От години търсех оригиналната рецепта за турския Айле сладкиш, най-накрая я открих!
Толкова много харесвам Айле сладкиша, че след като го открих, го приготвям редовно и почти всеки ден хапвам по едно парченце, докато пия кафе. Ако не сте го опитвали досега, запишете си рецептата и го направете сами за първи път, няма да съжалявате. Приготвя се бързо и лесно, ето какво ви трябва:
3 яйца
1 половин чаша захар
180 мл кисело мляко
50 мл олио
1 чаша брашно (може да използвате грис вместо брашно)
12 г бакпулвер (1 пликче)
1 супена лъжица какао на прах
10 кори за баница (или баклава)
масло за намазване
За сиропа:
2 чаши захар
2 чаши вода
сокът от 1 лимон
Мерителната чаша е тази от големите за кафе (180-200 мл).
Начин на Приготвяне:
Първо се приготвя сиропът от изброените продукти, така че да има време да се охлади. Сложете на огъня и след като заври, варете около 5 минути, докато захарта се разтвори напълно.
Намажете добре с редноголяма тава/форма (35х22 см) с размекнато масло/маргарин и включете фурната да загрява на 200 градуса. Развийте корите, след което ги сгънете една по една като хармоника с ширина около 2 см.
Така се подреждат в намаслената тава, докато покрият дъното, след което се пекат за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна. В малка дълбока купа налейте киселото мляко (1 чаша от 180 мл) и го смесете с 1 пакетче бакпулвер. Разбъркайте и оставете за 10 минути.
В по-дълбока купа се счупват три яйца, добавя се половин чаша захар, след което се разбива с миксер, докато захарта се разтвори, а яйцата се сгъстят и побелеят, което отнема 5-10 минути. Когато получите крем от яйцата, добавете сместа от киселото мляко с бакпулвера, 50 мл олио, 1 чаша пресято брашно и 1 супена лъжица какао на прах.
С бавни движения смесете съставките с бъркалка или лъжица. Трябва да се получи компактна, хомогенна смес без бучки, която е пенлива и ефирна. Изпечените кори извадете от фурната и ги оставете да изстинат малко, след което ги залейте с приготвената смес.
Разпределете равномерно и разклатете, след което върнете в загрята фурна на 180 градуса и печете сладкиша около половин час или повече в зависимост от фурната. Моят се пече точно 25 минути плюс 5 минути в изключена фурна (най-добре проверете с клечка за зъби, за да сте сигурни, че сладкишът е готов).
Топлият сладкиш се залива със студения сироп.
Оставете го първо да се охлади до стайна температура и да поеме сиропа, след което го охладете в хладилник преди сервиране.
Добави Коментар