Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Забравете за пластмасовите кутийки, ако искате да сте здрави

Ключови думи: кутия, пластмаса, здраве, храна, рак

Масовото опаковане и обработване на храните, за да имат по-голяма трайност и да изглеждат добре, е довело до отлагането на над 3600 химически вещества в човешкото тяло. Международно проучване показа, че сред тях има и такива, за които се смята, че могат да увеличат риска от рак, информира НОВА. 

Химикали са открити в кръв, коса, урина и дори кърма. По време на проучването са изследвани над 14 000 вещества, за които известно, че се използват в хранителната промишленост. Около 25% от тях успешно са успели да преминат в храната, а чрез нея и в хората. Според авторите на изследването около 100 от тези химикали се считат за опасни за човешкото здраве и трябва да се проучи по-детайлно как са мигрирали, тъй като поне в Европа има доста строги правила какви материали да се използват за опаковане на храни. Нека видим.

Супермаркетите са пълни с пакитирана храна и дори няколко парченца плод вече се продават в малки, кокетни опаковки, за да са по-удобни за консумация.

"Това, което ме притеснява особено много е, че има неизвестни, непроверени химикали, които се просмукват от опаковките и отиват в храната. Проучването, което публикувахме наскоро, се нарича “Визията за по-безопасни опаковки за храни и опасенията за общественото здраве като двигател за промени”. То излага подход, или концептуална рамка, за тестване на опаковки за храни и материали, които влизат в контакт с храни, за да се гарантира, че са напълно безопасни.

Не само безопасни в смисъл, че отговарят на сегашните регулаторни изисквания, но напълно безопасни в смисъл, че не изпускат опасни химикали, или непроверени химикали в хранителните продукти", твърди изследователят доктор Джейн Монка. 

Учените са открили, че някои храни са склонни да абсорбират повече химикали от опаковките. Сред тях са такива с по-голяма киселинност като доматен сос или пък мазни като лазаня. Миграцията на химикали е по-голяма и при топлинна обработка, когато ястието например се готви в микровълнова печка без да се вади от опаковката. И тъй като все по-често разчитаме на такава храна, това може да има връзка с увеличаване на някои заболявания.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Загърбиха ли враждата си За момента публично известната среща между тях е само една - през 2019 г Край на кастрациите! Ще има ваксина яма упойка, нито хирургическа процедура, само обикновена инжекция
Изповяда се за дрогата Според хитмейкъра по това време той се е чувствал сякаш умира Разведе се заради турски милионер Турският богаташ е на 35 години и е един от най-заможните в Истанбул
И Гърция не може да се справи с българската мафия Журналистическо разследване разкрива, че тези престъпни организации проникват в местния бизнес, включително в нощни клубове и туристически предприятия, като често използват фалшиви самоличности Раздели се с богатото си гадже За раздялата на Бети с бизнесмена Борислав Борисов започна да се шушука още в началото на септември
Напуска бТВ заради хейта Зейнеб Маджурова се превърна в най-мразената от новоизлюпените звезди в ефира Може ли да повярвате, че преди е бил дебелак Сега е Аполон, но...
Някога бе най-красивата българка, днес живее в крайна бедност, но не се унижява и моли за пари Първата Мис България не иска да се моли за държавна пенсия  Ски курортите по света са пред заплаха от глобалното затопляне Температурното ниво на замръзване, при което може да има сняг, се е повишило с около 250 метра през последните 50 години
Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува в Косово за празника на град Призрен На една сцена се качват изпълнители от всички балкански държави  Микробус с мигранти катастрофира в Хърватия, има жертви Двама души са загинали, девет са тежко ранени