Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Така се приготвя туршия само със сол

Ключови думи: рецепта, туршия, сол, съставки, зимнина

Туршията е един от основните компоненти на масата през зимата. Сред многото видове туршии, една от най-лесните за приготвяне и съхранение е тази, която се прави само със сол. Тази рецепта е традиционна и изключително проста, използваща само солена саламура, която съхранява зеленчуците и им придава характерен вкус. В следващите редове ще ви разкажем как да си приготвите туршия само със сол и какви са тънкостите на процеса.

Необходими продукти
За да приготвите тази туршия, ще са ви необходими следните съставки:

10 кг чушки
3 кг зелени домати
2 кг моркови
1 кг лук
2 кг зеле
2 кг карфиол
1 кг целина
500 г чесън
20 литра вода
1.4 кг сол

Начин на приготвяне

Първата стъпка е да измиете добре всички зеленчуци. Нарежете ги на подходящи парчета – чушките и зелените домати може да оставите цели или да ги разполовите, зелето и карфиолът се нарязват на големи парчета, а морковите може да нарежете на кръгчета или да оставите цели. След като всички зеленчуци са подготвени, ги подредете плътно в буркани или други подходящи съдове. Подреждането трябва да бъде стегнато, за да се съберат повече зеленчуци и да се предотврати изплуването им.

Саламурата е ключовият елемент на тази туршия. В голяма тенджера смесете 20 литра вода и 1.4 кг сол. Загрейте сместа на котлона, докато солта се разтвори напълно и водата започне да ври. След като саламурата заври, я оставете леко да се охлади – трябва да е топла, но не вряща, за да не се сварят зеленчуците при заливането.

Залейте подредените зеленчуци с охладената саламура, като се уверите, че всички зеленчуци са добре покрити. След това съдът се затваря и се притиска с кръстачка и камък, за да не изплуват зеленчуците. Това помага туршията да остане под течността, което е важно за успешната ферментация.

Претакането е съществена част от процеса на приготвяне на туршията. През първите две седмици след приготвянето е добре туршията да се претаква всеки ден. Това помага на саламурата да проникне равномерно в зеленчуците и да се насити с техните вкусове. След две седмици туршията обикновено е готова за консумация, но може да продължите да я съхранявате в хладно помещение или мазе.

Приготвянето на туршия само със сол не само запазва зеленчуците за дълго време, но и съхранява техния натурален вкус и текстура. Тази рецепта не изисква никакви допълнителни консервиращи вещества и е изключително лесна за изпълнение. Солената саламура създава естествена среда за ферментация, която подобрява вкуса на зеленчуците и ги прави хрупкави и ароматни.

3
Коментара по темата
3.
Това е
29.09.2024 09:44:07
за трилитрови буркани

На един буркан:
3 суп.л. едра сол ( да не е йодирана)
1 чаша вода
Бърка се , за да се разтопи солта.
Почистват се добре и се подреждат :
ЗЕЛЕНИ ДОМАТИ ( избистрени, светли, леко нажегнали, около 6-7бр.)
МОРКОВИ (дребни или нарязани по на 3-4 см)
ЧУШКИ 4-5 бр. ( върхари, дребни, тънки,светли, леко зачервени)
КРАСТАВИЧКИ (корнишони)
КАРФИОЛ ( накъсан на розички)
КЕРВИЗ (нарязан между зеленчуците и по един цял стрък на дъното и най-отгоре)
Доматите и чушките се дупчат с вилица или нож.
Подреждат се :домати, моркови, карфиол, чушка , краставичка и пак така догоре.

БУРКАНЪТ се пълни с вода , разклаща се хубаво , за да разтопи окончателно солта и да се смеси. Слага се найлонова капачка или винтова. Обръща се с дъното нагоре.

Няколко дни се обръща нагоре и надолу. След 3 дни потъмнява леко и се преточва (водата се изсипва в друг съд и се прецежда, за да се изчисти от съгясало). Зеленчуците в буркана се изплакват с чиста вода и пак се пълнят бурканите със солената и прецедена .Ако е нужно се долива с леко подсолена вода.
След около 10 дни , когато ферментира, се слагат 2 бр. стрит аспирин. Разклащат се хубаво няколко пъти през 2-3 дни и се оставя на хладно място. Готови са за ядене след около 20-30 дни.
2.
Опасно
29.09.2024 09:38:45
Това няма да може да се яде от сол.
1.
Иван
29.09.2024 09:38:23
Добавя се дафинов лист (за да остане хрупкава) и синапено семе (за да убие бактериите). Освен това солеността трябва да е 3-4%, а не 7, както е в дадената рецепта.
  Добави Коментар
Получава рекорден хонорар от "Хелс Китчън" В кулинарното предаване "Хелс Китчън" Василева официално потвърди раздялата им и отрече слуховете за връзка с Мирослав – съпруга на певицата Мария Шамар за Елвиса! Гаджето на Ергена Мартин проговори: Защо такава грозна я избрахте В ТикТок клипче Йоана Илиева коментира умопомрачителния избор на участнички в риалити шоуто
Вдигат парите за втората година майчинство Искаме да стимулираме жените да се върнат на работа, каза социалният министър Солени глоби за гледане на пиратско видео в Гърция Глобата е структурирана на етапи, започвайки от 750 евро за домашни потребители и се увеличава до 1500 евро в случаи на публично показване на места като кафенета и хотели
Тази зрелищна катастрофа по чудо се размина без жертви Водачът на обърналата се кола е транспортиран за преглед в МБАЛ-Пазарджик с повърхностни травми 19-годишна опита да пренесе близо 10 кг марихуана през летището Момичето е задържано за срок до 72 часа
Ако пържиш картофите така, ще искат да ги ядат още от тигана Главният готвач Джими Оливър обясни как картофите ще се превърнат в истински шедьовър Фалшива новина погреба Софка, тя дори не знаела Жива съм, няма нищо такова, заяви певицата 
Пеевски: Ще подкрепим бюджета, но ще внесем предложения между двете четения Според него Киселова се е отказала да иска имунитетите на Ибрямов и Рангелов Колко медицински направления ни се полагат годишно Оказва се, че няма ограничение в броя
Европейският съюз мобилизира 200 милиарда евро инвестиции в изкуствен интелект с инициативата InvestAI Над 16 млн. лв. в подкрепа на бизнеса за защита на индустриалната собственост