Ще ядем шоколад без какао заради климатичните промени
Цените на кафето скочиха заради лошите климатични условия за отглеждане му в Южна Америка и Азия, които навредиха на продукцията. Повиши се и стойността на какаото, заради измененията на климата в дъждовните тропически гори, където растението вирее. Учени и производители търсят алтернативи.
Купуасу е сред какаовите братовчеди, които се налагат все повече като негови алтернативи. Маслото от този плод се добива от амазонско тропическо дърво. Освен, че можем да го превърнем в блокче шоколад, купуасу има и незаменими свойства в козметиката, като успокоява и регенерира кожата и служи като естествен филтър срещу слънцето.
И макар, законно за можем да наречем шоколад единствено сладкото изкушение, което съдържа какао, то на пазара вече се предлага и друг продукт, претендент за титлата таблет без какао. Chocafé замества какаовата пастата с такава получена от кафени зърна.
Цюрихския университет по приложни науки пък произведе шоколадово блокче, което не е виждало какаово дърво. Изследователите използваха какаови зърна за размножаване на клетките във вана, за да получат суровината за своя шоколад.
А в Израел земеделието показа, че може да се развива по мистериозни начини. Местни учени научиха за това, когато изглеждаше, че войната в Газа почти е провалила работата им по-отглеждането на по-издръжлив сорт какаово растение.
Нападението от 7 октомври, което предизвика конфликта в Газа, парализира Южен Израел и остави съоръжението затворено за месеци, без електричество и вода, но изненадата на учените при завръщането им била повече от голяма - 18 стръка какао, които са оцелели при екстремните условия. „Това е много необичаен резултат, да се намери щам, който може да издържи три месеца и половина суша като нов пресен разсад, а също и при силен студен фронт. Това означава, че може да успеем да разработим щамове, които могат да разширят районите за отглеждане на какао", заяви научният сътрудник в института „Вулкани" д-р Елън Грабър.
Сега учените планират да клонират оцелелите растения, които наричат "супер герои" - и да ги тестват за други качества.
Глобалното затопляне свързано с по-ниските нива на валежи доведе до значителен спад в производството на кафе във Виетнам и Бразилия, което повиши цената на тон кафе драстично. По евтиният сорт „робуста" скача с над 40%.
В допълнение, нов европейски стандарт също паникьосва пазарите. От януари 2025 година вносителите на кафе ще трябва да доказват, че закупеният продукт не идва от наскоро обезлесен район. На този фон, панамско кафе счупи рекорди, като достигна 10 013 долара за килограм на онлайн търг.
Елида Гейша се отглежда в имение с висока надморска височина, вулканичните почви, специфичен микроклимат и 106-годишен опит на производителите. На престижният търг са били продадени сортови кафета на стойност 1 200 000 долара.
Може и без него