Музикална барманка и сьомга с кускус станаха хит на конкурс в Поморие
Ключови думи:
Нацоналното състезание за млади готвачи, сервитьори, бармани и хлебари и сладкари, Поморие, Гранд Хотел Поморие, Министерство на образованието, малдежта и спорта, гимназия по туризъм, Алеко Константинов, Димитър Гильов, Таня Чакърова, Михаил МАрковски, сомелиер, Димитър Генчев, главен готвач, кухня, Иван Алексиев, кмет, кулинарна купа
Поморие бе домакин на Регионален кръг от Националното състезание за млади готвачи, сервитьори, бармани и хлебари и сладкари. То се проведе под егидата на Министерството на образованието, младежта и науката и с подкрепата на Община Поморие. Домакин беше Гранд Хотел "Поморие", откъдето предоставиха материалната си база безвъзмездно за ползване от участниците.
Умения и бързина премериха 16 отбора от професионални Гимназии по туризъм - Асеновград, Велинград, Бургас, Казанлък, Кърджали, Павел баня, Панагюрище, Пловдив, Сливен, Сл. Бряг, Стара Загора, Смолян, Сопот, Хасково, Хисаря и Поморие. Екипите бяха съставени от ученици от 11 и 12 клас. За втори път МОМН гласува доверие на професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ - гр. Поморие да бъде организатор на състезанието.
„Всеки етап от организацията и провеждането мина перфектно, но тези, които показаха класа, бяха участниците“, каза за Бесове.бг Димитър Гильов, директор на поморийската школа.
Дисциплините, в които се състезаваха учениците бяха четири – млад барман, сервитьор, готвач, хлебар-сладкар. Също така бе отличен и най-добър екип готвач-сервитьор. При младите бармани първото място взе Таня Чакърова от Слънчев бряг. Тя показа уникална комбинация от стиловете „флеър“ и „класик“, което я отличи от останалите състезатели. Освен точност и атрактивност, всяко от движенията на Таня бе в такт с музиката. Пред организаторите тя сподели, че е тренирала по 8 часа на ден през последните два месеца, за да се подготви за състезанието. Според журито младата барманка има големи шансове да спечели националното първенство.
В същото време, в една от кухните на Гранд Хотел "Поморие" кипяха трескавите приготовления на младите готвачи. Всеки екип беше с различна униформа, в зависимост от училището, в което учи. Лично главният готвач на Гранд хотел "Поморие", майстор Димитър Генчев наблюдаваше работата на учениците. Наградата за най-добрия от тях бе работно място в кухнята на майстора за тазгодишния сезон. Тя бе спечелена от Атанаска Грозева от Хасково, която показа една класа над всички останали със своя специалитет сьомга с кускус.
„Виждам голям професионализъм при младите готвачи и сервитьори“, сподели Михаил Марковски, президент на Българска асоциация на професионалните сомелиери. Той наблюдаваше младите сервитьори при поднасянето на вина и ястия, като оценяваше уменията им при изпълнението на над 250 действия. „С всяка изминала година нивото на обучение в сферата на туризма се покачва. Тази година съм приятно изненадан от представянето на всички участници, което направи изборът ни много труден“, каза още Марковски.
Първенец при сервитьорите стана Христо Христов от Казанлък, който според организаторите е бил „малко по-перфектен“ от останалите. От гимназиите в Бургаска област единствено училището в Поморие успя да влезе в първата тройка при сервитьорите, където Мария Куманова взе трето място. При готвачите домакините, представени от Ивелин Стамболиев, спечелиха пето място. В отборното класиране най-много точки успя да събере тандемът на Сливен. Интересно състезание се получи и при сладкарите.
Вечерта преди конкурса бе отворена така наречената „черна кутия“. В нея имаше списък с продуктите, от които трябваше да приготвят своето кулинарно изделие. Това бяха бял шоколад, черен шоколад, маскартони, сметана, котешко езиче, бишкоти, прясно мляко, ром, коняк, масло, захар, брашно, желатин и нескафе. За най-добра в комбинирането на тези съставки бе определена Атанаска Грозева от Хасково.
Организаторите изказват огромна благодарност за съдействието на г-жа Хънкова, изпълнителен директор на Гранд Хотел Поморие и на кмета на Община Поморие г-н Иван Алексиев.
В рамките на кулинарна купа България, в средата на април ще се проведе финалният кръг от националния конкурс. В него ще участват спечелилите първите три места от регионалните конкурси, проведени в Поморие, Плевен и Пирдоп.
Класиране:
Млад Барман
1. Таня Чакърова, Сл.Бряг
2. Ани Петрова, Поморие
3. Силвия Славова, Сливен
Хлебар-сладкар
1. Тихомира Тенева, Хасково
2. Мариела Димова, Сопот
3. Петър Стаматов, Бургас
Готвач
1. Атанаска Грозева, Хасково
2. Евгени Чакъров, Асеновград
3. Михаела Петкова, Сливен
Сервитьор
1. Христо Христов, Казанлък
2. Радостина Лазарова, Сливен
3. Мария Куманова, Поморие
Отборно класиране готвач-сервитьор
1. Сливен
2. Хасково
3. Поморие
3
Коментара по темата
3.
uewhpijmwju
12.11.2012 15:40:14
l5Pk77 , [url=http://mfnwycytglet.com/]mfnwycytglet[/url], [link=http://zsxqiifidhde.com/]zsxqiifidhde[/link], http://tlmqyojkkebw.com/
2.
sxszeaho
11.11.2012 01:53:27
8KwjCc , [url=http://vbzzitobhftj.com/]vbzzitobhftj[/url], [link=http://lnrjnyhqlpgi.com/]lnrjnyhqlpgi[/link], http://eyjsrxwesnhy.com/
1.
Monkey
09.11.2012 12:47:43
That's cleared my tohuhgts. Thanks for contributing.