Всяка неделя правя за закуска тази бърза питка с течно тесто, рецептата я имам от тефтера на баба
Бърза питка месене и без кори, приготвена по старомодна рецепта – това е предложението ни за лесна и бърза закуска днес. Характерното в тази рецепта е, че питката се приготвя от течно тесто (подобно на кексовото), а при печене става на големи мехури, които й придават характерната мекота и пухкавост. Ето какво ви трябва за тази Бърза питка от течно тесто (измерени с чаша от 200 мл):
5 яйца
2 чаши мляко
2 чаши вода
3 супени лъжици олио
4 чаши брашно
1/2 супена лъжица сол
За заливка или намазване можете да използвате 200 мл сметана за готвене или заквасена сметана, а може да я ядете и без добавки.
Начин на приготвяне:
Намажете тавичка с размери 35х40 см с 2 супени лъжици олио и сложете във фурната да се загрее до 220 градуса.
В по-дълбока купа разбийте яйцата с бъркалка, след което добавете млякото, водата, олиото и солта.
Към сместа добавете брашното и разбъркайте добре, за да няма бучки. Изсипете сместа в тавата и печете 20 минути на 220 градуса.
Поднесете с плънка по желание, а може да направите и руло от блата, което да напълните със сирене например.
Добави Коментар