Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Никога не мийте месото преди готвене

Ключови думи: месо, флагман, миене на месо преди готвене, да мия ли месото преди готвене

Навикът да се мие месото преди готвене може да доведе до разпространение на E. coli в кухнята, предупреждава руският гастроентеролог Людмила Сухорукова.

"Не трябва да се мие месо преди готвене, защото това допринася за микробно замърсяване на кухненската повърхност. Опитът показва, че в ястията, приготвени от измито месо, има повече бактерии“, коментира експертът.

Суровото месо съдържа различни опасни бактерии. Говеждото съдържа E. coli, а птичето месо - салмонела и кампилобактер. Суровите месни продукти могат да съдържат стафилококи и листерия.

Вместо да се мие месото, д-р Сухорукова съветва ръцете да се мият по-старателно със сапун преди и след работа със суровия продукт - поне 20 секунди. И още нещо - използвайте отделни нож и дъска за рязане на месо.

Непреработеното месо може да съдържа бактерии, които могат да бъдат елиминирани само чрез топлинна обработка. Месото, което е нарязано, трябва да бъде напълно сварено: котлети, колбаси, пилешки хапки, кебапчета, всички видове карантии.

Бялото месо и свинското месо също трябва да се пържат или варят до пълна готовност.

Почитателите на недопечените пържоли трябва да внимават. При приготвянето на това ястие външната страна се пържи и теоретично под въздействието на високи температури микроорганизмите умират вътре. Не е толкова просто обаче – за по-сигурно средата на пържолата трябва да се загрее до 62°C за поне три минути, пише "Актуално".

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
От 24 септември до 18 октомври ще се случи нещо невероятно Очакват ви бурни страсти и любовен магнетизъм Вече не искам да ям солена баница, тази версия с локум ми стана любима Рецептата е проста, а баницата направо се топи в устата
Какво се случва? Още една водеща аут от "Преди обед" В понеделник в студиото не се появи Франциска Йорданова. Брюксел ни дава 10 млн. евро допълнително за фермерите Румъния получава 21 млн. евро
Чуждите инвестиции намаляха със 76% Дружества в страната връщат заеми към собствениците зад граница Задължително добавете това в интериора, за да привлечете щастието у дома Ако искате да създадете интериор, в който да се чувствате щастливи, важно е да не претоварвате декора
Тези зодии ще се върнат при бившите си през есента Ето кои зодии ще дадат още един шанс на старите си партньори Синоптиците зарадваха с прогноза: Есента си отива преди да е дошла Вадете плажните хавлии, изпращаме септември с температури до 30 градуса
Голяма промяна с ЕГН-то в личните карти за всички родени след тази дата Предпоследната цифра показва пола, като за жени се използват нечетни, а за мъже – четни цифри Смесваш всички съставки, гребеш с лъжица и пускаш в тигана - получават се най-вкусните и пухкави йогурт мекици Освен това в тестото се добавя ситно нарязания пресен лук, а по желание може да се добави и магданоз
Ваксините за грип вече са налични в аптеките Ваксинация срещу грип се препоръчва за хора с хронични заболявания - диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др. Не изливайте водата от паста в мивката, ще се изненадате какви чудеса върши Знаете ли, че можете да накиснете боб, грах или нахут във вода от паста