Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

На пазара "Краснодар" личи, че е октомври! Ври от прясна риба и продукти за туршия!

Но киселото зеле и царската туршия, които са традиционното зимно мезе за ракията, ще ни излязат доста солени, за разлика от прясната черноморска риба
Ключови думи: бургас, пазар краснодар, риба, зеленчуци, туршия, зимнина, сезон на туршията, буркани

Става все по-скъпо да приготвим зимнината вкъщи, отколкото да си купим готова туршия от магазина. Още в началото на сезона на най-посещавания пазар в Бургас – „Краснодар“ хубавите зеленчуци държат доста високи цени. В големите вериги и борсите със сигурност можем да намерим зеленчуците и по-евтино, но е хубаво да си припомним, че и електроенергията за печените чушки в лютеницата и варенето на бурканите след това също влиза в сметката накрая. Хитрото решение е да ползваме аспирин, но това не може да стане при всеки вид зимнина.

Хубавото бяло зеле кьосе на пазара в Бургас държи цена между 1,60 и 2 лв. за килограм. Според опитните домакини, познаващи тънкостите на приготвянето на кисело зеле, в един бидон от 50 литра събираме около 25 кг. от зеленчука, към него добавяме саламурата, приготвена от морска сол – на 10 литра вода 400 грама, слагаме кочан царевица, дюля и хрян, а за да променим цвета – можем да добавим и една малка глава червено цвекло. Средно за такъв бидон с кисело зеле ще ни трябват 50-60 лева, а най-доброто време да го приготвим е между 15 октомври и 15 ноември. Така за Коледа ще имаме вече втасали листа за вкусните сармички на трапезата.

Ако решим да правим царска туршия у дома обаче, трябва по-сериозно да развържем кесията. За да изпълним традиционната рецепта, ще ни трябват 3 кг. камби – 4,50 лв. за кг. в зависимост от големината, 3 кг. карфиол от 4 лв. за кг., 1,5 кг.  моркови по 2 лв. за кг., 2 големи глави чесън, 30 броя аспирин, целина - 1 връзка, черен пипер - на зърна, захар - 30 с.л., сол - 30 с.л., оцет - 60 с.л., вода. Така и тук влагаме около 60 лв. за продуктите и имаме зимна салата към ракията.

Докато туршията ни излиза почти златна, прясната черноморска риба на „Краснодар“ е сравнително евтина. От сергиите на пазара можем да си купим по-дребен чернокоп от 7 лв. за килограм – подходящ за мариноване и пържене и за 15-20 лева по-едър, който можем да печем във фурната или на скарата и да си оближем пръстите. Паламудът върви твърдо по 10 лева за килограм. В момента на пазара има и зарган между 14 и 18 лв., както и лефер, който е деликатесна риба и държи цена от 35 лв. за килограм. На „Краснодар“ ще намерите още сафрид, змарид, попчета, хамсия, скариди, раци и още вкусотии.

Ето и изпробвана рецепта за мариноване на паламуд:

Изчиствате, измивате и нарязвате на шайби, посипвате ги с едра, морска сол, престоява 8 часа, след което изплаквате от солта, подсушавате и всяко парче само потопявате в ябълков оцет, между шайбите слагате черен пипер и дафинов лист и поливате с препържено студено олио. Оставяте за 5-6 дни в хладилника.

По този начин се получава невероятно вкусна риба – нито много солена, нито много кисела.

Поднасяте с препечени филийки и напитка по желание, единственият недостатък е, че трябва да се внимава с количествата.

Предлагаме ви и стара рибарска рецепта за маринован чернокоп или сафрид:

Почиствате рибките от вътрешностите, главите също се премахват. Прави се саламура с едра сол, която се разтваря във вода. Пуска се сурово яйце и се следи да изплува на повърхността.

Чернокопът се залива със саламурата и се оставя на хладно за 24 часа. Притиска се с чиния, за да е сигурно, че рибата е покрита със саламура.Много е важно след престоя в саламурата, чернокопът да се отцеди.

В тенджера се смесват с ябълков оцет и вода в съотношение 1:1. Добавят се 3-4 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, зърната черен пипер –  и се слага на котлона. В момента, в който сместа заври, се дърпа от котлона, слага се капак  и се оставя да изстине напълно.

