6 храни, които са пълни с антиоксиданти
Много здравословни храни съдържат антиоксиданти. Ако човек консумира някои или всички от тези храни редовно, той може да повиши нивата на тези ценни вещества в организма си, а това потенциално да му помогне да предотврати увреждането, свързано с оксидативния стрес. Кои храни са най-богати на антиоксиданти? Ето някои от тях:
Черен шоколад
Качественият черен шоколад има високи нива на хранителни вещества и антиоксиданти. Изследователите свързват тъмния шоколад с редица потенциални ползи за здравето, включително: по-нисък риск от сърдечни заболявания, намалено възпаление, по-малка вероятност от високо кръвно налягане, насърчаване на добрия холестерол.
Един преглед на 10 проучвания, включващи близо 300 участници, показва, че черният шоколад помага за намаляване както на горните, така и на долните нива на кръвното налягане. Авторите обаче отбелязват, че бъдещите изследвания трябва да определят колко черен шоколад трябва да яде човек за тези ползи и да проучат ефекта му върху други метаболитни състояния.
Червено зеле
Червеното зеле съдържа много хранителни вещества, включително витамини А, С и К плюс няколко антиоксиданта. То, подобно на боровинките, съдържа антоцианини. Освен че те придават червения (виолетов) цвят на зеленчука, тази група антиоксиданти спомага за здравето на сърцето, предотвратява рак и намалява възпалението.
Според едно проучване, антоцианините имат следните ползи за здравето: противовъзпалително, противораково, спомагат за поддържане и управление на диабета, насърчават контрола на теглото; спомагат за предотвратяване на сърдечни заболявания. Въпреки това, все още са необходими повече изследвания, за да се определят здравните ефекти от яденето на червено зеле. Човек може да яде червено зеле като част от салата или като варен зеленчук.
Боровинки
Боровинките са богати на хранителни вещества, като същевременно са с ниско съдържание на калории. Проучване от 2017 г. показва, че дивите боровинки съдържат голям брой антиоксиданти. Изследвания върху тези плодове показват, че те имат благоприятен ефект за целия организъм, в резултат на съдържанието на антиоксиданти.
Авторите на доклад върху животни заключили, че антиоксидантите в боровинките може да имат медицинска употреба при неврологични състояния, включително тези, които са свързани със стареенето.
Проучвания са установили, че антоцианините могат да помогнат за предотвратяване на високи нива на липопротеини с ниска плътност (LDL), или лош холестерол, както и да намалят риска от сърдечни заболявания и да понижат кръвното налягане.
Артишок
Артишокът е чудесен източник на диетични фибри, минерали и антиоксиданти. Той е особено богат на вид антиоксидант, известен като хлорогенна киселина, който може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Въпреки това съдържанието на антиоксиданти в артишока може да варира в зависимост от това как е приготвен.
Годжи бери
Годжи бери също съдържат уникални антиоксиданти, известни като полизахариди на Lycium barbarum, които са свързани с намален риск от сърдечни заболявания и рак.
Лилаво или червено грозде
Лилавите и червените сортове грозде съдържат витамин С, селен и антиоксиданти. Два от антиоксидантите, които се срещат в гроздето, а именно антоцианин и проантоцианин, могат да помогнат за предпазване на човек от сърдечни заболявания или рак. Въпреки това има нужда от допълнителни изследвания, които да покажат точните ефекти, които яденето на грозде има върху здравето на сърцето и риска от рак.
източник: az-jenata.bg
Добави Коментар