варете, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти.

Наредете картофеното пюре в огнеупорен съд. Разпределете картофите равномерно в тавата, тъй като всъщност това е основата на останалите съставки.

Отгоре се нарежда настърган кашкавал, след което в тавата се нареждат кюфтетата. Залейте със сварения доматен сос и отгоре отново поръсете с кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса около 30 минути или повече в зависимост от силата на фурната.

1
Коментара по темата
1.
Нели Бели
10.10.2024 06:22:16
Не така хора, представа нямате че кашкавал след 30 минути във фурната става отрова и на подметка. Кашкавал е НЕКАЧЕСТВЕН за дълготрайно топло готвене.
  Добави Коментар
Неприятна новина за феновете на "Спайдърмен" Премиерата се отлага, но с малко... Провал за България В старт на биатлона
Още израелски заложници бяха освободени от Ивицата Газа Докато Израел трябва да пусне от затвора стотици палестинци Украйна с удар по Русия Украински дронове удариха ключова руска петролна помпена станция 
Алекс Сърчаджиева скочи на Разград: Безумие! Хората там бедстваха, купете един снегорин за града - призова актрисата, която е и водеща на "Аз обичам България" Бежанец е заподозрян за атаката в Берлин Ето подробности
Тръмп си промени мнението: този път каза, че Русия е започнала войната срещу Украйна Във вторник Тръмп обвини Украйна за започването на войната, но сега промени позицията си по въпроса Гореща новина за 26 млрд. за пенсиите на българите Средният размер на изплатените пенсии през  2024 г. е 230,18 лв., а средният размер на разсроченото плащане е 471,07 лв., сочат данните
Министерският съвет с реакция след драмата в София Ето какво написаха от властите Води селски живот И е много щастлив
Поредна среща на президентското движение в Бургас – гражданите с активна роля в дискусията Тракийско дружество „Екзарх Антим I“ стана център на поредна среща за политическа промяна България има нова надежда в спорта В тениса на корт при жените