Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето какво трябва и не трябва да правим на Кръстовден

Ключови думи: кръстовден, поверия, обичаи на кръстовден

На 14 септември православните християни честват Кръстовден. На този ден се подрежда специална празнична трапеза и се спазва строг пост. От днес започва и гроздоберът.

На Кръстовден е забранено да се ядат всякакви червени храни като червени ябълки, червен пипер, домати, репички и други. Този пост се спазва като израз на почит към кръста, върху който Исус е пролял кръвта си, за да спаси човечеството.

За празника се приготвя обреден хляб, наречен Кръстова пита, от най-възрастната жена в дома. Върху питата трябва да се оформи и голям кръст, преди да се изпече.

Обредният хляб се приготвя от половин килограм брашно, половин чаена лъжичка мед, половин чаена лъжичка сода бикарбонат, половин супена лъжица оцет и вода, необходима за замесването.

Тъй като питката е постна, тя почти няма да се надигне след изпичането и трябва да се яде, докато е топла, защото след като изстине, ще е много твърда.

Според традицията брашното трябва да се пресее три пъти, преди да започне месенето на питката.

Обредната питка се разчупва, когато цялото семейство се събере около масата. Тогава от всеки един се изричат думите Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли.

Смята се, че казвайки тези слова, хората ще се предпазят от болки в кръста през годината, докато работят.

На трапезата освен питата за Кръстовден задължително трябва да присъстват печена тиква и грозде, тъй като това са типичните есенни храни, а Кръстовден се смята за деня, от който започва есента. На масата трябва са се подредят само постни ястия.

От Кръстовден започва гроздобер. Според народните вярвания преди този празник гроздето още не е узряло, но след 14 септември е готово за консумация.

Първото откъснато грозде се занася в църквата, за да бъде осветено. Прието е на този ден хората да си раздават грозде, за да е плодородна следващата година.

От 14 септември започва и сеитбата на житните култури. Преди да бъдат засети, те трябва да бъдат осветени именно на този празник.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
САЩ анулират договорите си с Франс прес, Асошиейтед прес и Ройтерс Няма да плащаме на външни медийни компании, за да ни казват какви са новините, заяви съветничката на Тръмп - Кари Лейк Почина забележителен българин Отиде си проф. д-р инж. Петър Пенев – светило в българската картография
Истината за Зуека и Капките Маги Халваджиян говори от година с него  Принц Уилям може да получи нова титла Вижте подробности
Уби баба си, а сега иска свобода На първа инстанция е осъдиха на 17 години затвор Защо Роксана иска Рачков да е с нея в асансьора на "Капките" Певицата навремето заседнала за цели 32 минути, от тогава не се качва сама
Тъжният финал на Пищова: От „цар на жените“ до самотен гроб Нито една миска не го изпрати  Каза стряскащи думи Очаква ни разлика от 20° между събота и вторник, според Георги Рачев
Преодоля селския си диалект Макар че днес вече говори изчистено, певицата откровено признава, че преходът не е бил лесен Новите депутати полагат клетва, Илиян Илиев от МЕЧ се отказа Рокади в НС
САЩ с удар по интересите на Русия... От финансово естество Министър Мирослав Боршош обсъди развитието на туризма в Костенец с местната власт Ето какво се случи