Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Така се приготвя туршия само със сол

Ключови думи: рецепта, туршия, сол, съставки, зимнина

Туршията е един от основните компоненти на масата през зимата. Сред многото видове туршии, една от най-лесните за приготвяне и съхранение е тази, която се прави само със сол. Тази рецепта е традиционна и изключително проста, използваща само солена саламура, която съхранява зеленчуците и им придава характерен вкус. В следващите редове ще ви разкажем как да си приготвите туршия само със сол и какви са тънкостите на процеса.

Необходими продукти
За да приготвите тази туршия, ще са ви необходими следните съставки:

10 кг чушки
3 кг зелени домати
2 кг моркови
1 кг лук
2 кг зеле
2 кг карфиол
1 кг целина
500 г чесън
20 литра вода
1.4 кг сол

Начин на приготвяне

Първата стъпка е да измиете добре всички зеленчуци. Нарежете ги на подходящи парчета – чушките и зелените домати може да оставите цели или да ги разполовите, зелето и карфиолът се нарязват на големи парчета, а морковите може да нарежете на кръгчета или да оставите цели. След като всички зеленчуци са подготвени, ги подредете плътно в буркани или други подходящи съдове. Подреждането трябва да бъде стегнато, за да се съберат повече зеленчуци и да се предотврати изплуването им.

Саламурата е ключовият елемент на тази туршия. В голяма тенджера смесете 20 литра вода и 1.4 кг сол. Загрейте сместа на котлона, докато солта се разтвори напълно и водата започне да ври. След като саламурата заври, я оставете леко да се охлади – трябва да е топла, но не вряща, за да не се сварят зеленчуците при заливането.

Залейте подредените зеленчуци с охладената саламура, като се уверите, че всички зеленчуци са добре покрити. След това съдът се затваря и се притиска с кръстачка и камък, за да не изплуват зеленчуците. Това помага туршията да остане под течността, което е важно за успешната ферментация.

Претакането е съществена част от процеса на приготвяне на туршията. През първите две седмици след приготвянето е добре туршията да се претаква всеки ден. Това помага на саламурата да проникне равномерно в зеленчуците и да се насити с техните вкусове. След две седмици туршията обикновено е готова за консумация, но може да продължите да я съхранявате в хладно помещение или мазе.

Приготвянето на туршия само със сол не само запазва зеленчуците за дълго време, но и съхранява техния натурален вкус и текстура. Тази рецепта не изисква никакви допълнителни консервиращи вещества и е изключително лесна за изпълнение. Солената саламура създава естествена среда за ферментация, която подобрява вкуса на зеленчуците и ги прави хрупкави и ароматни.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Средната чиста заплата при влизането ни в еврозоната ще е 1000 евро Нетната средна заплата в България е четири пъти по-ниска от в Германия, а работната седмица при нас е дори по-дълга 10 фрази, характерни за жените гаднярки „Съжалявам, ама не съжалявам“… - това фалшиво извинение можете да чуете от жени, които не искат да бъдат държани отговорни за това, че са наранили някого
3 начина да спечелите сърцето на добър мъж Уважавайте го 4 зодии, които понасят най-тежко скръбта Дали сте сред тях
Така се приготвя туршия само със сол Вижте как Преизбраха Любо Ганев начело на федерацията по волейбол Той ще я ръководи през следващите 4 години
НАП извади на тезгяха нива на цената на чифт дънки Това е и най-евтиният имот, който може да се намери на сайта на агенцията Прибраха я в Психото Гергана се закани да "пръсне черепа" на певицата Дара Екимова
Тя се събра със Слави Трифонов Емилия записа дует с Дългия Преди 20 години тя стана най-бързата бяла жена в света Българката направи 10,77 сек. на Купа Европа на стадион "Пловдив"
Продадоха на търг писмо с първата германска марка за 440 000 евро Това е единственият подобен екземпляр Млад моторист загина на място след брутален челен сблъсък в камион Инцидентът е станал на пътя Кричим - Девин