След изстиване се залива рибата, притиска се с чиния и престоява 12 часа. Изважда се и се оставя да се отцеди в гевгир за 4-5 часа.

Олиото се загрява на котлона и в него се запържва кубче хляб. Оставя се да изстине напълно. Рибата се подрежда в буркани и се залива с олиото. Между рибата се слагат дафинови листа, бахар – по 1-2 зърна, зърна черен пипер. Важно е отделните рибки да са покрити с олио.

Бурканите се прибират в хладилник. Рибата трябва да узрее за 4-5 дни. В хладилник издържа около 2 месеца.

Ето и най-бързата и хрупкава туршия, която да спретнете през октомври:

Ето какви продукти са ви нужни за туршията:

Начин на приготвяне на зимнината:

Най-напред се заемете с направата на маринатата. Имайте предвид, че тя трябва да се кипне, а след това да се остави да изстине.

Зеленчуците се почистват, нарязват и подреждат в буркани. Заливат се с охладената марината.

10 дни по-късно лесната туршия може да заеме мястото си на трапезата. Тя ще е хрупкава и невероятно вкусна. Може да я похапвате като разядка, салата или да я включите в някое от любимите си блюда.

Имайте предвид, че след време маринатата ще потъмнее, но това не е никакъв проблем. Разклащайте туршията редовно през първите няколко дни, за да се овкуси равномерно.

Тази рецепта трябва да я знае всяка домакиня!

15
Коментара по темата
15.
Леферов
10.10.2024 14:49:06
Не познавам по-мръсни места на Балканите от пазара в Солун и "Краснодар". Търговците на риба "мамат" ( ген. Борисов ), продавайки скапаната си риба. Някога по това време старите хали бяха пълни с прясна риба и беше приятно да се влезе там. Сега е трагедия.
14.
Аз до 13
09.10.2024 16:15:03
... хората, които работят за и около минималната работна заплата - да спират работа масово и протест... в активна роля и възраст са! За да им вдигнат МРЗ ... докато ходят да работят - тъй ще е и по-зле ще става!
... докато пенсионерите , не са в почти никаква активна позиция , и да искат не могат !!!...
... друго е, че около 100 000 от пенсионерите ги чака Смъртта ! ... до пролетта!!!
...почти никой работещ няма чак да умре от мизерия и нищета!
Не ми викай "тихо", проблема е сериозен и си е в теб ... от години...
Ми спирай работа и почвай да ходиш на протести ! ... ма то се иска дупе за тая работа!
13.
Кам Аз
09.10.2024 05:45:44
Ама хората на минимална заплата или около нея също не могат да си позволят!. Бачкаш и не връзваш 2та края. Аре тихо .
12.
Xb
09.10.2024 01:27:50
Sme6nicite ot BABX de sa obi4at rqzani palamudi li
11.
Gf
09.10.2024 00:34:27
Чернокоп....и на снимката се вижда меджида, чернокопчетата свенливо влизат в кадър. Авторът може ли да каже ако леферът е деликатесна риба, чернокопът защо не е? А и 40 лв/кг за кандидат лефери....айде вляво....калкана е на 35 макс. Спрете да се излагате с некомпетентни статии. И друго.....не съм чувал някой да обича и препоръчва чернокоп на фурна. Пробвайте се с попчета на скара. Това вече е друг вкус.
10.
Scrooge McDuck
08.10.2024 22:54:43
В Турция парче пресен паламуд е 5 лева около 800г. Общинските пазари трябва да са с друга цел не печалбарство, а контрол на качеството и хигиената. Стимул за местните и местните продукти. Дебили!
9.
До Аз
08.10.2024 22:52:54
Мълчи и си пий хапчетата.
8.
Аз
08.10.2024 22:34:08
...егати коментарите, вие нормални ли сте?
.... говоря ви за пенсионери с минимални пенсии...
... реално 100 000 няма да преживеят зимата, основно заради мизерната пенсия!
7.
Бургазлията
08.10.2024 22:12:23
Паламуда е внос от Турция. Защо никой не държи сметка на търговците,че пишат България. Защо никой не разследва Добри Егеото за дъмпинг? Докога ще ни правят на глупаци шепа дребни тарикати?
6.
Най мизерния и скъп пазар
08.10.2024 21:40:47
закривай.... тез прекопвачи ще ни довършат. Пп добре го сравнете със земята и направете паркинг с модерен пазар
5.
Пю
08.10.2024 21:10:31
Отнася се за статията за Айтос, защото са заключени коментарите.Страхотна Пеевска медия сте,ама нормално статии от Блиц при вас,ваши статии в БЛИЦ,а Блиц знаем на кой е.Възхвлявате герберски кметове,Пеевски подлоги.И за Айтос ,кога околовръстно ,още колко хора трябва да умрат там.Сега ще изтриете всичко,да живее свободата на словото.
4.
Мда
08.10.2024 21:09:36
Абе, оная дебела Донка, още ли е шеф на пазарите!? То за това куцо кьораво и сакато без никоква хигиена държи сергия там.
3.
Краснодар
08.10.2024 20:49:27
На тоя пазар трябва да има денонощно наблюдение от данъчните и яки глоби за неиздаване на касови бележки. А пенсионерите да имат право да пазарят само и единствено с банкова карта, защото дъртите кучета са длъжни с всяка своя покупка да си плащат данъците, понеже пазарувайки без касова бележка , данък от продавача не влиза в хазната , а после дъртаците чакат пенсия!!! От къде ще дойде ?! В Бургас е пълно с оядени пенсионери от Нефтозавода, които може и да си позволяват калканче за 40 кинта, но обикновеното бачкаторче за 1500 лв надали.
2.
Пак каруцата пред коня
08.10.2024 20:16:10
А не може ли парите от хазарт да не ходят за надутите гайди, а за децата-обувки, дрехи, храна, учебни помагала и т.н.Кой ще ви изработва парите да пенсии?
1.
Аз
08.10.2024 20:08:35
...днес минах оттам , така е да!
... ама пенсионерите с минималната пенсия, колко биха си позволили?!?
...по мое мнение...
... изключително добре ще е да има данък около 50 процента (или 75 процента) върху чистата печалба на всички наземни казина, всякакви бетове и онлайн сайтове за залози в България...
...И ...
... забележете къде да отиват средствата: -именно за най-уязвимите социални групи :
-пенсионери с минимални пенсии( включително с ТЕЛК) ; така минимална
пенсия ще има за всеки поне 1500 лева;
- социални плащания ;

