Никога не топлете храната в микровълновата в тези съдове
Учените отправиха сериозно предупреждение за здравето ни от една често срещана практика, която милиони от нас практикуват в кухнята си.
Те призовават хората да спрат да използват пластмасови контейнери за затопляне на храна в микровълнови фурни. Според тях това може да доведе до потенциално токсични химикали от пластмасата, които да попаднат в храната.
От десетилетия учените знаят, че различни съединения в някои пластмаси могат да „изтекат“ от опаковката в храната. След това те се поглъщат и абсорбират, а някои пластмаси могат да имат сериозни последици за здравето.
Бисфенол А (BPA) може да премине от пластмасови опаковки в храни и да се натрупа в живи организми, включително в човека. Някои проучвания показват потенциални ефекти върху здравето на BPA, който може да имитира хормона естроген.
Скорошни изследвания разкриха когнитивни и поведенчески ефекти, свързани с ВРА в храните - особено при бебета и деца. Известно е, че и други химикали като фталатите причиняват здравословни проблеми.
Те варират от преждевременно раждане до повишен риск от астма и нарушения в невроразвитието, съобщава Popular Science. Фталатите, подобно на ВРА, могат да попаднат в храни, опаковани в пластмасови съдове.
А полифлуороалкилните вещества, или PFA, които са известни още като „вечни химикали“, също могат да бъдат открити в храните и напитките, които консумираме, съобщава Express.co.uk.
Мартин Вагнер, биолог, който изследва излагането на пластмаса в Норвежкия университет за наука и технологии, заяви, че „по-високите температури улесняват отмиването на химикали и освобождаването на микропластмаса“.
Филип Ландриган, епидемиолог и лекар по обществено здраве в Бостънския колеж, заяви, че храната не трябва да се загрява в пластмасови съдове в микровълнова фурна.
А Джо Браун, професор по епидемиология в Училището по обществено здраве към Университета Браун, смята, че съхраняването на гореща храна в пластмасови съдове трябва да се избягва.