Никога не мийте месото преди готвене
Навикът да се мие месото преди готвене може да доведе до разпространение на E. coli в кухнята, предупреждава руският гастроентеролог Людмила Сухорукова.
"Не трябва да се мие месо преди готвене, защото това допринася за микробно замърсяване на кухненската повърхност. Опитът показва, че в ястията, приготвени от измито месо, има повече бактерии“, коментира експертът.
Суровото месо съдържа различни опасни бактерии. Говеждото съдържа E. coli, а птичето месо - салмонела и кампилобактер. Суровите месни продукти могат да съдържат стафилококи и листерия.
Вместо да се мие месото, д-р Сухорукова съветва ръцете да се мият по-старателно със сапун преди и след работа със суровия продукт - поне 20 секунди. И още нещо - използвайте отделни нож и дъска за рязане на месо.
Непреработеното месо може да съдържа бактерии, които могат да бъдат елиминирани само чрез топлинна обработка. Месото, което е нарязано, трябва да бъде напълно сварено: котлети, колбаси, пилешки хапки, кебапчета, всички видове карантии.
Бялото месо и свинското месо също трябва да се пържат или варят до пълна готовност.
Почитателите на недопечените пържоли трябва да внимават. При приготвянето на това ястие външната страна се пържи и теоретично под въздействието на високи температури микроорганизмите умират вътре. Не е толкова просто обаче – за по-сигурно средата на пържолата трябва да се загрее до 62°C за поне три минути, пише "Актуално".
Но най- опасна е заразата от СДС-Чумата.
-----
Пълни глупости! Бактериите се унищожават при термична обработка. Човек е чул-недопул и решил да се прави на експерт. Може да не се мие месото, но само ако се сложи да се промени, за да му се махнат шлаките