Бъдете живи и здрави!

П.с.
Каквото и да си пишем тука "глас в пустинята " .
Реално! Около 100 000 пенсионера, Наши бащи и майки няма да са сред живите до пролетта... :(
  Добави Коментар
Без паника! Зимата смалява пенисите с 50% Просто влезте в топла стая или си вземете хубава топла вана и ще се оправите, посочват експерти 6 начина да разберете дали връзката ви с любимия е реална или е просто илюзия Това вълшебно чувство „любов от пръв поглед“ може да не е толкова истинско
4 зодии, които обичат да симулират щастие Ето кои са те  Най-вкусната и мека домашна питка с мак и сусам Вижте рецептата
Храните, които борят стреса, напрежението и безпокойството Тези храни и напитки ни помагат да се отървем от негативните емоции и да си дадем поне малко спокойствие Тийнейджъри нападнаха продавач е столичен мол 16-годишните хулигани избягали, извикаха полиция и линейка в търговския център
Йордан Цонев: Санитарният кордон не ни притеснява Ние не сме участвали в нито една коалиционна конфигурация, когато Бойко Борисов е бил премиер, заяви още той Ще донесе ли новата седмица затопляне на времето Над планините ще бъде предимно слънчево с разкъсана облачност
Общините борят боклука с вдигане на промилите Повече с 2000 тона Дянков: Много вероятно е да влезем в еврозоната през 2028-2029 година Инфлацията, дефицитът и още други дупки са все още спънка за влизането ни в еврозоната, посочва екс финансовият министър
Официално зарязва чалгата, ето с какво ще се занимава Ромският славей прохожда в актьорството Отиде си режисьорът, обучил Иво Димчев, Нети, Орлин Павлов, Елена Петрова Творецът Николай Георгиев основа легендарния Театър-студио 4ХС и Театър – лаборатория „Алма Алтер"