Торта балон е любимият ни сладкиш! Надува се пред очите ти без бакпулвер и сода и е сочна като реване
Въпреки факта, че в рецептата няма цитрусови плодове, сладкишът-балон има красив цвят с фин лимонов оттенък. Приготвянето на чудната Торта-балон е доста лесно.
Всичко, което трябва да направите, е да спазвате последователността от стъпки и да следвате процеса на подготовка – по този начин тортата ще се надуе пред очите ви във фурната, без да използвате грам бакпулвер или сода бикарбонат. Вътре този десерт е много сочен, така че дори нямате нужда от крем или сметана.
Торта-балон
Продукти:
100 г обикновено брашно
70 г прясно мляко (загрято, но не кипящо)
6 яйца
50 мл растително масло (в рецептата се използва царевично олио)
малко сол
Ванилова есенция на вкус
80 г кр. захар
няколко капки оцет (ако няма оцет, тогава можете да използвате лимонов сок, ще бъде още по-добре)
Приготвяне:
Първо трябва да налеете малко вода в тигана. Изсипете царевичното олио в малък съд и поставете във водата. Оставете я да кипне.
Изсипете пресятото брашно във висок съд. Добавете горещото олио.
Всичко се разбърква леко, за да попие олиото в брашното.
Пригответе яйцата – отделете жълтъците от белтъците.
Добавете жълтъците към брашното, разбъркайте добре. Залейте с горещото мляко. Разбъркайте всичко с бъркалка, за да остане сместа гъста и еднородна.
Сега пригответе снега от белтъците. Добавете сол и малко оцет. Разбийте всичко старателно, докато получите пяна.
Сега добавете захарта, разбийте, докато получите твърд сняг.
Внимателно свържете двете смеси.
Постъпете по следния начин: Добавете около една трета от белтъците към яйчената смес.
Разбърква се с шпатула с леки движения отдолу нагоре. Добавете още една порция белтък, разбъркайте отново. Добавете останалата маса. Добавете есенция.
Тестото е готово.
Намажете формата за печене с тънък слой олио. Леко изсипете тестото във форма за печене.
Моля, имайте предвид, че за е важно да поддържате пътна конструкция на тестото, която да бъде пореста и въздушна.
Загрейте фурната на 160 градуса и печете сладкиша за около двадесет минути. Сега трябва да действате много бързо и внимателно, за да не счупите десерта и да не изгорите ръцете си. Извадете формата от фурната.
Ще запази формата си и коричката вече няма да е мека. Направете прорези с остър нож.
Сега поставете всичко обратно във фурната за четиридесет минути.
Оставете готовия десерт леко да изстине. Не се препоръчва да отваряте фурната по време на процеса на печене, тъй като сладкишът ще спадне.
Моля, имайте предвид, че няма мая или бакпулвер, но все пак е пухкав и висок.
Преди сервиране отделете леко краищата на сладкиша с нож и внимателно го извадете от формата.
Десертът изглежда много впечатляващ.
Добави Коментар