Правя тези пухкави мекици без да меся тесто
Ако все още си нямате любима рецепта за мекици, то непременно опитайте тази. Мекици-душици от тесто, което не се меси – направо пръстите да си оближеш! Ето какво ви трябва:
Необходими продукти:
400 г брашно
7 г суха мая
30 мл олио
150 мл хладко прясно мляко
100 мл вода
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
2 яйца със стайна температура
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното и го смесете с маята. Направете кладенче и сипете олиото, млякото и водата, захарта, солта и едно яйце.
2. Разбъркайте с лъжица, докато съставките се смесят в гъсто и лепкаво тесто.
Поръсете отгоре с малко олио и намажете цялата повърхност с лъжица, след което покрийте с фолио и оставете да втасва 1 час, докато удвои обема си.
3. Добавете още едно яйце към втасалото тесто и разбъркайте отново с лъжицата, докато се смесят и поемат, което отнема 3-4 минути. Покрийте ги и оставете да втасат още 20 минути.
4. Втасалото тесто вече не се меси. С намазнени ръце се откъсва тестото и се оформят мекици. Изпържете ги в олио с дълбочина 1,5 пръста, загрято на умерена температура (7 от 9 степен на котлона).
А по време на пърженето регулирайте и намалете на 5-6 или в зависимост от котлона.
5. При пържене е добре мекиците от време на време да се поливат със сгорещеното олио, за да се образуват колкото се може повече мехурчета.
Стават много пухкави мекички, които не попиват много олио:
Добави Коментар