Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Никога не топлете храната в микровълновата в тези съдове

Ключови думи: храна, микровълнова, флагман

Учените отправиха сериозно предупреждение за здравето ни от една често срещана практика, която милиони от нас практикуват в кухнята си.
Те призовават хората да спрат да използват пластмасови контейнери за затопляне на храна в микровълнови фурни. Според тях това може да доведе до потенциално токсични химикали от пластмасата, които да попаднат в храната.

От десетилетия учените знаят, че различни съединения в някои пластмаси могат да „изтекат“ от опаковката в храната. След това те се поглъщат и абсорбират, а някои пластмаси могат да имат сериозни последици за здравето.

Бисфенол А (BPA) може да премине от пластмасови опаковки в храни и да се натрупа в живи организми, включително в човека. Някои проучвания показват потенциални ефекти върху здравето на BPA, който може да имитира хормона естроген.

Скорошни изследвания разкриха когнитивни и поведенчески ефекти, свързани с ВРА в храните - особено при бебета и деца. Известно е, че и други химикали като фталатите причиняват здравословни проблеми.

Те варират от преждевременно раждане до повишен риск от астма и нарушения в невроразвитието, съобщава Popular Science. Фталатите, подобно на ВРА, могат да попаднат в храни, опаковани в пластмасови съдове.

А полифлуороалкилните вещества, или PFA, които са известни още като „вечни химикали“, също могат да бъдат открити в храните и напитките, които консумираме, съобщава Express.co.uk.

Мартин Вагнер, биолог, който изследва излагането на пластмаса в Норвежкия университет за наука и технологии, заяви, че „по-високите температури улесняват отмиването на химикали и освобождаването на микропластмаса“.
Филип Ландриган, епидемиолог и лекар по обществено здраве в Бостънския колеж, заяви, че храната не трябва да се загрява в пластмасови съдове в микровълнова фурна.
А Джо Браун, професор по епидемиология в Училището по обществено здраве към Университета Браун, смята, че съхраняването на гореща храна в пластмасови съдове трябва да се избягва.
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Илон Мъск ще присъства на митинг на Тръмп в Бътлър "Ще бъда там, за да подкрепя!", каза милионерът Съседка ми разкри защо слага шепа ориз в пералнята, резултатът ме шокира С този прост трик ще решите два проблема едновременно
Радев след КСНС: Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток, но рискът от терористични атаки се повишава По думите му властите са набелязали мерки за повишаване на сигурността Вкъщи нямаме скара, но шишчетата ги правя по-вкусни и от барбекю на фурна Месото е толкова нежно и сочно, че приятелите ще ви помолят да споделите рецептата
Жестока секира за всеки българин, направил с терасата си това! За остъкляването на балкон, тераса или лоджия е необходимо решение на общото събрание с обикновено мнозинство Драстична промяна се задава за четири зодии през октомври Този период може да разкрие трудни аспекти в живота, но представителите на тези четири зодии със сигурност ще се справят
Престъпник нахлу с взлом в чужда къща: Изпра, изчисти и сготви 36-годишният Дамян Войнилович беше осъден на 22 месеца затвор в Кралския съд на Кардиф този четвъртък за необичайното престъпление Без месо и риба има опасност от анемия Вегетарианството води до проблеми с червата
Пребиха я зверски Татяна пусна шокиращи кадри  Никога не топлете храната в микровълновата в тези съдове Опасно е за здравето ви
Тази торта е напоена цялата с шоколадов сироп, а става само за 15 минути Грехота е да не я опитате Проговори за операцията си след „Игри на волята“ (ВИДЕО) Тиктокърката напусна шоуто заради контузия