Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето какво трябва и не трябва да правим на Кръстовден

Ключови думи: кръстовден, поверия, обичаи на кръстовден

На 14 септември православните християни честват Кръстовден. На този ден се подрежда специална празнична трапеза и се спазва строг пост. От днес започва и гроздоберът.

На Кръстовден е забранено да се ядат всякакви червени храни като червени ябълки, червен пипер, домати, репички и други. Този пост се спазва като израз на почит към кръста, върху който Исус е пролял кръвта си, за да спаси човечеството.

За празника се приготвя обреден хляб, наречен Кръстова пита, от най-възрастната жена в дома. Върху питата трябва да се оформи и голям кръст, преди да се изпече.

Обредният хляб се приготвя от половин килограм брашно, половин чаена лъжичка мед, половин чаена лъжичка сода бикарбонат, половин супена лъжица оцет и вода, необходима за замесването.

Тъй като питката е постна, тя почти няма да се надигне след изпичането и трябва да се яде, докато е топла, защото след като изстине, ще е много твърда.

Според традицията брашното трябва да се пресее три пъти, преди да започне месенето на питката.

Обредната питка се разчупва, когато цялото семейство се събере около масата. Тогава от всеки един се изричат думите Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли.

Смята се, че казвайки тези слова, хората ще се предпазят от болки в кръста през годината, докато работят.

На трапезата освен питата за Кръстовден задължително трябва да присъстват печена тиква и грозде, тъй като това са типичните есенни храни, а Кръстовден се смята за деня, от който започва есента. На масата трябва са се подредят само постни ястия.

От Кръстовден започва гроздобер. Според народните вярвания преди този празник гроздето още не е узряло, но след 14 септември е готово за консумация.

Първото откъснато грозде се занася в църквата, за да бъде осветено. Прието е на този ден хората да си раздават грозде, за да е плодородна следващата година.

От 14 септември започва и сеитбата на житните култури. Преди да бъдат засети, те трябва да бъдат осветени именно на този празник.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Известна жена скандализира с избор на облекло Ето как се показа модел роден в Централна Европа Две момичета отвлечени с тролея в София Проверяват дали служителят е отказал да ги пусне да слязат
Музикални легенди с пожелание към "Левски" От Айрън Мейдън искат "сините" да жънат победи Държат се като бандити, защото... Хора с лошо влияние към макаци
Обявиха извънредно положение на Санторини заради трусовете  Германски учени уточни, че те са тектонски, а не вулканични Сполетя я огромно щастие Жизел Бюндхен с трето дете 
Опасно е да правите това в банята Ето какво сподели терапевт Дете припада в училище след енергийна напитка и цигара Няколко часа по-късно в Спешното отделение е приет и 16-годишен, изпил голямо количество уиски
"Мислиш си, че си видял всичко на този свят и точно тогава..." Тюлен реши да дремне в хотелска стая Дилърът, продал вейпа с наркотици на загиналото момче от Плевен, е непълнолетен Купило го е за 50 лева от София, а поръчката е направена след видяна обява в Интернет
Негов син вкара 11 гола в един мач При това, не най-талантливият наследник на Лео Меси Почина голямо име в рапа От този свят си отиде известен продуцент